Szórakozás

Ha Harry nem lesz ott, minden felesleges – III. Károly koronázása körül egyre gyűlnek a problémák

Jack Hill - WPA Pool / Getty Images
Jack Hill - WPA Pool / Getty Images
Részt vesz-e rajta Harry herceg és Meghan Markle? – ez a legfontosabb kérdés, ami Károly király május 6-ai koronázási ceremóniáját körüllengi alig több mint egy hónappal az esemény előtt. Miközben hatványozódnak a szervezésbeli gondok is: állítólag nem találnak sztárfellépőt, aki a tömeget szórakoztatná. Adele, Ed Sheeran és nagy eséllyel Harry Styles sem vállalja a király felkérését. De mi lesz pontosan a nagy nap hivatalos menetrendje? És szándékolt a hatodikai dátum?

Tavaly szeptemberben halt meg II. Erzsébet királynő, a trónon fia, Károly követte, akire fontos és új feladatokat ruházott a szuverén szerep, ám hivatalosan még nem koronázták királlyá. Miért is kell várni a történelmi momentumra május elejéig? A brit hagyományok azt diktálják, hogy Nagy-Britannia népének megfelelő ideig gyászolnia kell az előző uralkodót. Minden bizonnyal nemcsak átvitt, hanem konkrét értelemben is ünnepnappá nyilvánítják a szombatot, a rá következő hétfő pedig munkaszüneti nap lesz a briteknek. A koronázási szertartás abból a történelmi igényből származik, hogy stabilitást adjanak az európai monarchiáknak, és az egyház állami szerepvállalásának hagyománya továbbra is jelen legyen.

De hogy néz ki a május 6-i menetrend? És vajon fellép-e Harry Styles?

A megoldani szükséges problémák sokasodnak a királyi palota szervezőinél, ám a legfontosabb ügyben csak az utolsó utáni pillanatban számíthatnak megoldásra: ha Harry herceg és Meghan Markle nem tűnnek fel a színen, mindhiába a pompa és a csillogás – a pillanat, amire Károly évtizedek óta vár, hirtelen válhat kínos bulvártörténetté.

Operation Golden Orb

Ahogy számos megválaszolatlan kérdés van a ceremónia körül, úgy néhány biztos pont is akad: ilyen az 1045-ben építtetett Westminster-apátság épülete, amely nem vöröstégla falai miatt szilárd pont a május 6-ai dátum esetében – sokkal inkább történelmi szempontból. Ott tartják majd a ceremóniát, ez az elmúlt 900 év koronázási ünnepségein mindig így volt – III. Károly ebben nem tér el a hagyományoktól.

Ugyanakkor már most tudható, hogy jelentős különbségek is lesznek a korábbiakhoz képest. Az uralkodóház kiadott egy közleményt néhány hónapja, amiben leírták, a koronázás ugyanazokat az alapvető elemeket tartalmazza majd, mint az eddigiek, ám „tükrözi majd azt is, milyen az uralkodó mai szerepe, aminél elengedhetetlen a jövőbe tekintés”. Jól tudjuk, Károly nagy harcosa a környezetvédelemnek, a fenntarthatóságról is haladó szellemben gondolkodik – mégsem valószínű, hogy bor- és sajtmeghajtású autója fogja a legkomolyabb szerepet játszani a jeles napon.

A Telegraph-nál úgy tudják, a ceremónia menetrendjét Operation Golden Orb kódnéven emlegetik. Bár sok információ még zavaros a napot illetően, de a királynő 1953-as megkoronázásánál (ami 3 órás volt) egészen biztosan rövidebb ceremóniára számíthatunk. Egyúttal olcsóbbra is, miután III. Károly kifejezte óhaját a brit kormánynak: legyen minél kedvezőbb árú a komplett koronázási csomag. Miután állami alkalom lesz, így az Egyesült Királyság kormánya állja a teljes cechet. Az összköltségekre csak tippelni lehet, de sokan úgy számolnak, hogy az egymilliárd fontot is túlszárnyalhatja a költségvetés.

Hulton Archive / Getty Images A királynő koronázása 1953-ban.

A kormányra jelentős nyomás nehezedik a jelenlegi gazdasági helyzetben, némi érzékenységet kell tanúsítaniuk a brit nép felé.

Azt azonban badarság lenne elvárni, hogy meghúzzák a nadrágszíjat, hiszen diplomáciai alkalomként tekinthetünk a ceremóniára, ezáltal az Egyesült Királyság és a brit királyi család megjelenése kulcskérdés. A koronázás menete a szokásos lesz, több mint ezer éve változatlan, Európában ez az egyetlen ilyen jellegű ceremónia. Az uralkodót bemutatja Canterbury érseke az egybegyűlteknek, Károly esküt tesz, beül a 700 éves koronázási székbe, felkenik a szent olajjal (ami ezúttal a király külön kérésére nem tartalmaz majd állati eredetű összetevőket), végül megkapja a jogart és a többi uralkodói tárgyat, hogy aztán Szent Eduárd 17. századbeli, tömör aranyból készült koronája a fejére kerüljön.

Craig Prescott, aki az alkotmányos monarchia szakértőjeként dolgozik egy walesi egyetemen, a CBC-nek arról beszélt, a ceremónia arról is képet ad majd, miként reflektál az elmúlt 70 év változásaira a palota. A szakértő megnézte az 1953-as koronázási felvételeket, aminek tévés közvetítését évtizedekkel korábban 27 millióan figyelték világszerte:

Nem lehet megismételni ugyanazt. Egyszerűen túl hosszú. Gondoljunk bele, 15 perc után milliók kattintanának át a Netflixre.

A május 6-ai dátum (amely egyben a király unokájának, Archie Harrisonnak a születésnapja és a néhai Margit hercegnő házassági évfordulója is) nem szándékolt, de 1902 óta ez lesz az első eset, hogy hétvégén kerül sor a koronázásra.

Kik lesznek a vendégseregben?

A vendéglistát a brit kormány ellenőrzi elsőként, ők döntenek mindenről. A királyi családtagok mellett jelen lesz a brit miniszterelnök, parlamenti képviselők, államfők és egyéb uralkodók a világ minden tájáról. A királynő 1953-as koronázásán több mint 8000 vendég volt, akkor a Westminster-apátságot közel fél évre be kellett zárni, hogy még több ülőhelyet építhessenek. A kapacitása úgy 2200 főre rúg azóta is, több vendég most sem várható.

A fél világot azonban nem az ülőhelyek száma foglalkoztatja, és nem is az, hogy a kis Lajos herceg mennyit fog grimaszolni a szertartáson, sokkal inkább az Amerikában többnyire celebeskedő Harry herceg és Meghan Markle tervezett megjelenése. Annyit már biztosan tudni, hogy megkapták a koronázásra szóló meghívást a palotától, erről ők maguk adtak ki hivatalos közleményt. Ám arról – sejtjük, tudatosan – nem közöltek semmit, eleget tesznek-e a meghívásnak:

Megerősíthetem, hogy a herceg a közelmúltban e-mailt kapott Őfelsége hivatalától a koronázással kapcsolatban. Egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra a döntést arról, hogy a herceg és a hercegné részt vesznek-e az alkalmon

– jelentette ki a pár sajtósa.

Károly egyértelműen azt szeretné, hogy mindkét fia vegyen részt a ceremónián, ennek feltehetőleg érzelmi, de még inkább észszerű oka van: a csillogás, a pompa, a koronázással kapcsolatos felhajtás mind semmissé lesz, amennyiben Harry távol marad. Úgy egyértelműen az fogja keretezni a másnapi sajtótermékek címlapját.

Az Insider két szakértővel beszélgetett a sussexi pár várható megjelenésének legégetőbb aspektusáról: meglátásuk szerint „muszáj” részt venniük a ceremónián, amennyiben a királyi családdal jó kapcsolatot szeretnének ápolni a jövőben, erre utalásokat is tett Harry herceg nemrég megjelent memoárjában is. A meghívás píárstratégiaként is hasznos lépés volt Károlyéktól: ez kívülről arról árulkodik, hogy az uralkodó a széthullóban lévő család összehozásán töri a fejét, és atyai feladatai a számára rosszul időzített tévéinterjúk és könyvmegjelenések után is ugyanolyan fontosak.

Joshua Sammer / Getty Images

A koronázásra szóló hivatalos, nyomtatott meghívókat az esemény dátumához közeledve küldik majd ki, de a BBC úgy értesült, a „fontosabb” vendégeket jóval hamarabb megkeresik majd fű alatt. Az se csüggedjen, aki nem kap meghívót: világszerte közvetíteni fogják a koronázási ceremóniát, így akár a YouTube-on is élőben nézhető lesz.

Adele nem, de Harry Styles igen?

Meglehetősen kevés információ szivárgott ki arról, milyen zenék szólnak majd a Westminster-apátságbéli szertartáson. A BBC tudomása szerint Andrew Lloyd Webber komponált tizenkét művet, amelyek az örömteli eseményre reflektálnak majd. Gospel kórus fellépése várható és görög ortodox zene is szól majd, így tisztelegve a néhai Fülöp herceg (és) felmenői előtt. A zeneművek száma azt is előrevetíti, ez a ceremónia sokkal zeneibb lesz a királynőjénél, ott ugyanis teljes csendben zajlott a koronázás.

A Rolling Stone eközben arról ír, számos A-listás sztár visszautasította az ajánlatot, hogy fellépjen a ceremónia másnapján, május 7-én megrendezendő koronázási koncerten. A lap szerint ennek köze lehet a királyi család elmúlt hónapokban látott píárkatasztrófáinak, amelyek például Harry herceg tévéinterjúiban csúcsosodtak ki.

1997-ben Geri Halliwell, a Spice Girls énekesnője nyomott egy puszit III. Károly arcára találkozásuk alkalmával, noha a királyi protokoll szerint legfeljebb kezet foghatott volna vele. A dologból címlapsztori lett, popkulturális pillanatot előidézve. Ilyesmi nem fog történni a mostani ceremónián, és nem azért, mert Halliwell sokat szelídült volna azóta: az együttest állítólag felkérték egy produkcióra, de a palota rendezvényszervezői falakba ütköztek. Halliwellék puszit nem adnak, ahogy koncertet sem.

Pool Photograph/Corbis / Corbis / Getty Images

Épp ilyen nemleges választ kaptak Adele-tól, Harry Stylestól, Ed Sheerantől, Robbie Williamstől és Kylie Minogue-tól is, Elton John pedig arról beszélt, noha felkérték énekelni, telített fellépési naptárja miatt nem tud részt venni a nagy napon (vajon ennél nagyobb volumenű eseményekre látogat?). A lap kiemeli azt is, bár a királynő nemzeti ikonnak számított és mindenki szerette őt, Károly népszerűsége vele szemben finoman szólva sincs az egekben. A RS megszólaltatott egy brit popzenei szakértőt, aki szerint az előadók hosszú távú stratégiákat elemeznek csapataikkal egy ilyen felkéréskor.

Nem tudom, hogy egy ilyen fellépés pozitívan tesz-e hozzá egy művész képéhez, hacsak nem támogatta határozottan már addig is a monarchiát. Persze a televízióban közvetítik az egészet, így sokan hallani fogják a dalokat.

Adele esetében különösen nehéz kérdés volt, hogy elfogadja-e a felkérést: ő a brit munkásosztály egyik központjának tekinthető londoni Tottenham városrészből származik, a fényűző, pompába csomagolt koronázással ekképp aligha tud azonosulni. Az énekesnő büszke arra, hogy Nagy-Britannia egyik, etnikailag is sokszínű területéről jött, és bár kívülről úgy tűnhet, ha valaki londoni születésű, kötelessége elfogadni egy ilyen kérést, a probléma azonban összetettebb, már ha a dolog kulturális, etnikai kérdésekkel teletűzdelt oldalát tekintjük.

A dolgot tovább árnyalja, hogy, amennyiben megnézzük a királyság intézményének támogatottságát a Z generációs brit fiatalok körében (akikből például Adele rajongótábora is áll), azt látjuk, 52 százalékuk támogatná a köztársasággá válást, míg csupán 34 százalék ragaszkodna a királysághoz.

Várható váratlan esemény?

Aligha. A dátum nem fog változni, a vendéglista annál inkább. Abban a szakértők többsége egyetért, hogy a brit királyi családnak talán most fontosabb, milyen előadókat tudnak megnyerni a koronázási partira, mint fordítva. Az igazi témát – mint azt a királyi családból való kiválásuk óta mindannyiszor – Harry hercegék szolgáltatják addig is. Ne legyenek illúzióink: az uralkodó és a palota sajtósai minden bizonnyal jelenleg is azon dolgoznak, hogyan lehet ezt a problémát a lehető legdiszkrétebben kezelni.

Kapcsolódó
Lehet, hogy Harry herceg egy sértődött kisgyerek, de 400 oldalban el tudja magyarázni, hogy miért
Eddig is sokat lehetett tudni a brit királyi család fekete bárányának kikiáltott Harryről, de az információk mindig a sajtó szűrőjén keresztül jutottak el hozzánk. Tartalék című könyvében azonban a herceg maga meséli el a saját sztoriját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik