Szórakozás

Egy visszavonult FBI-ügynök elmondta, miért nem csináltatna soha otthoni DNS-tesztet

Peter Dazeley / Getty Images
Peter Dazeley / Getty Images
Sokak életébe hoznak elképesztő bonyodalmakat az utóbbi években egyre népszerűbb, otthon is elvégezhető DNS-tesztek, egy visszavonult FBI-ügynök azonban nem ezek miatt döntött úgy, hogy sohasem csináltatna ilyen vizsgálatot.

Lebukott egy férj, aki elhallgatta a felesége elől, hogy spermadonor volt. Egy tizenkilenc éves férfi szórakozásból vett egy DNS-tesztet, nem sokkal később összeomlott a családja. Egy nő egy otthon elvégezhető DNS-tesztből jött rá, hogy a párja, akivel hat éve él együtt, valójában a testvére. Egy amerikai nő ötvenhét évesen tudta meg, hogy újszülött korában elcserélték a kórházban. Egy másik amerikai nő pedig azt tudta meg egy otthoni DNS-tesztből, hogy tizenkét éve más gyerekét neveli.

Csak néhány példa arra, milyen bonyodalmakat hozhat egyes emberek életébe egy otthon elvégezhető DNS-teszt, ami az utóbbi években egyre olcsóbbá, így egyre népszerűbbé válik. Steve Lazarus volt FBI-ügynököt azonban nem az efféle botrányok késztették arra, hogy azt mondja, sohasem csináltatna ilyen otthoni tesztet.

Lazarus azt mondja, egy DNS-teszt elképesztően érzékeny személyes adatokat tartalmaz, és bárhogy ígérik is a minták elemzését elvégző cégek, hogy ezeket az adatokat sohasem adják ki senkinek, a valóság lehet bonyolultabb – írja az Independent című brit lap.

A volt FBI-ügynök példaként hoz egy esetet, amikor 2019-ben egy nyomozó egy bírósági döntésnek köszönhetően szabadon keresgélhetett egy cég többmillió ember érzékeny adatait tartalmazó adatbázisában. De Lazarus szerint egy egészségbiztosítónak sem okoz nehézséget érzékeny adatokat kiperelni egy DNS-teszteket végző cégtől.

A nyugdíjas ügynök hozzáteszi: az érzékeny adatok bármikor kiberbűnözők kezébe kerülhetnek, vagy az is elfordulhat, hogy egy nagyvállalat felvásárolja a DNS-tesztek eredményeit tároló céget és egyszerűen azt mondja, nem tartja magára érvényesnek mindazt amit a DNS-cég vállalt, amikor az emberek rábízták az adataikat.

@steve.lazarus.books If you enjoy topics around the #FBI, I just released a new book called Call Me Sonny. 📕 It’s a FBI thriller and out now! The book is based off of real events in my FBI Career! Tap the link in the bio to learn more. #authorsoftiktok #authorsrecommendation #authorswriting #authorspromotingtheirbooks #authorsofbooktok #authorstoread #authorswritingprocess #bestpsychologicalbookthrillers #darkpsychologicalthrillerbooks #howtomakeathrillerbookinteresting #suspensefulbooks #suspense #thriller #booksoftiktok #bookstoread #books #bookworm ♬ Creepy simple horror ambient(1270589) - howlingindicator

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik