Tech

A jó fagyihoz szuperszámítógép kell

fagyi (fagylalt, )
fagyi (fagylalt, )

Bár elméletileg házilag is elkészíthető, az igazán jó fagylalt érdekében a szakemberek a tudomány és a technika határait feszegetik.

Persze a házi és a kereskedelmi forgalomban kapható édesség között az egyik legnagyobb különbség épp az, hogy míg házilag van arra lehetőségünk – és talán az élvezet egy részét is az adja -, hogy kísérletezzünk a receptúrával, addig a kereskedelmi forgalomba csak olyan fagylalt kerülhet, ami tartós és szerkezetében és ízében is ideális.

Ennek elérése érdekében a lavinakutatók mellett például egy 1872 processzorból álló szuperszámítógép is dolgozik, amely a szimulációk során képes a legapróbb különbségeket is feldolgozni és a végeredményben megjósolni.

Az Edinbourgh-i Egyetem tíz szekrény méretű XK6 Cray szuperszámítógépében 936 processzor és 936 grafikai processzor dolgozik 32GB RAM segítségével azért, hogy a kutatók a különböző mixtúrákat, szuszpenziókat és kristályosodási folyamatokat tudományos pontossággal ismerjék meg, a fogyasztók pedig finomabb és tartósabb termékekhez jussanak.

A gép egyébként egyéb “puha” anyagok minőségének javításához is hozzájárulhat – ilyen a ketchup, a majonéz, a joghurt, de idetartozik a sampon vagy a motorolaj is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik