Tudomány

Magánlakásban is tiltani kéne a cigit?

Számokkal támasztották alá, hogy a harmadlagos dohányzás is káros.

Azt már régóta tudjuk, hogy a passzív dohányzás káros: embert és állatot egyaránt tönkretesz, száz érintettből egyet megöl. Ezért nem volt meglepő, hogy még az aktív dohányosok egy része is üdvözölte, mikor kitiltották a dohányfüstöt a vonatokról, kocsmákból és egyes közterületekről.

Nos, nagyon úgy tűnik, hogy ez még mindig kevés – a University of York kutatói ugyanis számokkal tudják bizonyítani, hogy nemcsak az aktív és passzív, hanem a harmadlagos dohányzás is káros. Harmadlagos dohányzásról már szellőztetés után beszélünk, mikor a füstből visszamaradó szemcsék megtelepednek a füsttel érintkező tárgyak felszínén.

A dohányos szülőknek nem elég tehát átmenni egy másik szobába, vagy ki az erkélyre, mivel legalább a bőrön és a ruhán megtalálhatóak lesznek ezek a rákkeltő részecskék. Természetesen minél távolabb vagyunk a probléma forrásától, annál kisebb a kockázat, azonban a jelenlegi kutatás eredményei szerint minden ezredik érintettet hozzá kell számolni a passzív dohányzás miatt évente elvesztett hatszázezer emberhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik