Szórakozás koronavírus

Fejenként 123 milliót fizet a japán állam, ha valaki koronavírus-vakcina miatt hal meg

Komoly kártérítésre jogosultak azok is, akiknél maradandó fogyatékosság alakul ki.

Japánban akár 44,2 millió jenes, vagyis több mint 123 millió forintotos kártérítésre is számíthatnak azok a családok, akiknek egy szerette koronavírus elleni vakcina miatt veszti életét, írja  a Ladbible.

Ez a legmagasabb egyszeri díj, amit a hatóságok kifizethetnek a jövőben, a családok azonban nem csak halálesetnél jogosultak a kártérítésre. Amennyiben valakinél maradandó fogyatékosság alakul ki valamely vakcina hatására, több mint ötmillió jen (14 millió forint) fájdalomdíjra lehet jogosult, miközben a temetési költségeket 209 ezer jenig (585 ezer forint) fedezi az állam.

Az országban csak most veszi kezdetét a tömeges oltás, a hivatalos szerveknek pedig ismét szembesülnie kellett azzal, hogy a japán emberekre jellemző idegenkedő magatartás miatt egyelőre igen alacsony az oltási kedve az országban. Ez még úgy sem meglepő, hogy a járvány ideje alatt az emberek döntő többsége szigorúan betartotta a korlátozó intézkedéseket, és a mai napig mindenki fegyelmezetten hordja a maszkot.

A Ladbible cikke szerint a fenti összegek kifizetéséről már korábban döntöttek, mindössze annyit szabtak meg a hatóságok, hogy a kártérítés csak abban az esetben jár, ha a károsult személy japán állampolgár.

Japánban eddig már több mint 425 ezren kapták el a koronavírust, ebből 402 ezren felgyógyultak, a halálos áldozatok száma a keddi adatokkal együtt 7529.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik