Szórakozás

Annyira rosszul sült el a Putyin-rajongó rapper dala, hogy le is vette a YouTube-ról

Timati, az orosz rapper világhírű lett önjogán is, bár valószínűleg nem így szeretett volna. Nem tett jót neki, hogy nyíltan kezelte, mennyire rajong Putyinért és új videójának YouTube-os időzítése sem.

Négy nap alatt másfél millió ember nyomott a 36 éves rapper, Timur Junucsov, azaz Timati új YouTube-videója alatt a „Nem tetszik” gombra, ami új rekord a portál orosz nyelvű feltöltései között. Csak azért nem lett több, mert a zenész szeptember 10-én végül elérhetetlenné tette a (magyarul) Moszkva című dalt. A Guardian azt írja, a 85 ezer kedvelés mellett ez a diszlájk-mennyiség ahhoz is elég volt, hogy a videót a 30 legnépszerűtlenebb videó közé repítse. Ha a név dereng, az nem véletlen: hozzá fűződik a nyolc évvel ezelőtti nyári sláger, a Welcome to St. Tropez, amit Dj Antoine-nal együtt készítettek.

A mostani klipben Timati és a vendégelőadó Guf mindenféle rappózban voltak láthatóak Moszkva ismert terein, illetve drónfelvételek is készültek hozzá az orosz fővárosról. A dalban egyebek mellett a fővárost és annak vezetését dicsérik, illetve kigúnyolják a kormányellenes tüntetéseket. Mindezt olyan sorokkal, hogy

nem megyek tüntetésekre, és nem terjesztek semmi szart,

vagy azért dicséri Moszkvát, mert „az a város, ahol nem tartanak buziparádét”. Az „egy hamburgert felzabálok Szobjanyin egészségére” szöveggel saját márkás hamburgerére (erről később), és a 2010 óta a Kreml támogatásával regnáló moszkvai polgármesterre, Szergej Szobjanyinra utal, aki hétvégén újra megnyerte a választást, de a kormánypárt, az Egységes Oroszország az ellenzék miatt elbukta a városi közgyűlési helyeik harmadát. Az ellenzék ugyanis arra szólította fel a támogatóikat, hogy mindenhol arra szavazzanak, akinek a legnagyobb esélye van a kormánypárti jelölttel szemben. És még engedte is elindulni a választási bizottság. Ez utóbbi visszásságai miatt komoly kormányellenes tüntetéseket is tartottak Moszkvában, amit a hatóságok brutálisan szétvertek, és több mint 1700 demonstrálót állítottak elő.

Miközben Oroszország leismertebb rappereinek egy másik része pont az ellenzék mellett áll ki. Face, az orosz rap egyik legnagyobb sztárja, augusztusban egy moszkvai ellenzéki tüntetésen lépett fel, a korábban az Oxfordon is tanult szentpétervári Oxxxymiron pedig szintén a támogatásáról biztosította a Kreml kritikusait.

A Snoop Dogg-gal, Timbalanddal, P. Diddy-vel, Craig Daviddel és Fat Joe-val is közös számot jegyző Timati nemcsak a szöveggel húzta ki a gyufát, hanem annak YouTube-ra való időzítésével is. Azt ugyanis egy nappal az önkormányzati választás előtt élesítette, kritikusai szerint nyilvánvalóan az volt a célja, hogy befolyásolja a szavazást. Aminek van némi alapja, nyíltan Putyin-párti, több alkalommal is készült közös fotó róluk, több kormánypárti találkozón is ott volt. 2015-ben kiadott egy Legjobb barátom című dalt, ami Putyinról szól, és amiben az elnököt szuperhősnek nevezi.

Egy népszerű orosz blogger a Moszkva klipjéről azt írta:

A srácok szeretnék megköszönni nektek, moszkvai adófizetők, hogy a saját zsebetekből kifizettétek ezt.

Nem csak ő, sokan mások is úgy gondolják Oroszországban, hogy Moszkva (vagy éppen Oroszország) vezetése rendelte meg a dalt a rappertől. A gazdag családból származó, és azóta is igen nagy jólétben élő (luxusingatlanok, magánrepülő) Timati a videó eltüntetése után az Instagramon magyarázkodott. Arról írt, hogy nem szégyelli a dalt, de ezzel szerette volna a „negatív hullámokat megállítani”. Beszélt a regnáló orosz vezetéssel való kapcsolatáról is. „Manapság trendi a kormányra panaszkodni, de nekem megvan a saját véleményem.” Szerinte „a demonstrációk helyett inkább dolgozni kellene és saját magunkat fejleszteni”. Azt a vádat viszont visszautasította, hogy az orosz kormány fizette volna a dal rögzítését. Később aztán elismerte, hogy a szöveggel „kicsit túl messzire” ment, és nem akart vele senkit sem felbosszantani, de szereti Moszkvát, és csak ki akarta nyilvánítani a köszönetét, hogy „a város olyan jól néz ki, mint még soha a 36 életéve alatt, amiért rendkívül hálás azoknak, akik ezt lehetővé tették”.

Timati pedig tudja, miről beszél, ha sikerről van szó. A tatár és zsidó felmenőkkel rendelkező rapper egy tehetségkutatóban tűnt fel még 2004-ben, 2006-tól kezdve Black Starként emlegette magát, ezen a néven indított el kiadót is, majd ruhamárkát, legutóbb pedig egy hamburgereket árusító gyorsétteremláncot. Utóbbi elég jövedelmező, nem csak Oroszországban, Azerbajdzsánban, Örményországban és Kirgizisztánban is van már üzlete, és tervei szerint a világ más pontjain, így az Egyesült Államokban is tud majd a későbbekben nyitni, írja a Russia Beyond.

Ruhamárkájának legújabb kollekciója is kisebb botrányt okozott, ugyanis az orosz védelmi minisztérium boltjaiban is árult ruhák megtévesztésig hasonlítanak olyan termékekre, amiket az Aliexpressen is megvehetünk csak tízszer olcsóbban – bár hasonló esetről már poszoltak itthon is. Guf szintén Instagram-oldalán magyarázkodott egy videóban, Timatinál némileg nagyobb megbánással. Állítja, őt átverték. Azt mondta, teljesen ledöbbent és igazán sajnálja, majd arra hivatkozott, hogy ő semmit nem tudott a közelgő választásokról.

Nem tudtam, hogy polgármesteri választás lesz. Nekem azt mondták, gratulálnunk kéne a városnak ezen a napon. Nem kaptam egyetlen fillért sem, esküszöm nektek. Becsaptak, hamisan vádoltak meg. Egyúttal szeretnék elnézést kérni, büszke vagyok az ifjúságunkra, akiket érdekel a politika és egy fényesebb jövőt keresnek

mondta 1,6 millió követőjének a videóban.

Kiemelt kép: ALEXEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik