Tech

Tízéves a Windows XP – és még három jó éve van

A Microsoft ugyanis 2014-től nem támogatja a roppant öregnek számító operációs rendszert - persze ettől még bárki használhatja azután is.

Mielőtt gratulálnánk a Microsoft tíz évvel ezelőtti fejlesztőinek, magának az operációs rendszernek és minden kedves felhasználónak, aki egy évtizeden keresztül el tudott viselni a Windowszal járó minden fejfájást, nézzük meg, hogy egyáltalán miért ilyen népszerű és kitartó ez az operációs rendszer? Hiszen viszonylag gyorsan tudtunk váltani Windows 95-ről 98-ra, majd 98-ról XP-re, de valamiért leragadtunk ennél a két betűnél.

Kultúrtörténeti visszatekintésünket az operációs rendszer nevével illik kezdeni. A Window XP-ben az XP az angol experience szóból származik, ami egyúttal utalt arra, hogy a Microsoft nem fog háromévente egy új operációs rendszert lefejleszteni, és arra is, hogy a Windows ezen verziója egy élmény. Ebben pedig egyetérthetünk.

Az előző változatokhoz képest egy nagyon stabil, megbízható és könnyen használható kezelőfelületet kaptunk, ráadásul a Microsoft számos alfaját létrehozta – az otthoni kiadástól a táblagépekre szánton át egészen a professzionálisig.

Az XP-t követő Vista – bár a legtöbben egyetértettek azzal, hogy a rendszert meg kell újítani, modernizálni kell és hozzáigazítani az eltelt idő alatt fejlesztett hardverhez – nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A kritizálók egyik fele logikátlannak tartotta a megváltozott kezelőfelületet, míg a másik fele a rendszer instabilitására panaszkodott.

Az XP túléléséhez azonban az vezetett, hogy a 2007-2008 környékén tomboló netbooklázat a Vista nem tudta csillapítani. Az apró laptopok kapacitása ugyanis legtöbbször nem bírta optimálisan futtatni a modernebb operációs rendszert, így nem volt más választásuk, mint visszatérni az eggyel korábbihoz. És így az XP tovább terjedt.

Fénykorában (úgy 2006-ban) a Windows XP a felhasználói számítógépek 74%-ára volt telepítve és annak ellenére, hogy a Windows 7 legalább olyan megbízható, mint immáron tízéves elődje, az emberek jelentős része nem frissít, hiszen az XP már bizonyított. Értjük mi, minek lecserélni valamit, amiről tudjuk, hogy működik – és azt is, hogy hogyan működik.

Azonban a Microsoft is pontosan tudja, hogy az XP kora miatt már roppant veszélyes, ezért bár 2014-ig még hajlandó technikailag támogatni eddigi legsikeresebb operációs rendszerét, utána nem lesz más választása, mint hátrahagyni azokat, akik nem hajlandóak váltani.

Ráadásul érkezik a Windows 8 is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik