Tudomány

Te is fiam, Brutus – Caesar nem mondott ilyet

Szinte nap mint nap idézünk szállóigéket nem is gondolva arra, hogy azok esetleg nem attól a személytől, nem akkor és nem úgy hangzottak el, mint ahogy gondoljuk.

“Ha a szegényeknek nem telik kenyérre, egyenek kalácsot!” Ezt a részvét nélküli, az egyszerű ember életét, problémáit nem ismerő és azzal egy cseppet sem foglalkozó mondatot Marie Antoinette-nek tulajdonítják. Ha a francia királyné valóban mondott ilyet, az az ő korában, a XVIII. század végén egészen mást jelentett, mint ma. Olyan törvény volt ugyanis életben, hogy ha a pékek kifogytak az olcsó kenyérből, a drágább, “finomabb” pékárut, mint például a kalácsot olcsóbban kellett adniuk. Mindez a visszaélések megelőzését szolgálta.

Houston, baj van!

A királyné szájából tehát korántsem szarkazmus. Lett volna, merthogy ő ilyet nem mondott. Jean-Jacques Rousseau Vallomások c. művében hangzanak el egy hercegné szájából. A legenda valószínűleg a forradalom utáni királyellenes propaganda részeként alakult ki – írja a Múlt-kor.hu.

“Houston, baj van!” (Houston, we have a problem.) – állítólag 1970. április 13-án hangzott el. A Földtől 320 ezer kilométerre lévő Apollo 13 parancsnoka, James Lovell jelezte így a földi személyzetnek, hogy felrobbant egy oxigéntartály és az energiaellátó rendszer is működésképtelenné vált. Az űrhajó magatehetetlenül sodródott az űrben, és bár a Holdra szállásról ezt követően már szó sem lehetett, a három asztronauta végül sikeresen hazatért.

A hangfelvétel tanúsága szerint azonban a híres mondat így szólt: “Houston, volt egy problémánk!” (Houston, we’ve had a problem here.) Az esetről film is készült Tom Hanks főszereplésével, az idézet ezáltal terjedt el pontatlanul.

1:20-nál:

Te is fiam, Brutus?

“Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika” – mondta Sztálin. Bár a milliók halálát okozó szovjet diktátor jelleméből adódóan akár fogalmazhatott volna így is, de nincs bizonyító erejű felvétel vagy dokumentum, amely ezt igazolná. Hasonlóan szenvtelen sorok ugyanakkor több íróhoz is köthetőek, mint például Kurt Tucholsky német szatirikushoz, aki a weimari köztársaság egyik legharciasabb szószólója volt.

“Te is fiam, Brutus?”- szólt Julius Caesar, amikor rádöbbent, hogy tucatnyi merénylője között fia, Quintus Caepio Brutus is az életére tört. Azonban nem ismert olyan kortárs beszámoló, amely megerősítené, hogy ezt valóban a haldokló államférfi mondta volna. Sőt, Suetonius és Plutarkhosz is azt állította, hogy Ceasar semmit nem mondott a merénylet idején. A történészek szerint valószínűleg Shakespeare műve nyomán terjedt el a köztudatban.

További rosszul citált, vagy adott személytől el sem hangzott szállóigékért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik