Szórakozás

Egy hollywoodi sztárt is elbűvölt, majd átvágott a pápa palástja alól előbújó szélhámos

Evan Agostini / Getty Images
Evan Agostini / Getty Images
Raffaello Follieri a kétezres évek elején szerzett helyet és nevet magának a New York-i elit legbelsőbb köreiben. Olasz üzletembernek adta ki magát azt állítva, hogy szoros kapcsolat fűzi a katolikus egyházhoz. Az már csak hab volt a tortán, hogy egy feltörekvő, csinos színésznő, Anne Hathaway volt a barátnője. Neves és befolyásos vállalkozókkal kötött több millió dolláros üzleteket, ezekből finanszírozta fényűző életét, luxusapartmanját, jachtkirándulásait, magánrepülőútjait és a privát séfjét. A bukás azonban elkerülhetetlen volt.

2008-ban járunk, évekkel Anna Delvey álörökösnő ámokfutása előtt, amikor Anne Hathaway nemrég kidobott barátja, Raffaello Follieri bűnösnek vallotta magát 14 rendbeli csalásban, összeesküvésben és pénzmosásban. Akkoriban ez volt a New York-i elit legszaftosabb botránya, amibe még Bill Clintonék is belekeveredtek.

Az amerikai álmot kergette

Az olasz származású Follieri 2003-ban, 25 éves korában költözött New Yorkba párjával, Isabella Orsini színésznővel, miután félbehagyta tanulmányait a római La Sapienza Egyetemen. Beszámolók szerint már ekkoriban gyakran megfordult előkelő manhattani éttermekben, és hithű katolikusként minden vasárnap misére járt. Follieri állítólag nem beszélt túl jól angolul, de ezt a hiányosságát karizmájával és szenvedélyességével ellensúlyozta. Harmadik generációs ingatlanfejlesztők gyermekeként hivatkozott magára, holott szülei tanárként és jogászként dolgoztak a dél-olaszországi Foggiában.

Az üzleti világban akart elhelyezkedni, pontosabban a szépségipar területén, barátnője divat iránti érdeklődése nyomán. Beauty Planet nevű vállalkozása kozmetikumok gyártásával vagy forgalmazásával foglalkozott – az üzleti terv mindig kissé homályos volt. Follieri később azt állította, a cég sikert sikerre halmozott, de olasz bírósági dokumentumok szerint soha nem termelt bevételt.

Follieri aztán dobta Orsinit és a Beauty Planetet, új terület felé nyitott. Megalapította Follieri Csoport nevű cégét azzal a céllal, hogy segítse a megszorult helyzetbe került katolikus egyházat ingatlanjaik felvásárlásában. Az ötlet azért tűnt működőképesnek, mert nem sokkal korábban robbant ki a katolikus papok globális gyerekbántalmazási botránya, ami az egyházat pénzügyileg is megviselte.

Follieri azzal csalogatta magához a befektetőket, hogy azt állította, szoros személyes kapcsolat fűzi a Vatikánhoz, ami révén a piaci ár alatt tud megvásárolni egyházi tulajdonban lévő ingatlanokat, amiken aztán jókora nyereséggel lehet majd túladni. Később persze kiderült, hogy hazudott.

Az ambiciózus, önjelölt ingatlanfejlesztő a tengerentúlon kellő távolságra volt a pápai államtól ahhoz, hogy beváljon a terve. Nagy segítségnek bizonyult az egyik üzlettársa, Andrea Sodano is, akinek bíboros volt a nagybátyja. Angelo Sodano abban az időben lényegében külügyminiszterként irányította a Vatikánt a betegeskedő II. János Pál pápa helyett. A bíboros és más egyházi méltóságok gyakran megfordultak Follieri társaságában, aki szeretett túlozni azzal kapcsolatban, hogy mennyire közeli kapcsolatban áll velük.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Raffaello Follieri (@realraffaellofollieri) által megosztott bejegyzés


Follierinek természetesen szerencsére is szüksége volt a boldoguláshoz, de jól is helyezkedett. Tehetsége volt ahhoz, hogy jókor legyen jó helyen, és ami a legfontosabb: a megfelelő emberek társaságában. Szépen lassan megjelentek az első befektetők, Follieri azonban nem egyházi földek felvásárlására költötte a rá bízott összeget, hanem magára, pontosabban arra, hogy minél gazdagabbnak tűnjön.

Barátainak többször említette, hogy Aristotle Onassis hajómágnás a példaképe, aki szegénysorból származott, de 25 éves korára megszerezte az első millióját, emellett pedig tökéletesítette annak módszerét, hogyan lehet mások pénzéből meggazdagodni. Úgyhogy hozzá hasonló utat próbált meg bejárni, ennek érdekében beköltözött a Trump-toronyban lévő penthouse-ba, a legjobb márkák ruháit kezdte hordani, menő kocsival furikázott, és beszerezte a legfontosabb kiegészítőt: egy gyönyörű, egyre híresebb és népszerűbbé váló barátnőt.

A hercegnő és a gazember

Follierit és Anne Hathaway-t 2004-ben egy közös barátjuk mutatta be egymásnak. A kezdeti nehézségek után (Follieri egy órát késett az első találkozójukról, de később rózsacsokorral kárpótolta randipartnerét, amivel sikerült kiengesztelnie) az olasz fiatalember teljesen levette a lábáról Hathaway-t, aki így áradozott pasijáról egy interjúban:

Abszolút szerelem volt első látásra. Annyira jóképű… Úgy néz ki, akár egy isten!

Az akkor még leginkább a Neveletlen hercegnő filmekből ismert, 21 éves Hathaway ez idő tájt csupán feltörekvő, nagy reményű színésznő volt. Éppen búcsút intett a családi vígjátékok műfajának, hogy komolyabb filmekben csillogtassa meg a tehetségét, már rá is osztottak egy szerepet a Túl a barátságon című drámában. Karrierje építése mellett Follieri fényűző életébe is becsatlakozott: előfordult, hogy jachtot béreltek egy kis földközi-tengeri hajókázáshoz, vagy éppen magánrepülővel átugrottak a Dominikai Köztársaságba, hogy részt vegyenek Oscar de la Renta divattervező szilveszteri buliján. Kapcsolatuk korai szakaszában Follieri Rómába, egy privát pápai audienciára is elvitte kedvesét.

A káprázatos utazások és az ötcsillagos ellátás mellett Follierinek azzal sikerült leginkább lenyűgöznie barátnőjét, hogy a fejlődő országokban élő szegény gyerekeken akar segíteni. Létrehozta a Follieri Alapítványt, és latin-amerikai gyerekek hepatitis A elleni oltásának megkönnyítéséért kezdett kampányolni.

A barátom sok szempontból hihetetlen, de ha a jótékonysági szervezetéről van szó… A világon a legkevésbé ismert afrodiziákum a jótékonykodás. Komolyan, ha le akarsz nyűgözni egy lányt, akkor oltass be pár gyereket és építs házakat

– nyilatkozta egy alkalommal Hathaway.

2006 júliusában a páros Nicaraguába utazott, ahol az ötéves oltási program elindításaként mintegy ezer gyermek kapta meg a vakcinát egy sajtóesemény keretében. A kampány azonban ennél tovább sosem jutott, a Follieri Csoporton belül létrehozott alapítványnak ugyanis nem volt pénze. Azt tervezték, hogy az egyházi ingatlanok viszonteladásából származó haszon egy részét fordítják jótékonykodásra, de a vállalat nem termelt nyereséget.

Evan Agostini / Getty Images Anne Hathaway és Raffaello Follieri egy eseményen 2006-ban.

A Vatikán is hitt a kapcsolatban

Amilyen jól alakult Follieri szerelmi élete, a biznisze bukdácsolt, még annak ellenére is, hogy bőven akadtak olyan érsekségek, amik túl akartak adni templomokon és egyéb ingatlanokon. Andrew Walton, a New Jersey-ben lévő camdeni egyházmegye szóvivője elmondása szerint ráadásul Follieri tényleg rendelkezett római ajánlással.

A Vatikán arra ösztönzött minket, hogyha lehetőség van rá, a Follieri Csoporttal működjünk együtt. Magát a püspököt kereste fel a vatikáni hivatal: »Jó munkát végeznek, neked is fogadnod kellene őket«

– idézte fel Walton.

A referencia ellenére a vállalat nem bonyolított le túl sok adásvételt. Ennek oka abban keresendő, hogy az egyházmegyéknek eszük ágában sem volt a Follieri Csoportnak értékesíteni az ingatlanjaikat versenytárgyalás nélkül. A plébániák általában négy-öt lehetséges vevőtől fogadtak árajánlatot, és közülük azt választották, aki a legnagyobb összeget kínálta, Follieri cége pedig soha nem akarta a legmagasabb árat fizetni.

Közben az addigi befektetőktől kapott pénz elfogyott, az adósságok pedig csak halmozódtak, így Follieri más irányba indult el. Kapcsolatépítő tehetségének köszönhetően a bukást és a csődöt egy ideig sikerült elodáznia. Bejutott a legbelsőbb körökbe, és kivetette a hálóját néhány igazán nagy halra. Bill Clinton közelébe került, Doug Band, a volt amerikai elnök jobbkeze és a milliárdos Ron Burkle, Clinton jó barátja és üzlettársa egyaránt bedőltek neki. Utóbbi például 105 millió dolláros üzletet is kötött az olasz vállalkozóval.

A Clinton Alapítványnál jóhiszeműen azt gondolták, busás adományra számíthatnak tőle. Bill Clinton 2006-ban még fel is hívta Follierit egy eseményen a színpadra, hogy megköszönje addigi jótékonysági tevékenységét és a felajánlott, 50 millió dolláros támogatását. A pénz aztán persze soha nem érkezett meg a szervezet számlájára.

A Burkle-lel közös vállalkozásának köszönhetően Follieri turbófokozatra kapcsolt. A Park Avenue-n alakította ki az irodáját, személyzete pedig húszfősre bővült. Korábbi munkatársai szerint indulatos, fölényeskedő, zsarnoki főnök volt, akitől féltek a beosztottjai. Leggyakrabban olasz titkárnőjét szapulta, vele beszámolók alapján rendszerint zárt ajtók mögött, anyanyelvén ordítozott. Hogy még fontosabb embernek tűnjön, testőröket bérelt fel, akikkel szintén nem bánt kesztyűs kézzel.

Mindent elkövetett, hogy fenntartsa a látszatot, hogy az egyház szolgálatában áll: például oltárt emelt és papi reverendákat tárolt az irodájában, hogy lehessen ott misét celebrálni, és még recepciósnak is egy apácát alkalmazott. Néha egy olaszul írt dokumentumot mutogatott olyanoknak, akik nem beszélték a nyelvet. Elmondása szerint ez arra hatalmazta őt fel, hogy a Vatikán képviseletében lépjen fel Amerikában.

Follieri Doug Bandet is megkörnyékezte a szerződéskötés reményében, és az ismétlődő visszautasítások ellenére kitartóan próbálkozott. Band a barátainak azt mesélte, az ingatlanfejlesztő bűbájos, de arrogáns. Kiemelte, hogy a személyzettel kiváltképp gorombán viselkedik. Mint mondta, minden második szó, ami kijött Follieri száján, a „Vatikán” volt. Elmondása szerint

Follieri nem egyszer úgy fogalmazott, ő a Vatikán pénzügyi igazgatója.

Mivel nem volt oka feltételezni, hogy Follieri megtéveszti – egyebek mellett több magasrangú tisztségviselő kezeskedett érte, és Burkle-t is az ujja köré csavarta –, Band segített találkozókat szervezni neki, bemutatta őt többek között Carlos Slimnek, a világ egyik leggazdagabb emberének és Michael Cooper ingatlanvállalkozónak is, aki milliós kezdőtőkével segítette Follieri és Burkle kanadai leányvállalatának elindítását. Azonban ez az üzlet nemsokára dugába dőlt.

A vég kezdete

Az Egyesült Államokban azonban vásároltak pár telket, amitől Follieri ismét elbízta magát: kissé fejébe szállt a siker, és vad költekezésbe kezdett. Ekkor még nem sejthette, hogy ez okozza majd a vesztét. Ide-oda utazgatott, és mindenhol luxushotelekben szállt meg. Később az American Express és egy légitársaság is beperelte több százezer dolláros tartozásai miatt.

Ahogy a költségek az egekbe szöktek, Follieri úgy döntött, felvesz egy személyzeti vezetőt. Az állást Carmela Santucci kapta meg, aki három napon belül kijelentette: munkaadója óriási tévedésben él és egy működésképtelen vállalatot vezet. Két hét után felmondott, távozása előtt azonban még küldött egy dühös e-mailt exfőnöke alkalmatlanságáról Follieri ügyvédjének és legfontosabb üzlettársának, Ron Burkle-nek. A két férfi azonban ahelyett, hogy megköszönték volna a gesztust, őrültnek titulálták Santuccit.

A figyelmeztetés mégsem volt teljesen hasztalan, Follieri és Burkle kapcsolata ugyanis romlani kezdett, ami egy polgári perben csúcsosodott ki. Burkle hűtlen kezeléssel vádolta meg üzleti partnerét, de végül sikerült megegyezniük, és Follieri állítólag visszafizette 1,3 millió dolláros tartozását. De ez még csak a jogi kalamajkák kezdetét jelentette: Follierit hamarosan letartóztatták, miután egy tőle származó csekket visszavontak, mert nem volt elegendő fedezet a számláján. Ezt az ügyet egy büntetéssel megúszta, de hamarosan a New York-i főügyészi hivatal vizsgálatot indított vállalata ellen, és az FBI is szimatolni kezdett utána.

James Keivom / NY Daily News Archive / Getty Images Follieri kisétál egy manhattani rendőrőrsről, miután lebukott egy 250 ezer dolláros hamis csekkel.

Nem világos, hogy Anne Hathaway mindeközben mennyi részletét ismerte a párja körüli zűrzavarnak. A Burkle elleni perről valószínűleg hallott, ahogy azt is tudnia kellett, hogy a Follieri Alapítvány teljes kudarc, mivel tagja volt az igazgatótanácsnak. Lehet, hogy a szerelem vakította el. Egy interjúban azt mondta, az egyetlen oka annak, hogy nem házasodtak össze, hogy Follieri még nem kérte meg a kezét.

De annyira boldog vagyok, hogy aligha tudnám jobban szeretni, ha házasok lennénk is

– nyilatkozta.

2008 júniusában még boldognak tűntek, mikor együtt jelentek meg egy párizsi eseményen, azonban, amikor a sajtóban beszámoltak az ügyészségi nyomozásról, a hírek szerint a szerelmesek összeszólalkoztak, ami szakítással végződött. Pár nappal később még egyszer találkoztak New Yorkban, aztán soha többé.

A bukása előtti napokban Follieri a harmincadik születésnapi bulijára készült Caprin, miközben európai terjeszkedését szervezte, már egy jelentős befektető is feltűnt a láthatáron. Ebből a beruházásból tervezte rendezni fennálló tetemes tartozását partnerei és beosztottjai irányába. A pénz azonban csak nem akart megérkezni, Folleri haragosainak listája pedig egyre csak nőtt.

Elérkezett az ítélet napja

Follieri és Hathaway négy évig voltak együtt, de legutolsó telefonbeszélgetésük csak tíz percig tartott.

Ha jól emlékszem, Annie utolsó szavai hozzám a következők voltak: »örökké szeretni foglak«, majd befejeztük a hívást. Ez 2008. június 24-én, hajnali 2 órakor történt. Reggel 6-kor letartóztattak. Soha többé nem beszéltem Annie-vel

árulta el utóbb Follieri.

A szövetségi ügynökök megbilincselve vitték el szülei Trump-toronyban lévő lakásából, ahol azért lakott, mert saját lakbérét már nem tudta fizetni. Ötrendbeli pénzmosás, hatrendbeli csalás és egyrendbeli bűnszövetség miatt emeltek vádat ellene. Az óvadék csillagászati összeg volt, mert az ügyész úgy gondolta, fennáll az esélye, hogy az olasz állampolgárságú Follieri elmenekül az országból.

A vádemelés után Hathaway kénytelen volt átadni a rendőrségnek több ezer dollárt érő ékszereit, amiket egykori párja ajándékozott neki, és a hatóságok a nyomozás részeként lefoglalták a színésznő naplóit is. Néhányan azt feltételezik, ha Follieri nem Anne Hathaway-jel járt volna, és nem kapott volna ekkora nyilvánosságot, az ügyészség nem is foglalkozott volna az ügyével. A hírverés mértékét mutatja, hogy még Donald Trump is elmondta a véleményét a történtekről, nyilatkozatában pedig nem kímélte Hathaway-t.

Nem maradt túl hűséges hozzá, nem igaz? Amikor rengeteg pénze volt, akkor szerette, de utána már nem annyira, nemdebár?

2008 októberében Follieri bűnösnek vallotta magát az összes ellene felhozott vádpontban. Négy és fél év börtönbüntetésre ítélték. 2012 májusában szabadult, majd kitoloncolták az Egyesült Államok területéről, és Olaszországba deportálták, ahol jelenleg is él. Pár év múlva visszatért az üzleti életbe, és elmondása szerint ismét jó viszonyt ápol Ron Burkle-lel. 2019-ben azt nyilatkozta, a memoárján dolgozik. Trump elnöksége alatt kérvényezte, hogy visszatérhessen az Egyesült Államokba.

Nem teszek úgy, mintha szent lennék. Nem vagyok az. Tudom, hogy rengeteg hibát követtem el, de azt hiszem, megfizettem értük. Szerintem mindenkinek jár egy második esély

fogalmazott, és minden jót kívánt exbarátnőjének is, aki épp várandós volt. Follieri aztán feleségül vett egy amerikai nőt, akivel két közös gyerekük született.

Anne Hathaway időközben Hollywood egyik legkeresettebb színésznője lett. 2012-ben férjhez ment, Adam Shulmannal két kisfiuk született.

Jacopo Raule / Getty Images Anne Hathaway a férjével 2023-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik