Tudomány

Jodie Foster segít a földönkívülieknek

Magánadományoknak köszönhetően újraindították az intelligens élet nyomát kutató SETI rádióteleszkópját. Az adományozók között volt Jodie Foster színésznő is.

A SETI több mint 200 ezer dollárt – 38,5 millió forintot – kapott a további működéshez. Az adományozók között volt Jodie Foster színésznő is.

A rádióteleszkópot eredetileg a SETI és a berkeleyi Kaliforniai Egyetem Csillagászati Laboratóriuma közösen üzemeltette, ez utóbbi azonban idén kiszállt a programból, mert elveszítette a Nemzeti Tudományos Alap támogatását, és csökkentették az e célra fordítható állami kiadásokat.

A SETI intézet vezető csillagásza, Seth Shostak elmondta: nagyon hálás, hogy ilyen gazdasági nehézségségek közepette sikerült összegyűjteni a pénzt.

A 42 antennás Allen Telescope Array (ATA) rádióteleszkóp-rendszert szeptemberben helyezik ismét üzembe, újrakalibrálják, és az év végéig napi 24 órán át működni fog.

A teleszkóp éves üzemeltetési költsége 10 fős személyzettel 2,5 millió dollár (átszámítva 481 millió forint). A teljes SETI intézet éves költségvetése 18 millió dollár (3,5 milliárd forint). A költségeket a adományozók, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Nemzeti Tudományos Alap állja.

Az 1984-ben alapított kutatóintézet 42 rádióantennája 2007 óta kutatja a földön kívüli intelligencia jeleit, de közben az univerzum struktúráját és eredetét is vizsgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik