Tech

Százszor jobb akkumulátort találtak fel

A kutatók tízszer nagyobb kapacitást és tízszer gyorsabb újratöltést ígérnek.

Nem titok, hogy az elemek és akkumulátorok gyártói – bár nyilván nem kevés pénzt ölnek a fejlesztésbe – képtelenek lépést tartani mondjuk a mobiltelefonok készítőivel. Emlékezzünk csak vissza egy 15 évvel ezelőtti téglafonra, ami egyetlen töltéssel majdnem egy hetet is kibírt, ha nem nyomogattuk egész nap – ezzel szemben egy okostelefon akkor is igényli a 230-at, ha egy napig fel se vettük az asztalról.

Nos, az Illinois állambeli Northwestern University kutatói most azt állítják, hogy olyan lítiumion-akkumulátort hoztak létre, ami nemcsak tízszer annyi energiát képes eltárolni, de tízszer kevesebb időre van szüksége az újratöltéshez, mint egy manapság használatos akksi esetében. Akárhogy is számolunk, ez százszor jobb akkumulátort jelent. Azoknak, akik a pontos technikai megvalósításra kíváncsiak, Harold Kung professzor magyarázatát ajánljuk.

A legnagyobb gondot jelenleg az jelenti, hogy az akksik már 150 újratöltés után (tíz helyett) csak ötször jobb teljesítményt mutatnak, vagyis sokkal gyorsabban degradálódnak a manapság használatos társaiknál. Persze a tízszer nagyobb kapacitás okán ez (a tárolt energia szempontjából) valójában 1500 újratöltésnek felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik