Tech

Életeket mentene a közösségi oldal

A szervadományozók és a transzplantációra várók közti kapcsolatteremtés megkönnyítésére jelentett be kezdeményezést a Facebook.

Első körben a közösségi oldal egyesült államokbeli és nagy-britanniai felhasználói jelölhetik be magukat szervdonorként a jövőben – az oldal egyúttal arra is felkínálja a lehetőséget, hogy az ember a hivatalos donorlistákra is feliratkozzon.

Az első facebookos donor Mark Zuckerberg, a cég alapítója és vezérigazgatója, aki a kezdeményezést azzal indokolta, hogy az Egyesült Államokban 114 ezren, szerte a világon pedig milliók várnak szívre, májra, vesére, vagy egyéb életmentő szervre.

Zuckerberg a funkciót bemutató sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a fejlesztés ötletét először barátnőjével beszélte meg, de ösztönzésül szolgált az Apple informatikai óriáscég társalapítójához, a tavaly elhalálozott Steve Jobshoz fűzött barátsága is, aki 2009-ben májátültetésen esett át.

Le akartuk egyszerűsíteni a dolgokat. Nincs egyéb teendő, mint megjelölni az országot vagy államot, amelyben lakunk, és máris átirányítanak bennünket az illetékes hatósághoz” – mondta Zuckerberg.

A szolgáltatás létjogosultságát igazolja, hogy az oldal “lakossága” immáron a milliárdhoz közelít, vagyis kétségtelen, hogy az offline világra is el nem hanyagolható hatással lehet – arról nem is beszélve, hogy a magyar felhasználók is indítottak már hasonló céllal facebookos kampányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik