Szórakozás

Ezért nem szabad „csak a biztonság kedvéért” pisilni

Praktikus ötletnek tűnik indulás előtt, csak a biztonság kedvéért beugrani a mosdóba pisilni, a szakértő szerint egészségügyileg mégsem ajánlott.

Sokak számára annyira rutinszerű elindulás előtt beugrani a mosdóba, mint ellenőrizni, hogy eltették-e a pénztárcájukat, telefonjukat, kulcsaikat. Hányan hallottuk gyerekkorunkban, és hányan mondjuk a gyerekeinknek, nem baj, ha csak pár csepp jön, csak nehogy út közben kelljen?

Egy szakértő szerint azonban a praktikusnak tűnő gyakorlat kifejezetten káros – írja a Daily Star című brit bulvárlap.

Tiffany Sequeira, gyógytornász, a kismedence szakértője azt mondja, a húgyhólyagot nem szabad kiüríteni, amikor nincs teljesen tele. Pisilni csak akkor lenne szabad, amikor nagyon sürgetőnek érezzük.

Sequeira azt mondja, ahogy a húgyhólyag megtelik, a növekvő mennyiségű vizelet egyre jobban feszíti a hólyagfalat, ami folyamatos jelzést küld az agyba, ami egyre sürgetőbb figyelmeztetéseket ad arra, hogy a hólyagot ki kell üríteni.

A szakértő szerint már az is problémás, ha valaki az első figyelmeztető jelre szalad a mosdóba, az pedig kifejezetten káros, ha valaki úgy próbál pisilni, hogy nem is érzi szükségét.

Az erőltetett vizeletürítés megzavarja az agy és a húgyhólyag közötti kommunikációt, ami oda vezethet, hogy az embernek túl gyakran kell pisilnie, néha olyankor is, amikor alig van vizelet a húgyhólyagban. A szakértő szerint, aki ilyesmit tapasztal, annak érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik