Szórakozás

Karrierromboló hatása lehet a Sophie Turner és Joe Jonas válása körül kialakult mizériának

Bruce Glikas / WireImage / Getty Images
Bruce Glikas / WireImage / Getty Images
Szeptember elején érkezett a hír, hogy hét év együttlét, négy év házasság és két gyerek után szakított Sophie Turner és Joe Jonas, és nagyon úgy tűnik, a válás nem fog szépen csendben, zökkenőmentesen lezajlani. Bár az érintettek diplomatikusan nyilatkoztak kapcsolatuk végéről, más forrásoknak köszönhetően bőven van min csámcsognia a rajongóknak és a bulvársajtónak. Vádaskodás, egymásra mutogatás, bűnbakkeresés – volt itt minden, úgyhogy összeszedtük, mit lehet tudni napjaink egyik legváratlanabb és legnagyobb port kavaró sztárszakításáról.

Sophie Turner és Joe Jonas tipikusan az a sztárpár voltak, akikkel kapcsolatban szinte egyöntetű volt a társadalmi közmegegyezés, hogy mennyire cukik és menők együtt. Mindketten popkulturálisan jelentős háttérrel rendelkeznek: Jonas az egyik legnépszerűbb fiúbanda, a testvéreivel alkotott Jonas Brothers tagjaként szerzett nevet magának, míg későbbi neje a Trónok harca Sansa Starkjaként tett szert világhírnévre. Ők ketten karrierjük csúcsán, 2016-ban keresztezték először egymás útját, mikor az amerikai énekes modern úriember módjára Instagram-üzenetben ráírt az angol színésznőre.

Olyan szépen indult…

Sok közös ismerősünk volt, akik egy ideje próbáltak már összeboronálni minket. Követtük egymást Instagramon, és egy szép napon teljesen váratlanul rám dobott egy üzenetet

idézte fel utóbb Turner legelső interakciójukat.

Első személyes találkozójukra egy londoni kocsmában került sor, mivel Jonas éppen az Egyesült Királyságban turnézott akkori zenekarával, a DNCE-szel. A színésznő utólag beismerte, eleinte attól tartott, az énekes „egy pöcs lesz”, ezért a randin néhány rögbijátékos fiúbarátja társaságában jelent meg. Joe Jonasnak aztán sikerült megugrania a szintet azzal, hogy bírta tartani az ivótempót, amit a brit társaság diktált.

– Emlékszem, pár percet eltöltöttünk a táncparketten, aztán találtunk egy távolabbi helyet az egyik sarokban, és csak beszélgettünk. Hosszú órákon keresztül dumáltunk, és egyáltalán nem unatkoztam közben. Nem volt erőltetett vagy felesleges jópofáskodás, minden jött magától. Hamar elválaszthatatlanok lettünk – mondta el a színésznő.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

S O P H I E T U R N E R (@sophiet) által megosztott bejegyzés


Az első évfordulójukon megtörtént az eljegyzés. Két esküvőjük volt:

  • az elsőt hirtelen felindulásból tartották meg pár órával a 2019-es Billboard Music Awards után Las Vegasban, ahol egy Elvis-imitátor adta össze őket. Számos híresség bulizott velük, egyikük, a dj-ként ismert Diplo élőben közvetítette Instagramján a szertartást, a világ így szerzett tudomást a frigyről;
  • a második, nagyobb és fényűzőbb ceremóniára két hónappal később dél-Franciaországban került sor. A vőlegény testvérei, Kevin és Nick Jonas vőfélyek voltak, míg a menyasszony tanúja Trónok harca-béli kollégája és legjobb barátnője, Maisie Williams volt.

Egy évvel később olyan lesifotók láttak napvilágot, amik alapján erősen sejthető volt, hogy Turner áldott állapotban van. A házaspár nyilvánosan sosem jelentette be a terhességet, ahogy azt sem tették közhírré nagy csinnadrattával, amikor megszületett első gyerekük. A kislány a Willa nevet kapta. Második gyerekük érkezésére az előzőhöz hasonló módon derült fény, ekkor is feltűnésmentesen igyekeztek megélni a babavárás időszakát. Kisebbik kislányuk tavaly júliusban jött világra, a nevét még nem hozták nyilvánosságra.

Mivel a kezdetektől fogva jellemző volt rájuk, hogy nem teregetik ki a nagyvilág előtt magánéletük részleteit (vagy csak utólag, mókás vagy éppen imádnivaló posztokban számoltak be közös életük nagyobb mérföldköveiről), ezért a válás híre meglehetősen váratlanul érte a rajongókat, akik addig mindig csak a szépet és jót látták a kapcsolatukból.

Hamar elkezdődött a bűnbakkeresés

Még mielőtt akármelyik fél megerősítette volna a szakítást vagy akármit nyilatkozott volna a témában, egy amerikai lap megszerezte a házasság felbontását kérvényező beadványt. Ebben az áll, hogy „a felek közötti házasság helyrehozhatatlanul megromlott”, és hogy lányaik érdekében „megosztott szülői felügyeletet vállalnak”.

Nem sokkal később aztán a házaspár is kiadott egy nyilatkozatot, amiben megerősítették, hogy közösen meghozták a döntést, miszerint barátságos keretek között elválnak, de ennél többet vagy konkrétabbat nem árultak el.

Sok a találgatás az okokkal kapcsolatban, de valójában ez egy közös döntés, és őszintén reméljük, hogy mindenki tiszteletben tartja a saját, illetve a gyerekeink magánéletére vonatkozó kívánságainkat

– olvasható a mindkettőjük által megosztott bejegyzésében.

Közleményükben nem véletlenül említették meg a szakításuk körüli spekulációkat, azokból ugyanis már a kezdeti napokban sem volt hiány, köszönhetően a TMZ-nek és a többi szenzációhajhász bulvárlapnak. A kiszivárogtatott információk nagy része „a neve elhallgatását kérő közeli ismerősöktől” származott, így azok igazságtartalma természetesen erősen megkérdőjelezhető, de arra pont elegendő volt, hogy rávezessék az olvasókat, melyik félről mit kell gondolni.

Az első narratíva szerint a páros eltérő életvitele vezetett a szakításhoz, ugyanis míg Turner a bulizásnak él, addig az apa inkább az otthonlétet preferálja, és javarészt ő gondoskodik a gyerekekről, még turnézás közepette is.

Ezt a feltevést látszott erősíteni, hogy éppen a szakítás tényének napvilágra kerülése után jelentek meg az első paparazzi-fotók a páros gyerekeiről, ahogyan Joe Jonasszal egy kávézóban időznek. Igencsak furcsa az időzítés, tekintve, hogy eddig milyen nagy gondot fordított a házaspár arra, hogy a lányaikról egyetlen kép se kerüljön ki a nyilvánosság elé.

A „gondoskodó apa–felelőtlen anya” képet vázolta fel az a cikk is, melyben a Daily Mail megszólaltatta egy birminghami pub tulaját, aki azt nyilatkozta: napokkal a válás bejelentése előtt együtt ivott Sophie Turnerrel a Joan című sorozat forgatását lezáró stábbulin. Elmondása szerint a színésznő úgy partizott, mintha semmi gondja nem lenne az életben, és megállás nélkül fogyasztotta a koktélokat és a feleseket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hezron ☺️ (@hezron.ste1994) által megosztott bejegyzés


„Nagyszerű, szórakoztató társaság volt, hihetetlenül vidám és laza. Nem gondoltad volna róla, hogy épp egy szakításon megy keresztül. (…) Egyszer sem említette a férjét, a gyerekeit vagy a válást, szóval sokkolt, mikor olvastam, hogy szétmentek, ugyanakkor logikusnak tűnt, mert amikor Sophie-val voltam, nyilvánvaló volt, hogy vissza akar térni a bulizós napokhoz. Érezhetően hiányoznak neki azok az idők” – mondta el a kocsma tulajdonosa.

Turner egy barátja – aki szintén csak névtelenül volt hajlandó nyilatkozni – azt mondta a lapnak, a színésznő úgy érezte, csapdába esett a házasságában, és megbánta, hogy nem volt alkalma kiélni magát, mert fiatalon férjhez ment és gyerekeket szült.

Gyorsan jött a cáfolat

Bár nem tudni, hogy szándékosan hozták-e létre, de a „Sophie Turner rossz anya, Joe Jonas jó apa” narratíva nem igazán érte el a célját, az első cikkhullám után ugyanis viszonylag hamar megjelentek azok a hangok, amelyek a színésznő védelmére keltek, és Jonast, illetve PR-csapatát vádolták meg álhírek terjesztésével. A rajongók régebbi interjúrészleteket szedtek elő bizonyítékként, hogy a kétgyerekes anyáról a közelmúltban festett kép, miszerint folyton partizik, hamis vagy legalábbis nem annyira mérvadó, mint ahogyan azt a sajtóban beállították.

Mint ahogy az nemrégiben újra felszínre került, Sophie Turner korábban több alkalommal beszélt arról, hogy introvertált és otthonülős típus, míg a férje szeret a társaság középpontjában lenni, emiatt nagyon másként élték meg például a karanténidőszakot is. A színésznő amúgy azt is nyíltan vállalta, hogy akadtak problémák a mentális egészségével, korábban depresszióval küzdött és sokat szorongott. 2019-ben úgy nyilatkozott, a terápián kívül Joe Jonasnak is nagy szerepe volt abban, hogy idővel javult az állapota.

A szakítás utáni első híradások után a TMZ-n megjelent egy cikk arról, hogy „a párhoz közel álló források” szerint a színésznő tavalyi szülése óta el sem akarta hagyni az otthonát, mert fél a lesifotósoktól, és azt is nehezményezte, hogy a férje rendezvényekre akarja magával cipelni őt. Úgy hírlik, amikor mégis elmentek valahová ketten, Turner többeknek panaszkodott, mennyire kényelmetlenül érzi magát.

A „névtelen barát” fentebb írt állítására, miszerint Turner „csapdában érzi magát a házasságában”, a színésznő egy tavalyi nyilatkozatát hozták fel ellenérvnek, amit második lányával várandósan adott. Ekkor azt mondta, az anyaság élete legjelentősebb teljesítménye.

Számomra erről szól az élet – a következő generáció felneveléséről. A legfontosabb dolog az életben, hogy látom, ahogy a lányom egyre erősebb lesz. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy bővül a család. Ez a legnagyszerűbb áldás, amit valaha is kaptam.

Rich Fury / VF22 / Getty Images Sophie Turner második terhessége idején.

Egyesek továbbá rámutattak, hogy Jonas nem érdemel külön vállon veregetést, amiért ellátta otthon (a család az Egyesült Államokban lakik) a szülői teendőit, míg Turner Angliában forgatott, főleg miután a színésznő ezt megelőzően hosszabb szünetet tartott a karrierjében, hogy az idejét a családjának és a gyereknevelésnek szentelje.

Mások feltették a kérdést, ellenkező esetben vajon szóba került-e volna egyáltalán, hogy Turner vigyáz a gyerekekre, miközben Jonas egy másik kontinensen dolgozik. És egyébként is, miért baj, ha egy nagy projekt befejezését követően egy színésznő – aki történetesen anya is, de éppen egy óceán választja el a gyerekeitől – elmegy egyet bulizni a munkatársaival? Mintha Joe Jonas közkedvelt és népszerű popsztárként sosem szórakozna, és minden fellépése után sietne haza betakargatni a kislányait – merült fel egy Reddit-fórumon. Twitteren többen kiemelték: Joe Jonas 30 évesen elvett egy huszonévest, és most meg meglepődik azon, hogy a felesége az életkorához megfelelő módon viselkedik. (Az énekes hét évvel idősebb expárjánál, aki megismerkedésükkör húszéves volt, de elmondása szerint mindig 5-6 évvel idősebbnek érezte magát.)

Az igazi válóok talán sosem derül ki – de nem is baj

A közösen kiadott közlemény óta egyik fél sem szólalt meg a válásról, a cikkünkben eddig bemutatott információk mind kívülállóktól származnak (a hivatalos verzió szerint). Joe Jonas múlt hétvégén látszólag utalt a történtekre egy koncerten, mikor a Jonas Brothers Hesitate című – nem mellesleg Sophie Turner által inspirált – számának előadása előtt azt mondta:

Őrült egy hét volt. Csak azt akarom mondani, hogy ha nem az én számból hallotok valamit, akkor ne higgyétek el, oké? Köszönöm mindenkinek a szeretetet és a támogatást, amit felém és családom felé mutattok. Szeretlek titeket, srácok!

A másik fél viszont egyelőre hallgat. Nem tudni, hogy ez tudatos kríziskezelő stratégia a színésznő és sajtósai részéről vagy csak simán tiszteli annyira a gyerekei apját, hogy nem savazza őt ország-világ előtt (bár bizonyítható módon ezt Jonas sem tette eddig), de nagyon úgy tűnik, hogy a közvélemény az ő pártján áll. Ennek igazolásaként elég ránézni a páros legutóbbi Instagram-posztjaihoz érkezett hozzászólásokra, melyek nagy része – még Jonas bejegyzései alatt is – Turnert védik, gyakran Trónok harca-utalásokkal. Csak hogy egy párat kiemeljünk:

  • „Az egyetlen menő dolog Joe Jonasban a felesége volt.”
  • „Egy jó tanács: ne házasodj össze olyannal, aki sokkal menőbb nálad, ha ezt nem vagy képes elviselni.”
  • „Miért hagyod, hogy a PR-csapatod lejárató kampányt folytasson a gyerekeid anyja ellen?”
  • „Közeleg a tél, Joe!”
  • „Észak nem felejt.”
Bryan Steffy / Getty Images Joe Jonas a Jonas Brothers egyik szeptemberi koncertjén, pár nappal a válás bejelentése után.

Molly McPherson PR-szakember is hasonlóan látja a válófelek jelenlegi társadalmi megítélését, erről egy több mint ötperces videóban beszél a TikTokon. Ebben egyebek mellett elmondja: a hírességek szakítása nem különbözik sokban az átlagemberekétől, csak éppen nekik sokkal nagyobb nyilvánosság előtt kell átélniük ezt a fontos magánéleti fordulópontot. Ilyenkor szerinte „mindkét fél azt szeretné közvetíteni, hogy nem ő a hibás, és pozitív képet akarnak magukról kialakítani”, de úgy véli, az az erőfeszítés, hogy Jonast „jó apaként”, Turnert pedig „bulizós anyaként” ábrázolják, visszafelé sült el.

McPherson üdvözölte Turner hallgatási stratégiáját, szerinte pontosan erre van szükség ahhoz, hogy a színésznő elnyerje a tömegek szimpátiáját. „A csend nagyon erős tud lenni, mert a csendben ott rejlik az igazság. Azt gondolom, Sophie Turner nagyon finom módon kommunikálja ezt a rajongóival” – mondta.

Ha én lennék Sophie Turner sajtósa, azt tanácsolnám neki, őrizze meg az eddig tanúsított méltóságot és eleganciát, és karrierje következő szakaszában olyan projektekre fókuszáljon, amik lehetővé teszik számára, hogy továbbra is erős és független nőként tündököljön.

Jonas jövőbeli útját azonban nehezebb megjósolni, mivel úgy látja, sok rajongója összezavarodott vagy csalódott az énekesben az elmúlt időszak történései miatt. „A fanoknak nehéz lehet összeegyeztetni azt a Joe Jonast, akinek posztere a hálószobájuk falán lógott, azzal a Joe Jonasszal, aki ennyi kritikát kap most az interneten. Emiatt a válás után egy teljesen új énmárkát kell majd felépítenie. Kíváncsian várom, hogyan oldja ezt meg” – fogalmazott a PR-szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik