Élet-Stílus

Tönkreteszi a gyerekeket a passzív dohányzás

A már régóta ismert következmények mellé most kiderült, hogy halláskárosodást, sőt magatartászavarokat is okozhat.

A másodlagos dohányzás, vagyis annak hatásai, amikor a gyerekek tehetetlenül belélegzik a szüleik által pöfékelt füstöt, már régóta ismeretesek. Az allergiától az asztmán keresztül, a különféle fejlődési rendellenességekig sokféle betegségért felelhet az, ha valaki már egész kis korától kezdve dohányfüstös környezetben él. Egy friss tanulmány most újabb ijesztő következménnyel szembesíti a dohányzó szülőket.

Eszerint a passzív dohányzás megkétszerezi a valószínűségét annak, hogy a gyermek tinédzser korára jelentős hallásvesztést szenved el. A tanulmány 1500, 12-19 év közötti amerikai fiatal bevonásával készült és kimutatta, hogy a másodlagos dohányzás nagyban károsítja a fiatal füleket: minél nagyobb mértékű dohányfüstnek van valaki kitéve, annál nagyobb a károsodás is. Bár az összefüggés nyilvánvaló, azt egyelőre még a szakértők se tudják, hogy a dohányfüst hogyan teszi tönkre a hallást.

De nemcsak a hallás sínyli meg azt, ha a szülők tekintet nélkül gyermekükre füstölnek. Egy szintén amerikai vizsgálat, melyben 55 ezer 12 éves gyerek vett részt, arra hívja fel a figyelmet, hogy a füst és annak káros összetevői viselkedészavart és tanulási nehézségeket okozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik