Szórakozás

Beckham lepatkányozása, szexizmus, a kínaiak kifigurázása – így telt Piers Morgan karrierje

Peter Macdiarmid / Getty Images
Peter Macdiarmid / Getty Images
Piers Morgan a 90-es évek elejétől kezdve a brit média egyik meghatározó alakjának számít. Bulvárszerkesztőként kezdte, később pedig a tévé világát is meghódította: az America's Got Talent és az angol verzió zsűrije volt egyszerre, majd 2015-től egészen március 9-ig az ITV Good Morning Britain című műsorát vezette. Aznap reggel a sussexi hercegi pár friss interjúja volt a téma: Piers Morgan annyira összeszólalkozott kollégájával, hogy kiviharzott a stúdióból, és még délután felmondott. Ennek apropóján bemutatjuk karrierjét, amiben nem a mostani volt az egyetlen botrányosnak számító eset.

Piers Morgan brit médiaszemélyiség kedd reggel a lehető leglátványosabb módon vetett véget munkájának az ITV Good Morning Britain műsorvezetőjeként. Ez a csatorna adta le Oprah Winfrey interjúját Meghan Markle-lel és Harry herceggel az Egyesült Királyságban, szóval magától értetődő módon még a kedd reggel is erről szólt náluk. A beszélgetésben Morgan több kollégája is részt vett, sőt kifejezetten ő kérte, hogy a csatorna időjósa, a brit anyától és a guyanai apától született Alex Beresford is ott legyen, mivel neki kevert etnikumú férfiként nagy tapasztalata van országa hétköznapi rasszizmusáról.

Morgant rendszeresen vádolják rasszizmussal  és szexizmussal. Egy éve például azzal okozott felháborodást, hogy ugyanebben a műsorban a kínai nyelvet figurázta ki egy reklám kapcsán, de előszeretettel használja a femináci kifejezést is, ha feministákról óhajt valamit közölni.

Nem mellesleg Meghan Markle-lel sincs jóban, miután kezdeti barátságuknak véget vetve a későbbi hercegné lepattintotta őt. Szóval a feszült hangulatú vita majdhogynem garantált volt kedd reggel az ITV stúdiójában.

Az ötvenöt éves Morgan szerint a hercegi pár viselkedése azért elfogadhatatlan, mert a történtek értelmezésekor összemostak két tényt, ami miatt az egész Egyesült Államokban rasszistának tartják a brit monarchiát. A reggeli műsor (egykori) házigazdája úgy gondolja: ha születése előtt Archie bőrszínét nem II. Erzsébet királynő és nem is férje, Fülöp herceg firtatta Harry jelenlétében – amit azóta megerősítettek –, akkor

kizárható, hogy Archie azért nem kapta meg a hercegi rangot, mert attól tartottak, túl sötét lesz a bőre,

hiszen a címről a királynő mindig személyesen dönt, így rasszizmusról sem lehet beszélni. Morgan azt is kijelentette, Markle-nek egy szavát sem hiszi, még akkor sem hinne neki, ha egy időjárás-jelentést olvasna fel.

Vitapartnere, Alex Beresford máshonnan közelítette meg a dolgot. Szerinte ha valaki – itt történetesen Meghan Markle – úgy él meg egy helyzetet, hogy rasszistán viselkedtek vele szemben, azt nem szabad megkérdőjelezni. Hiszen a rasszizmus vádját megkérdőjelezők általában nem tudják beleképzelni magukat a másik helyzetébe, ahogy ő és Piers Morgan sem járt Markle cipőjében.

Annyira nem sikerült dűlőre jutniuk, hogy az időjós a beszélgetés végén azt mondta Morgannek: csak azért viszonyul ilyen negatívan a hercegnéhez, mert ő nem akart vele barátkozni. Meghan viselkedését pedig tiszteletben kellene tartania, hiszen ő egyáltalán nem foglalkozik Piers Morgannel, a műsorvezető mégis rendszeresen kritizálja a hercegnét. Vagyis csak meg van rá sértődve, amit igazán bevallhatna.

Morgan ezt nem volt hajlandó elismerni, egyenesen kikérte magának. És hogy ennek kellő hangsúlyt is adjon, kiviharzott a stúdióból. A fiaskó után sem tudott leállni, egy Twitter-bejegyzésben rögtön Meghan hercegnét ekézte, elismételve, amit a műsorban A vita miatt még aznap 41 ezer panasz érkezett be az angol médiahatósághoz, az Ofcomhoz.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Shade Room (@theshaderoom) által megosztott bejegyzés

A csatorna monarchiával foglalkozó szerkesztője, Chris Ship egy Twitter-bejegyzésben osztotta meg, hogy Meghan hercegné már hétfőn hivatalos panasszal fordult hozzájuk az aznapi Good Morning Britain miatt. Az ITV vezetőivel való tanácskozás után pedig Piers Morgan úgy döntött, a drámai kivonulással lezártnak tekinti munkáját a Good Morning Britain-ben.

Szerdán már azt nyilatkozta:

Nem érzem úgy, hogy az érzékeny tömeg kritikája derékba törte volna a karrierem. Most szünetet tartok, amíg a kedélyek lecsillapodnak, de visszatérek.

Az eddigi pályafutása alapján könnyen lehet, hogy igaza van, Piers Morgannek ugyanis szinte a lételemévé váltak a kétes ügyek és médiabotrányok.

Piers Morgan, a bulvárpápa

Az akkor a húszas évei elején járó Morgan 1988-ban kezdett el a brit Sun című bulvárlapnak dolgozni, ahol hamar a szórakoztatóiparral foglalkozó rovat vezetője lett, és rögtön belemerült a hírességek világába. Egy korabeli interjúban így nyilatkozott magáról:

A sztárok nagybetűs barátjává váltam, egy ágaskodó egomániássá. Több százszor fotóztak le olyan hírességekkel, mint Madonna, Stallone, Bowie vagy Paul McCartney.

Dave Hogan / Hulton Archive / Getty Images

A következő évben már a Daily Mirror szerkesztője volt. Itt lehallgatási botrányba keveredett (az ügy miatt a korábban általa szerkesztett News of the World meg is szűnt később): bevásárolt olyan részvényekből, amikről a lapja később megírta, jó befektetésnek számítanak, tehát jogtalanul visszaélt a birtokában lévő információkkal és a lapvezetés nyújtotta hatalommal.

A Mirror 2004-ben a címoldalán hozta le az iraki foglyokat kínzó brit katonák fotóit – a képekről később kiderült, annyira nem valódiak, hogy volt köztük olyan is, ami Magyarországon készült. Végül távoznia kellett a lap éléről. A Mirror a címlapján számolt be arról, hogy bedőltek az átverésnek, de Piers Morgan nyilvánosan nem ismerte el a hibát.

Scott Barbour / Getty Images

Kisebb pályamódosítás után immár a tévében

Amikor a kétezres évek közepén az America’s Got Talent ügyeletes szigorú zsűritagja, Simon Cowell távozni akart a tehetségkutatóból, Piers Morgant ajánlotta be maga helyett, aki örömmel elvállalta a feladatot. Az énekesek zsűrizésébe annyira belejött, hogy később az angol változat, a Britain’s Got Talent zsűrijébe is bekerült. A két műsort évekig párhuzamosan csinálta.

Ekkoriban már rendszeresen készített saját műsorokat az angol tévécsatornáknak, de abban a valóságshow-ban is szerepelt, amiből megtudhattuk, milyen lehet Donald Trumpnak dolgozni. Az Apprentice hírességeket felvonultató szériáját ő nyerte meg 2008-ban. Kapcsolata Trumppal olyan jól alakult, hogy a 2016-os kampánya alatt nyilvánosan biztosította a támogatásáról a későbbi elnököt, illetve 2018-ban a Air Force One fedélzetén készíthetett vele exkluzív interjút, amit repülés közben vettek fel.

Mielőtt 2016-ban az ITV reggeli műsorának a házigazdája lett – ahova először csak pár napra hívták, de végül állandósították –, még az Egyesült Államokban is volt egy nagy próbálkozása. Amikor Larry King távozott a CNN-től, Larry King Live című beszélgetős műsora Piers Morgan Live néven folytatódott. A műsort nem nézték elegen, ezért egy idő után levették a képernyőről.

Akkori búcsúja alább tekinthető meg:

Az örök bajkeverő

Vérbeli londoniként nagy futballrajongó. Az 1996-os foci-Eb idején az angol–német meccs előtt az általa szerkesztett Mirror a németekre nézve sértő címlappal jelent meg (amit még a New York Times sem hagyott szó nélkül), de az Arsenal egykori edzőjét Arsène Wengert is sokszor szólította fel lemondásra Twitteren és a tévében is. Az edzőt védelmébe vevő David Beckhamre azt mondta, egy tetovált, jellemtelen patkány. A közelmúltban pedig egy tetovált iskolaigazgatót pécézett ki magának, akit aztán a munkájával elégedett szülők tömege vett a védelmébe.

Hogy mennyire botrányosan tud viselkedni, azt nemcsak a keddi produkciójával bizonyította a Good Morning Britain házigazdájaként sem. 2020 januárjában először a kínaiakat kifigurázó produkciójával keltett felháborodást, majd azzal, ahogy az egyik női kollégája piros nadrágját minősítette műsoridőben.

Amikor egy női bemondó ilyen szűk bőrnadrágban beszél az időjárásról, akkor az emberek azt fogják gondolni „Azta!”, mondta, mire kolléganője azzal védekezett, hogy nem is bőr a nadrág, hiszen fenntartható anyagból készült. Morgan erre így reagált:

Engem biztosan fenn tart az a nadrág.

Morgan később egy őt ostorozó Twitter-bejegyzést is felolvasott, majd védekezésbe kezdett. Műsorvezetőtársa, Susanna Reid az egészet rettentő kínosnak nevezte akkor.

2019 szeptemberében Piers Morgan a London Aquariumba kötött bele azért, mert egyik pingvinjükre hivatalosan gendersemlegesként hivatkoztak. Majd egy animációt is leadtak a műsorban, amiben Morgan pingvinként határozta meg önmagát. Az agymenését azzal folytatta: elmegy az akváriumba, hogy beengedjék az állatok kifutójára, mert ő mostantól egy pingvin. Később petíció is indult ellene, a műsorba pedig elhívtak olyan vendégeket, akik élő adásban szembesítették azzal, hogy szerintük nem lenne szabad vezetnie a Good Morning Britain-t.

Az eredeti pingvines produkciója után 950 panasz érkezett a brit médiahatósághoz, amit úgy kommentált, büszke rá, hogy 2019-ben ő kapta a legtöbb panaszt az előadására.

Szóval a mostani, több tízezres panaszáradattal még elégedettebb lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik