Tech

Zombik a Windows XP felhasználói

A Microsoft ezen operációs rendszerével az a gond, hogy régi és még régebbi verziók vannak telepítve.

Nem, ez nem egy olyan kutatás eredménye, mint amilyen a buta Internet Explorer felhasználókkal volt kapcsolatos, amelyről ráadásul hamar kiderült, hogy nem is igaz. Bár a zombikat inkább horrorfilmekkel szoktuk kapcsolatba hozni, ebben az esetben egy teljesen hivatalos információtechnológiai kifejezésről van szó.

Ugyanis a legújabb eredmények szerint a Windows XP operációs rendszert futtató számítógépek közel háromnegyede zombi, vagyis olyan rendszer, melyről gazdája nem is tudja, hogy rajta kívül kiberbűnözők is használják. A zombi számítógépek azok, melyek botnet hálózatokat képezve felelnek azért, hogy a világban terjedjen a spam és a digitális kártevő minden fajtája.

Az XP-k azért számítanak könnyű prédának, mert a telepített rendszerek nagy része kalózverzió, amit a felhasználók egyrészről nem is tudnak, másrészről nem is mernek rendszeresen frissíteni (sokan az SP2-t sem tették még fel), így az időközben felderített biztonsági rések számukra – pontosabban a kiberbűnözők számára – ugyanúgy nyitva maradnak.

A megoldás tehát – pláne, ha legális verzióval rendelkezünk – a rendszeres frissítés, azonban ha számítógépünk engedi, érdemes váltani Windows 7-re. Garantáljuk, hogy senkinek nem lesz olyan rossz élményben része, mint a Windows Vistával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik