Csupán 30 percet alszik naponta egy japán testépítő, hogy így „duplázza meg a saját élettartamát”

A 40 éves Hori Dajszuke már több mint egy évtizede gyötri magát tudatosan azzal, hogy alig alszik.

Egy 40 éves japán testépítő, egy bizonyos Hori Dajszuke azt állítja magáról, hogy tökéletesen elég neki, ha egy nap csak 30-40 percet alszik, ezért már több mint 12 éve kialvatlanul éli az életét, de mégsem szokta magát fáradtnak érezni.

A különös rutinjáról valló 40 éves férfi a Daily Star szerint úgy gondolja, hogy a kevesebb alvás egészségesebb az emberi szervezet számára, ezért ő a maga részéről be is éri egy igen rövid, félórás szundival a mindennapokban.

Ráadásul, ha igaz, amit mond, akkor Hori teljesítménye azért is olyan lenyűgöző, mert testépítőként rengeteg időt tölt edzéssel. Azon pedig, hogy ne érezze magát fáradtnak, rengeteget dolgozik fejben is – vallotta be a South China Morning Postnak.

A testépítő egyébként úgy látja, hogy az életmódja azért is kifejezetten praktikus, mert így „meg tudja duplázni a saját élettartamát“. Már mint nem olyan értelemben, hogy emiatt később halna meg, hanem olyan értelemben, hogy az alvás helyett ébren töltött idővel sokkal több órából áll egy napja, mint az átlagembereknek.

Amíg az ember sportol vagy kávét iszik egy órával étkezés előtt, addig el tudja kerülni az álmosságot

– mondta. Hori egyébként annyira lelkesedik a témáért, hogy 2016-ban megalapította a Japán Rövidalvók Képzési Egyesületét, a YouTube-csatornájának pedig az a neve, hogy Nature Sleep.

„Azok az emberek, akiknek tartós összpontosításra van szükségük a munkájuk során, jobban profitálnak a jó minőségű alvásból, mint a hosszú alvásból. Az orvosok és a tűzoltók például rövidebb pihenőidővel rendelkeznek, de megőrzik a magas hatékonyságot” – folytatta.

Egy japán tévécsatorna egy valóságshow keretében három napon át követte Horit. Az egyik napon mindössze 26 percet aludt, és természetesen, tele energiával ébredt, mielőtt munkába indult volna, és még egy edzőtermi edzést is beiktatott.

Hori a beszámolók szerint eddig összesen 2100 diákot tanított meg az alvásról – vagy éppen nem alvásról – alkotott filozófiájára.

A szakértők ugyanakkor egyáltalán nem értenek egyet a filozófiájával. Az amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet szerint az alvás „alapvető emberi szükséglet”. Amellett, hogy fizikai problémákat okoz, az alváshiány mentális egészségügyi problémákhoz is vezethet.

„A felnőtteknek napi hét-kilenc óra alvást javasolnak. Az alvás fontos időszak a test és az agy számára a regenerálódáshoz és a javuláshoz” – mondta a South China Morning Postnak nyilatkozó kínai neurológus, Guo Fei, majd azt is hozzátette, hogy

A krónikus alváshiány a memória romlásához, az immunrendszer gyengüléséhez, hangulati zavarokhoz és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához vezethet.