Szórakozás

Tudod mi különbözteti meg a valódi modellt és a kövér modellt? Semmi.

Ashley Graham jelenleg a leghíresebb és legsikeresebb plus size modell, aki egyben a body positivity, tehát a pozitív testkép és önmagunk elfogadásának egyik legnagyobb képviselője. Ő az a szupermodell, aki retusálás nélkül reklámozza saját fürdőruháit, narancsbőrét pedig büszkén viseli. De mik ezek az elért eredmények és Graham miért lett ekkora sztár? Ennek jártunk most utána.

Ashley Graham ordítva viselte a lézeres orrszőrtelenítést
A legkeresettebb plus size modell nagyon készült a Met-gálára.

Kezdeti évek

Ki számít plus size modellnek?

Minden olyan modell, aki nagyobb ruhadarabokat hord annál, mint amit a divatipar által befolyásolt közvélemény ideálisnak tart, méreten felüli modellnek tekinthető. Azzal viszont muszáj tisztában lennünk, hogy a plus size modellek is a méretkategória alsó tartományából, főleg a 42-es, 44-es konfekcióméretből kerülnek ki és a testüknek náluk is arányosnak kell lennie.

Ashley Ann Graham 1987. október 30-án született a nebraskai Lincoln városában. Alig múlt 13 éves, amikor egy plazában sétálgatva az I&I modellügynökség egyik munkatársa leszólította. Karrierje ekkor indult, bár első konkrét szerződését csak egy évvel később, 2001-ben írta alá a Wilhelmina Models ügynökséggel. Innentől kezdte olyan magazinoknál dolgozott, mint az YM magazine, vagy a Vouge, a nagy áttörés mégis a 2009-ben megjelent These Bodies are Beautiful at Every Size (Ezek a testek minden méretben gyönyörűek) című Glamour kiadvány jelentette, amiben több plus size modellel együtt meztelenül pózolt.

Graham amúgy testarányait tekintve tökéletes plus size modell:

ruhamérete brit 16-as, vagyis a kontinens konfekcióiméreteit tekintve 44-es , ami hozzávetőlegesen 102-84-109 centis mell-, derék-, és csípőbőséget jelent.

Ashley Graham a Macy divatbemutatóján 2017-ben (Fotó: Gabe Ginsberg/Getty Images)

Történelmi siker

Karrierje során többször is sikerült falakat döntögetnie. Első történelmi jelentőségű sikerét akkor érte el, amikor 2015-ben bekerült a Sport Illustratedbe, majd alig egy évvel később már a magazin fürdőruha-katalógusában pózolt.

A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) által megosztott bejegyzés, Febr 13., 2016, időpont: 9:05 (PST időzóna szerint)

Ez a címlap minden olyan nőnek szól, aki valaha is azt érezte, hogy a mérete miatt nem elég szép. Mindent meg tudsz csinálni és el tudsz érni. Imádok mindenkit

– írta akkoriban Instagramon Graham.

Karrierje azóta is töretlen, neve pedig annyira a modellvilág része lett, hogy 2018-tól az America’s Next Top Model (Topmodell leszek) egyik zsűritagja lett, ami minden idők egyik legsikeresebb és legnézettebb valóságshow-ja.

America’s Next Top Model (@antmvh1) által megosztott bejegyzés, Febr 5., 2018, időpont: 2:54 (PST időzóna szerint)

A pozitív testkép legnagyobb aktivistája

Graham rendszeresen szólal fel általános és középiskolákban, ahol a legtöbb esetben a pozitív testkép megerősítése a téma, ezen kívül a Plus is Equal kampány egyik arca és egyben aktivistája. A kampány legnagyobb célja, hogy egyenlő esélyekkel szerepelhessenek a médiában és divatlapokban a teltebb nők, akik amúgy az amerikai nők kétharmadát teszik ki. A modell szerint amúgy már maga a plus-size kifejezés is sértő, mivel úgy érzi, egy átlagmodellt senki nem illet a vékony jelzővel.

Elmondom neked, mi különbözteti meg a valódi modellt és a kövér modellt, vagy ha úgy tetszik, kamu modellt: semmi. A súlyod, a bőröd, a hajad, a vallásod mind olyan dolgok, amelyeknek semmi közük ahhoz, hogy valódi modell vagy vagy sem

nyilatkozta április közepén Graham, akiről akkoriban egy Instagram-felhasználó képeket posztolgatott szembeállítva Alessandra Ambrosióval és Miranda Kerrel.

A modell amúgy attól sem riad vissza, hogy retusálatlanul mutassa meg önmagát. Május elején például egész internet narancsbőrös fotóiról beszélt, pedig nem történt semmi extra, szimplán csak ismét megmutatta, milyen egy átlagos, nem szétretusált női test.

Ashley Graham retus nélkül promózza a fürdőruhakollekcióját
Narancsbőrrel, kificcenő hónaljhájjel együtt, csak természetesen.

(Kiemelt kép: Taylor Hill/FilmMagic)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik