Szórakozás

Titokban adott spermát a férj, de lebukott egy DNS-teszten – romokban a házassága

PeopleImages / Getty Images
PeopleImages / Getty Images
Összeomlott a feleség, amikor megtudta, hogy a férje titokban spermadonor volt. Úgy derült ki, hogy váratlanul felbukkant a férfi mesterséges megtermékenyítésből született lánya.

Véletlenül hallotta meg egy nő, hogy miről beszélget a lánya a férjével, és rögtön úgy érezte, romba dőlt a házassága – írja a Mirror című brit bulvárlap.

A feleség felidézte, hogy amikor a férjével a kilencvenes években összeházasodtak, nagyon nehezen éltek meg. Sokat gondolkodtak azon, hogyan juthatnának egy kis plusz pénzhez – a többi között az is felmerült, hogy spermát, illetve petesejtet kellene adományozniuk, de aztán elvetették az ötletet.

Évtizedek múlva derült csak ki, hogy a férj mégis elment egy spermabankba.

A házaspár később egyenesbe jött, felnevelték a gyerekeiket. Aztán 2017-ben derült égből villámcsapásként – egy DNS-tesztnek köszönhetően – felbukkant egy fiatal nő, aki mesterséges megtermékenyítéssel jött világra, a biológiai apja pedig az a férfi, aki a felesége tudta nélkül adományozott spermát.

A férj nem merte elmondani a lánya felbukkanását a feleségének. Titokban kezdett el levelezni a nővel, majd a már felnőtt gyerekeit is beavatta a titokba. Öt év telt el, a féltestvérek már egy személyes találkozót is leszerveztek, amikor az anya véletlenül meghallotta, amint a vér szerinti lánya azt kérdezi az apjától:

Elmondtad már neki?

A dolgot nem lehetett tovább titokban tartani, az asszony pedig összeomlott. Úgy érzi, elárulták, és nem tudja, meg tud-e még valaha bízni a férjében, ezért az Atlantic című online lap tanácsadó rovatához fordult segítségért.

A nő azt írta, az eltitkolt lány miatt úgy érzi, mintha a férjének nem lett volna elég a saját családja. Nem tudja, valaha képes lesz-e megbocsátani a férjének, hogy évtizedeken át eltitkolta, hogy spermadonor volt, illetve azt, hogy a háta mögött éveken át tartotta a kapcsolatot a felnőttként felbukkant lányával. Az pedig külön elszomorítja, hogy a saját gyerekei is hajlandók voltak falazni az apjuknak.

Lori Gottlieb terapeuta a válaszában azt írta, megérti, hogy a nő össze van zavarodva, és egy efféle árulás nem csak haragot és szégyent válthat ki, de depressziót, szorongást, zsibbadást, álmatlanságot is okozhat.

A szakértő azt is elmagyarázta, hogy a megbocsátás és a bizalom visszatérése nem ugyanaz. Előbbihez az kell, hogy az asszonyban változzon meg valami, utóbbihoz az, hogy a férje változzon.

Ahhoz, hogy valaki visszaépítse a belé vetett bizalmat, amit lerombolt, az kell, hogy beismerje a tettét, belássa azt, hogy az miért volt rossz, megbánást mutasson, és őszintén bocsánatot kérjen. A férjének nyíltan kellene beszélnie a korábban eltitkolt lányáról, illetve a vele kapcsolatos érzéseiről anélkül, hogy bármit is megpróbálna rejtegetni. Ha a férfi nem tud vagy nem akar felelősséget vállalni a korábbi döntéseiért, az is hasznos információ lesz a felesége számára – teszi hozzá a szakértő.

Úgy tűnik, nem árt óvatosan bánni a DNS-vizsgálatokkal. Néhány hete egy fiatal nőről írtunk, aki szórakozásból végeztetett el egy tesztet, de nagyon megbánta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik