Tech

Melyik a legjobb ceruzaelem?

A márkára érdemes figyelni vagy az árra? Esetleg egyikre sem?

Nem olyan rég, 10-15 évvel ezelőtt a legtöbb háztartásban rendszeresen előforduló probléma volt a ceruzaelem, sokan és sokat használtuk – emlékezzünk vissza a walkmanek és discmanek korára -, s bár manapság valószínűleg már csak a tévé távirányítója igényli, az nem változott az elmúlt 10-15 évben, hogy a ceruzavastag áramforrás egy-egy darabja nem olcsó. Persze, ha a minőségre törekszünk.

A boltban tanácstalanul ácsorgunk és nem tudjuk eldönteni, megéri-e az ötszáz forinttal drágább, mennyi energiát veszünk egy-egy forintunkkal. Nos, egy Davis Hennessy nevű programozó utánajárt az ár-érték aránynak és összehasonlította az EU legnépszerűbb ceruzaelemeit – a Duracell, Energizer és Panasonic mellett a boltok saját márkás termékeit sem felejtette ki a tesztből.

Davis létrehozott egy olyan kütyüt, ami folyamatosan és egyenletes módon merítette az elemeket, miközben egy LCD kijelzőn valós időben mutatta a feszültséget és a (Joule-ban és wattórában is kifejezett) energiamennyiségét.

Tesztje egyértelműen bizonyította, hogy a különböző márkákat követő jelzők (szupertartós, hipererős és társai) csupán reklámfogások. Elmondása szerint ár-érték arányban az RS Power Ultra a legjobb, ami házi barkácsolt kísérletében kilencszer jobban teljesített, mint a (robotokat is hajtó) Panasonic Evolta.

Persze a legtöbb esetben érdemes lehet az újratölthető fajtára váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik