Szórakozás

Az Instagram az új önéletrajz, szóval belőled is lehet szupermodell

Modell és modell között óriási a különbség, már csak a fogalmakat tekintve is, ennek ellenére a legtöbbek egy kalap alá veszik az Instagramon feneket mutogató celebeket azokkal a valódi modellekkel, akik hosszú évek munkájával jutottak el a világmárkák csúcsára. Viszont azt is szögezzük le: csúnyán elmosódtak a határok a fogalmat illetően, mert Kendall Jennerre ugyanúgy szükség van egy nagy címlapon, mint Palvin Barbarára. Egyáltalán lehet-e előnyökről, hátrányokról beszélni a látszólag két különálló csoportot illetően?

15 évesen felül arra a szájbavert vonatjára Békéscsabán vagy bárhol, nyakába veszi egyedül a világot, elmegy New Yorkba, megtanul angolul, repülőtérről repülőtérre jár, befut, sikeres lesz — 15 év után mondjuk, lesz 120 ezer követője, a másik bemegy egy reality-show-ba, ott van két-három hónapot, utána kijön onnan, és 370 ezer követője lesz, és így kúrják rá: »Itt van kicsi anyám az iPhone, a Samsung telefon, ezt a krémet használd!«, és egyébként három polgárival, öt elemivel kikerül ebből, majd sztár lesz. Na, ezt tartom én igazságtalannak

— mondja Kajdi Csaba legújabb interjújában, ami tulajdonképpen a modellszakma (és az azzal sokszor párhuzamos influenszervilág) problémáit tűpontosan fogalmazza meg. Magyarán: a celebként befutó sztárok modellkarrierje egyáltalán nem ugyanaz, mint például a Victoria’s Secret kifutóján végigsétáló angyaloké. Holott a közbeszédben mindkettőre igaz a modell definíció, ugyanúgy egy kalap alá kerül Mihalik Enikő és Emily Ratajkowski vagy Kendall Jenner. De útjaik néha keresztezik is egymást.

A fogalmakkal vannak bajaink

Ezeket a fogalmakat keverjük a leginkább

Divatmodell: olyan modellek, akiket a divatmagazinokban, divatmárkák (ruha, parfüm) oldalán lehet látni.

Kifutó modell: főként az alakjukra kell figyelniük, mivel a divatcégek ruháit ők mutatják be a kifutón. A tervezők olyan modelleket keresnek ilyenkor, akikre megfelelően passzolnak az új kollekciók. Rendszerint vékonyak és magasak.

Reklámmodell: nincsenek kifejezetten nagy elvárások a külsőt és az életkort illetően, minden olyan ember beletartozik, aki terméket, szolgáltatást népszerűsít.

Glamour-modell: általában olyan modellekről beszélhetünk ilyenkor, akikről kihívóbb, csábítóbb, szexuális értelemben merészebb fotók készülnek. Sokan a Playboy-lányokat is ide sorolják.

Nem csoda, hogy teljesen elmosódtak a határok a munkák között, és akkor a plus size modellekről még szó sem esett. Ugyanúgy kerülhet divatmagazin címlapjára vagy mesélhet kedvenc sminkcuccairól szponzorált YouTube-videóban Kendall Jenner, mint Palvin Barbara. De amíg az egyikük egy sima celeb az átlagnál nagyobb befolyással, ebből — vagy nem ebből — kifolyólag fotogénebb külsővel, addig a másik hosszú évek munkájával épített csúcskarriert a szakmában. Ha Kajdi szerint ez az igazságtalanság, akár osztozni is lehet a véleményével, bár a világmárkák közül sem teszi mindegyik.Nem is véletlenül.

Fotó: Tristan Fewings/amfAR/Getty Images

Nincs CV-d? Nem baj, van Instád!

Ha miérteket keresünk, a válasz ott van a modellügynök idézett mondatában: a követőszám az új önéletrajz, a legfantasztikusabb ajánlólevél. Egy ismert és népszerű arc eladható, akár jól is mutathat a címlapokon a divatmárkák mellett mosolyogva, ezáltal fogyasztói kört toborozva maga körül. Ez teljesen egyértelmű, anyagi megfontolásból kikezdhetetlen üzletpolitika, sőt egyenesen követendő trend 2019-ben. Valószínű, hogy nem egy feltörekvő, teljesen ismeretlen arcot fog címlapra tenni a Vogue, ha helyette ott van a tizenéves korától rivaldafényben élő Kardashian-családtag. És ők csak egy a hasonló politikával rendelkező számtalan lap közül.

Robert Verdi, amerikai stílusszakértő, tévés így vélekedik a kérdésben:

Egy bizonyos részem védeni akarja azt a fajta hagyományos utat, amit egy modellnek be kell járnia. Tudod, amikor egy lány gyorsétteremben dolgozik, aztán valaki odasétál hozzá: »Neked modellkedned kellene!«. Nekem hiányzik ez, főleg most, hogy hiánycikknek érzem az ilyeneket a modellvilágban. A mai lányok a pillanat modelljei az Instagram-követők száma miatt, akik egy nap múlva már lehet, sehol nem lesznek. Igen, ugyanúgy fotózzák őket, egész okés képek készülnek róluk, de egyikük sem Linda Evangelista vagy Naomi Campbell.

Az Instagram-követők száma talán a leginkább meghatározó tény az újmédiával megjelenő influenszerek és a platformokon tevékenykedő modellek életében. Fokmérő, ami képet ad arról, érdemes-e felkarolni az adott személyt.

Influenszer-jelenség: nem tökéletes, de egyre több benne a pénz
Mennyibe kerül egy poszt? Mit ér a hitelesség? Hogyan lehet a közösség tagjává válni? Ennek jártunk utána.

Valahol szét sem válik az influenszer- és a modellszakma, sőt, egyenesen egybeolvad, egyik függ a másiktól, esetleg determinálja azt. Az Insta-királynők korszakában a mamutvállalatok már nem feltétlenül a külsőséget, a szakmai vonalat helyezik előtérbe, hanem popkultúra által elmosott határokra játszanak rá. Az teljesen világos, hogy már nem kell modellügynökségekhez befáradni a hőn áhított sikerért, leküzdeni hosszú éveket a címlapokért, mert annál sokkal kevesebb is elég a néha sikernek hazudott ismertségért cserébe.

De mennyire számít még presztízsnek, ha Mihalik- vagy Palvin-féle karriert fut be valaki? Nagyon is, csak:

  • ha mindez nagy publicitást is kap (lásd Palvin esetét), az sem úgy csapódik le, ahogy kellene, mivel van egy rossz beidegződés az embereknél, és a modellszakmát az indokolatlan meztelenkedéssel, a fenékmutogatással azonosítják — persze a „széttett lábak”-féle kedvenc népítélet is rendre előkerül,
  • modell = semmit nem csinál, a szépséggel születni kell.
Kylie Jenner, 2018 legtöbbet lájkolt Instagram-képével is csúcstartó – Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Ezeken a becsípődéseken sajnos nem segít az Instagram, ahol 2000-es követőszám felett már minimum influenszer, annál inkább modell lesz valaki. De felmerülnek bizonyos gondok, ha valaki hosszú évek munkája nélkül kerül komoly események közelébe. Így volt ez Kendall Jennerrel is, aki a Victoria’s Secret Fashion Show-ján 2015-ben és 2016-ban is megjelent, de nem volt túlzottan sikeres a fellépése.

Pontosabban a járása, ugyanis láthatóan nagyon kilógott a profi modellek közül, mert nem tudott kellő energiával, kisugárzással végigvonulni a kifutón. Korábban volt amúgy egy elég rosszul sikerült nyilatkozata is, amivel eléggé magára haragított más modelleket, akik többek közt azt kifogásolták, Jenner csak az ismertsége révén válhatott a legjobban fizetett manökenné (ami nyilván igaz, hiszen főként az anyja juttatta be a legnagyobb divatmárkák fotósai elé).

Itt Palvin után vonul a kifutón, 2:40-től, érdemes végignézni az elejét is, a többiekkel:

Egyéb problémák is felmerülnek vele kapcsolatban, például a plasztikai műtétek, amiket elvileg csináltatott. Merthogy hivatalosan nem erősítette meg (nem nagyon szokták), de a szája erőteljesen megváltozott korábbi formájához képest, ami picit rontja azt az összképet, ami miatt 2018 legjobban fizetett modellje lett, 22 millió dollárral. Azaz 6,3 milliárdot úgy pózolt össze, hogy bizonyos testrészei javítva lettek, ez minimum érdekes egy szupermodell esetében. 

Ki jár jól, ha felhígul a szakma?

Talán már kiderült, hogy az instagramos influenszer, önjelölt/felfedezett modell-lányok tök jól járnak azzal, hogy a közösségi média ennyire pörög (és még fog is egy darabig), de a szupermodelleknek sem tesz feltétlenül rosszat. Annyi, hogy kegyetlenül kopik a modell kifejezés, főként rossz irányba, és olyanokat is „meg kell tűrniük” maguk körül, akiknek sok közük nincs a szakmához, maximum megvan hozzá a szépségük. Itt főként azzal vannak feltűnően nagy gondok, amikor valaki nem járja ki az iskolát, csak modellként hivatkozik magára úton-útfélen, illetve öt szétlájkolt fénykép után már a kikiáltott titulust “félhivatalos” módon megkapja a médiumoktól is (értsd: reggeli műsorokban XY glammodellként mesél a macskája problémáiról). Ebben a közegben ez szentségtörésnek számít.

Arra azért túl nagy pénzt nem érdemes tenni, hogy innentől kezdve Palvin Barbarának vagy Mihalik Enikőnek féltenie kell a munkáját a celebmodellektől, de azért olyan nagyon nem lehet csodálkozni utóbbi csoport feltörésével kapcsolatban. Ettől még a modellszakmának lesz presztízse, a szcénában valóban jártasak jól tudják ezt, és azt is, mi számít komoly eredménynek, elismerésre méltó munkának.

Ezt a követőszámok sem fogják megváltoztatni. Egy darabig még biztosan nem.

Kiemelt kép: Dimitrios Kambouris/Getty Images for EJAF

Ajánlott videó

Olvasói sztorik