Szórakozás

Arra panaszkodnak az orosz milliárdosok, hogy luxustermékeket sem vásárolhatnak már Dubajban

Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
A Chanel szabályozása szerint nem csak Oroszországban, azon kívül sem vásárolhatnak a termékeikből oroszok, ha otthon is viselnék.  

Több orosz milliárdos ellen is szankciókat vezettek be, ez éppúgy érintette a vagyonukat, mint hogy hova tudnak utazni. Ezen kívül több márka, így a luxuskategória képviselői is kivonultak az országból.

Nem maradt más megoldás a tehetős oligarchák és családjaik számára, olyan országba kell utazniuk, ahova még tudnak, és ott beszerezni a luxustermékeket. Így miközben orosz katonák és ukránok ezrével halnak meg, például Dubajba vezet az útjuk, már csak vásárolgatni is. De ott is meglepetés éri őket.

Liza Litvin influenszer és belsőépítész arra panaszkodik a Mirror beszámolója szerint, hogy itt se vásárolhat Chanelt.

Elmentem a Mall of the Emiratesbe, a Chanel butikba, ahol nem adtak el nekem egy táskát, mert (figyelem!) Oroszországból jövök!!! Van egy új szabályuk, hogy csak azután árusíthatnak nekem, ha aláírok egy papírt, amin az áll, nem hordom ezt a táskát Oroszországban (…) Elkérték a személyim adatait és megadtam az orosz telefonszámom is. Aztán jött az üzletvezető, hogy mától csak akkor árusítanak oroszoknak, ha aláírják azt a megállapodást, hogy a termékeiket nem viselik Oroszországban.

Nem csak ő, mások is erre panaszkodnak, így az énekes tévés divatműsor-vezető Anna Kalasnyikova is, aki fülbevalót és egy táskát akart vásárolni Dubajban.

„Tudjuk, hogy orosz híresség vagy. Tudjuk, hogy a vásárolt termékeket Oroszországba viszed, ezért nem tudjuk neked eladni a márkánk termékeit” – mondta neki az üzlet egyik menedzsere.

Hoppá, gondoltam. Eszembe jutott, hogy Coco Chanel nemcsak egy náci tiszt szeretője volt, hanem a német hírszerzés ügynöke is. Szóval a márkájának ez az akciója igazán hasonlít az életrajzára. Ilyen egyszerű támogatni a fasizmust és a ruszofóbiát.

Szóval így már bojkottálja a Chanelt. Mondjuk, tétje ennek jelen pillanatban nincs sok.

Kalasnyikovához hasonlóan vélekedik a moszkvai külügy szóvivője, Maria Zakarova, aki szerint a Chanel csatlakozott „az Oroszország felszámolására irányuló ruszofób kampányhoz”, de ez nem meglepő a márka alapítójának életét ismerve.

A világ egyik korábbi legjobb műkorcsolyázója, Jevgenyij Pljuscsenko feleségét, egy zenei műsor producerét, Jana Rudkovszkaját is ledöbbentette az eset, de nem hibáztatja Putyint.

Ez sokkoló egy olyan nő számára, aki több mint 20 éven át vásárolt Chanelt és Chanel haute couture-t, és aki a bemutatókon az első sorban ült.

Állítása szerint több mint egymillió eurót költött el a Chanelnél az évek során, így a tiltást „némileg megalázónak” találja.

qnb / Imaginechina / Imaginechina via AFP Pljuscsenko és Rudkovszkaja 2015-ben, Sanghajban. 

A Chanel francia központja elismerte az új szabályozás létezését, és azt közölte, hogy a luxuscikkekre vonatkozó uniós és svájci szankciók miatt kényteleneke voltak ezt meglépni.

Az Európai Unió és Svájc legutóbbi szankciós korlátozásai megtiltják luxuscikkek közvetlen vagy közvetett értékesítését az Orosz Föderáció bármely természetes vagy jogi személyének, illetve szervezetének, illetve az Orosz Föderációban való felhasználását.

Azt is hozzátették, hogy tudják, egyes vásárlóiknak kényelmetlenséget okoznak ezzel, de jelenleg is dolgoznak azon, hogy javítsanak az eljáráson.

Snezanna Gyeorgyeva, a milliárdos Artem Zuev felesége arra hívja fel a figyelmet, hogy a tiltást ki lehet azért játszani: „Ismerünk néhány butikot, amelyek még mindig nyitva vannak, ha egy törzsvásárló felhívja őket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik