Tudomány

Évente 600 ezer ártatlant ölnek meg a dohányosok

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az áldozatok több mint egynegyede gyermek.

Minden száz emberből egy a passzív dohányzás miatt hal meg. Világszerte évente több mint 600 ezren esnek áldozatául a dohányosok szokásának, közülük 165 ezer gyerek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a The Lancet című tudományos folyóiratban számoltak be a kutatásról, amely most először mérte fel átfogóan a passzív dohányzás hatását.

A felmérés szerint a gyerekek 40, a férfiak 35 és a nők 33 százaléka szenvedi el akaratlanul a dohányfüstöt. 379 ezren az ebből adódó szívbetegségben, 165 ezren légúti megbetegedésekben, mintegy 37 ezren asztmában, 21 ezernél is többen tüdőrákban halnak meg.

Ugyanakkor a passzív dohányzás leginkább a nőket sújtja, a mások cigarettafüstje miatt meghaló emberek 46 százaléka nő. A gyerekek és a férfiak aránya 28, illetve 26 százalék. A gyerekek mindenekelőtt a fejlődő országokban vannak kitéve veszélynek.

A kutatók 2004-es adatokból dolgoztak, ennél frissebbek nem álltak rendelkezésre a megfigyelt 192 országban. A bolygó szegény országaiban különös veszélyt jelent, hogy a passzív dohányzás kéz a kézben jár a fertőző betegségekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik