Szórakozás

Nagyvonalú borravalót kapott, de nem akarta megosztani a kollégáival, ezért kirúgták a pincérnőt

SDI Productions / Getty Images (illusztráció)
SDI Productions / Getty Images (illusztráció)
Egy társaság 4400 dolláros borravalót hagyott egy arkansasi étteremben, mert azt hitték, hogy az őket kiszolgáló pincérek kapják az egészet, de a főnök csak a 20 százalékot akart odaadni nekik.

Egy amerikai pincérnő 4400 dollár (1,4 millió forint) borravalót kapott egy nagyvonalú csoporttól, hogy ossza el az őket kiszolgáló kollégájával. Az étterem vezetője ezután arra kényszerítette, hogy adja oda neki a pénz nagy részét, és még ki is rúgta, miután kifejezésre juttatta, hogy nem tetszik neki ez a döntés.

Grant Wise, egy ingatlancég tulajdonosa nemrégiben „100 dolláros vacsoraklubot” szervezett az Arkansas állambeli Bentonville-ben található Oven and Tap nevű étterembe. A vacsoraestet azért nevezte el így, mert minden meghívottól azt kérte, kövessék a példáját, és a kajálás után ajánljanak fel fejenként 100 dollárt (32 ezer forintot) borravaló gyanánt.

Az így összegyűlt pénzt a vacsora végén át is nyújtotta az őket kiszolgáló Ryan Brandt nevű pincérnőnek egy csekken, de az étterem vezetője végül nem hagyta, hogy a felszolgáló az egész jattot elvigye, csak az összeg 20 százalékát ajánlotta fel neki.

Wise a hírről szintén beszámoló Daily Mail szerint a KNWA nevű helyi tévének elmondta, hogy a vacsora előtt felhívta az éttermet, mert szeretett volna megbizonyosodni arról, hogy a felszolgálók nem osztják meg az összes kollégájukkal a borravalót, és amikor átnyújtotta az egyik pincérnőnek, Ryan Brandtnek a 4400 dolláros csekket, hogy ossza el közte és a csoportot kiszolgáló másik pincérnő között, a Brandt sírva fakadt.

Brandt elmondása szerint azonban nem sokkal később az étterem vezetői közölték vele, hogy a borravalót meg kell osztania az összes munkatársával, pedig ilyet az elmondása szerint az ott eltöltött három és fél év alatt még sose kértek tőle korábban.

Az Arkansasi Egyetemen spanyolul tanuló pincérnő azt mondta: teljesen „le volt törve”, hogy át kellett adnia a nagy borravalót, mivel azt tervezte, hogy a pénzt a diákhitele törlesztésére fordítja. 

Az átadás megható pillanatairól videó is készült.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Grant Wise (@likegrantwise) által megosztott bejegyzés

Wise a Daily Mail cikke szerint a vacsoraklub ötletéről a 5 Newsnak azt mondta, hogy a világjárvány idején találták ki egy barátjával azzal a céllal, hogy így segítsen a lezárások miatt nehéz helyzetbe kerülő felszolgálókon. Arkansasban egyébként egy ingatlankonferenciát rendezett, és azért ezt az éttermet választotta, mert ez a felesége kedvenc helye az államban.

A riportban Wise azt is közölte, hogy előzetesen felhívta az éttermet, mert szeretett volna megbizonyosodni arról, hogy az étteremnek nincs borravaló-megosztásra vagy borravaló-összevonásra vonatkozó szabályzata, és az étterem egyik alkalmazottja meg is erősítette ezt neki.

Ennek tudatában adták át a csekket Brandtnek, ám később megtudták azt is, hogy a szokatlanul nagy borravalót végül nem tarthatta meg a két felszolgáló. Mikor ez kiderült, Wise visszament, hogy visszakérte a borravalót, hogy aztán az étterem előtt Brandt kezébe nyomhassa.

Később egy bejegyzésében azt is leírta Wise, hogy Brandtet az ügy miatt kirúgták a munkahelyéről. Ezért Wise még egy közösségi adománygyűjtést is indított neki a GoFundMe nevű honlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik