Közélet

Orbán Viktor az egyetlen háborúpárti politikus Európában Dobrev Klára szerint

Donáth Anna pedig azt mondta, hogy „Orbán Viktor egy „béke” felirat mögött ma állást foglalt Oroszország totális győzelme és Ukrajna veresége mellett.”

Orbán Viktor június 1-én a Margitszigeten véget érő Békemenet záróakkordjaként tartott beszédet híveinek, többek között arról beszélve, hogy a békét nem lehet fegyverekkel kivívni, az orosz-ukrán háborúnak nincs fegyveres megoldása. A miniszterelnök szerint béketárgyalásokra van szükség, de ehhez meg kell nyerni a jövő vasárnapi választást, és létre kell hozni egy békepárti koalíciót Brüsszelben. Ez egészülhet ki az USA-val, ha győz Donald Trump – tette hozzá.

Orbán a beszédében egyetlen szót sem vesztegetett az önkormányzati választásra, kizárólag arról beszélt, hogy a béke az EP-választás tétje, így azt lényegében élethalálharcnak állította be. A miniszterelnök azt mondta, ott állnak a győzelem kapujában, de a jövő héten felállítják a mozgósítás világrekordját, magyarok millióit keresik fel, mert a politikában nincs papírforma-győzelem.

Csak a béke, csak a Fidesz

Nem hagyták szó nélkül

A beszédet követően természetesen befutottak az ellenzéki reakciók is:

Orbán Viktor az egyetlen háborúpárti politikus Európában – mondta Dobrev Klára. A DK elnöke és EP-listavezetője szerint Orbán Viktor kötött piszkos gázalkut Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami miatt Európa legmagasabb gázárát fizetik a magyarok. Orbán Viktor a magyarok pénzéből finanszírozza Putyin ukrajnai háborúját.

Orbán Viktort kell leváltanunk ahhoz, hogy a magyarok pénzéből ne költhessenek orosz fegyverekre. A béke egyetlen útja, ha Putyin hadserege kivonul a megszállt ukrán területekről és befejezi a háborút.

Mohos Márton / 24.hu

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője úgy reagált a miniszterelnök beszédére, hogy „Orbán Viktor egy „béke” felirat mögött ma állást foglalt Oroszország totális győzelme és Ukrajna veresége mellett.” Donáth szerint azonban aki békepárti, az nem Oroszország, hanem Ukrajna mellett áll. „Egyedül Ukrajna képes ugyanis megvédeni Európa békéjét. Ma az ukrán katonák azok, akik megállítják Putyint Európa határainál.”

Ukrajnának meg kell védenie magát, meg kell nyernie szabadságharcát – ehhez pedig minden segítséget meg kell adnunk. Egyedül ez vezethet el az európai békéhez.

– mondta a Momentum elnöke.

Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint a miniszterelnök mai beszédével eljutottunk oda, hogy Orbán Viktor egy álláspontra került Dobrev Klárával: mindketten azt mondták, hogy az európai parlamenti választás valójában bizalmi szavazás a kormányról. Attól, hogy mind a ketten ezt mondják, az állítás még nem igaz. Sőt.

Ungár szerint az európai parlamenti választás olyan ügyekről szól, amelyekben az európai parlamentnek van hatásköre. Például arról, hogy a zöld átállás igazságos legyen, és ne fordulhasson elő az, hogy az elektromos átállás minden haszna nyugaton, minden szennyezése a Hajdúságban jelentkezik. Erre van ráhatása az EP-nek, Orbán Viktorról és a harmadik világháborúról nem fognak ott dönteni.

A Békemenet végét követően Magyar Péter sajtótájékoztatót tartott, ahol ugyan olyan dolgokról kívánt beszélni, amik a köztelevízió EP-választási vitájából kimaradtak, de emellett időt szakított arra is, hogy kritizálja a miniszterelnök szavait, amik a kormányt támogató felvonuláson hangzottak el. Erről külön cikkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Orbán: Az újabb győzelem kapujában állunk, a jövő héten felállítjuk a mozgósítás világrekordját
Orbán Viktor beszédében egyetlen szót sem vesztegetett az önkormányzati választásra, kizárólag arról beszélt, hogy a béke az EP-választás tétje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik