Tech

Az informatika elfeledett hangjai

Egy-két évtizede még életünk részei voltak - manapság már eszünkbe se jutnak. Nosztalgiázzunk.

Az élet minden területén vannak olyan hangok vagy dallamok, melyekről azonnal eszünkbe jut egy dolog, amivel kapcsolatban az asszociáció teljesen egyértelmű. Ilyen a mentő szirénája, amire jobb esetben odafigyelünk, és ilyen a sarkon parkoló kocsi vinnyogása is, amit – valljuk be – egy pillantásnál többre nem méltatunk. De ilyen a mikrohullámú sütő csipogása, amivel dolga befejeztét jelzi, és ide sorolható például a MÁV vagy a BKV szignálja.

Szerintem egyetérthetünk abban is, hogy a technológiának és az informatikának is megvannak ezek az ikonikus hangjai, igaz? Na akkor mondjunk egyet. Annak, akinek kapásból eszébe jutott egy ilyen, csak gratulálni tudok, hiszen bármennyire jellemzőek voltak ezek a hangsorok egy-két évtizeddel ezelőtt, manapság már nem számítanak életünk részének.

De lássuk, az az egy-két évtized mit tett az akkor rögzült asszociációkkal: fennmaradtak vagy már nem is emlékszünk a technológia ezen elfeledett remekeire?

A magam részéről első helyre tenném – már csak a kronologikus sorrend miatt is – a Commodore 64 és a korai PC-játékok hangvilágát.

Ezek közül pedig külön kiemelésre érdemesnek tartom minden idők egyik legaddiktívabb játékát, a Tetrist, amit 20 évvel ezelőtt úgy forgattunk, mint azelőtt a Rubik-kockát.

S míg mi a furcsa alakok rendezett sorokká alakításán munkálkodtunk, addig mások az internet terjedésén szorgoskodtak. Aki nem hallott még betárcsázós modemet, az most pótolhatja:

Mi pedig nemcsak azt tanultuk meg, hogy a hálószoba nyugalmából el lehet érni az egész világot, hanem azt is, hogy ki is az a Bill Gates és mit csinál a Microsoft nevű cége:

De persze vannak azok a dallamok, amikkel a koruk ellenére mai napig találkozunk:

Persze idetartozik még a hangolatlan rádió és a “hangyafocis” tévé zaja vagy a kakukkos óra kattogása is, vagyis a felsorolás természetesen nem teljes körű, de nem is lehetne az – úgyhogy, ha akad még említésre méltó hang vagy dallam, gyűjtsük össze a kommenteknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik