Szórakozás

Látványos, érthető, sikeres: új kiállítással kápráztat a Light Art Museum

Mi kell ahhoz, hogy 2024-ben is lenyűgözzön bennünket egy múzeum? Fel tudja-e venni a versenyt az internetes fotók, videók, animációk világával – és megdöntheti-e saját, 200 ezer látogatós rekordját a LAM szeptemberben nyílt, vadonatúj időszaki tárlatával?

Talán nem túl meglepő tényt árulunk el azzal, hogy a világ leglátogatottabb múzeumai között olyan intézményeket találunk, mint a párizsi Louvre, a Vatikáni Múzeum vagy a londoni British Museum, illetve Tate. Ha az internetes keresések eredményeit vesszük górcső alá, már kissé árnyaltabb képet kapunk. E szerint ugyanis – a klasszikus művészeti kiállítások mellett – egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a modern felfogást, a megszokottól eltérő látásmódot bemutató tárlatok is. Így nem csoda, hogy a globális keresési lista dobogós helyén végezhettek olyan újszerű kezdeményezések, mint például a berlini Dark Matter vagy épp az atlantai Illuminarium, melyek a fény és a sötétség különleges kapcsolatát mutatják be izgalmas, elgondolkodtató művek tolmácsolásában.

Magyarországon még mindig a szépművészeti (valamint a nemzeti értékeket, hungarikumokat felvonultató) kiállítások viszik a prímet a látogatók körében. Ugyanakkor, ahogy világszinten, úgy hazánkban is egyre inkább érzékelhető az a fogyasztói igény, mely a mind intenzívebb múzeumi élményre összpontosít. Márpedig mi mással fokozhatja az adott élményt egy kiállítás, minthogy igyekszik a jelenlévők összes érzékére hatni? Így születnek meg azok az újfajta, immerzív installációk, melyek alapjául a legkorszerűbb technikai megoldások szolgálnak, s melyek igazán emlékezetessé teszik az adott tárlatot.

E kezdeményezés hazai úttörője a nagy múltú Hold utcai piac egykori épületében helyet kapott Light Art Museum Budapest. A kapuit 2022-ben megnyitó új kiállítótér világon elsőként kötelezte el magát múzeumként a fénnyel kapcsolatos művészeti alkotások gyűjtése és bemutatása mellett. Első, nagy sikerű tárlatát kiemelkedően sokan, összesen 200 ezren látták, így a LAM kurátorai elérkezettnek látták az időt, hogy a kiállítás 2023 őszén megújuljon.

A szeptemberben bemutatott vadonatúj tárlat a Superluminal nevet kapta, mely a fénysebességnél gyorsabb mozgás elméletére utal. A címmel összhangban olyan műveket láthatunk most a LAM tárlóiban, amelyek teret engednek a fikciónak, azaz – művészi értelemben – túllépnek a fizika által jelenleg elfogadott törvényeken. A kiállítás ezúttal üdítően sokszínű lett, és nem csak szó szerinti értelemben, hiszen hazai tehetségek mellett nemzetközi művészek alkotásai is helyet kaptak a Superluminal gyűjtésében.

A kiállításban szereplő művek tartalmi horizontján megjelennek az elektromágneses spektrum nem látható tartományai is: a radioaktív sugárzás, az analóg és a digitális kép- és hangsugárzás, a kozmikus frekvenciák, valamint a természetben is felfedezhető ún. nagyon alacsony frekvenciák. A tárlat közelebb hoz a természethez (a növények a Zünc Studio, illetve a DISNOVATION installációiban is főszerepet kapnak); bevonja a látogatót (Ahmed Said Kaplan interaktív művének köszönhetően saját kezünkkel játszhatunk a fénnyel); ámulatba ejt (az olasz fuse* csapat alkotása véletlenszerű algoritmussal jelenít meg hol fekete lyukakat, hol önálló világegyetemeket). A múzeum központi eleme pedig egy óriási, léghajót formáló túlnyomásos sátor, melynek belső falára 12 projektor 360 fokban vetített képe páratlan látványt tár az érdeklődők elé.

A Light Art Museum fényűző kiállítása olyannyira friss, megkapó és grandiózus, hogy bátran beszállhatna a képzeletbeli versenybe, melyben a mai fiatalokat megigéző vizuális élmények mérettetnek meg egymással. A digitális térben egyszerűen hozzáférhető álló- és mozgóképes tartalmak, melyeket számolatlanul fogyasztanak az egyre ifjabb felhasználók, csak rendkívül rövid ideig képesek megtartani nézőik figyelmét. Ezzel szemben a LAM nemzetközi válogatásának művei túllépnek a „fény” hagyományos értelmezésén, és nem egyszerű, könnyen feledhető képek vagy képsorok bemutatása a céljuk, hanem elgondolkodtatnak, magukkal ragadnak, feltétel nélkül lenyűgöznek.

Ez az, amivel egy tárlat valóban többet adhat, s ez az, amivel a Light Art Museum Budapest Superluminal kiállítása nagy eséllyel vívhatja ki (nem csak) a fiatalabb közönség tetszését, és meghatározó szereplőként kerülhet be a múzeumok megreformálásának nemzetközi véráramába.

Light Art Museum
1054 Budapest, Hold utca 13.

Nyitvatartás
mindennap 10:00–22:00

Jegyvásárlás itt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik