Szórakozás

A szegénység is érdekes, de azt nem az én feladatom megmutatni

A @richkidsbudapest egy Instagram-oldal harmincezer követővel, lényegében hazánk vagyonos fiataljairól készült insta-képek gyűjteménye. Az oldal tulajdonosával véletlenül futottunk össze egy rendezvényen, arcát nem vállalta, véleményét igen. Villáminterjú.

Számos nagyvárosnak van ilyen oldala, az itthoni miért épp hozzád köthető?

2016-ban bejegyeztem a nevet, de sokáig nem kezdtem vele semmit. Gondoltam, egyszer jó lesz valamire. Fél év múlva láttam, páran bekövették. Ekkor döntöttem úgy, hogy fordítok rá energiát. Pár hónap után cikkek jelentek meg rólunk bulvárportálokon, innentől egyértelműen potenciált láttam benne. Mondjuk az vicces, hogy eddig senki nem keresett meg személyesen. A mi oldalunk abban különbözik a külföldiektől, hogy én figyelek arra, hogy csak magyarok szerepeljenek rajta.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A londoni verzió is privát profil, mint a tiéd, vagy nyitott?

A kintiek is privátok, de ne gondolt, hogy azért, mert nem szeretnék, hogy mindenki lássa a képeiket. Ez egy hozzáállás az Instagram-felhasználóknál. Privát oldalakat jobban kezdenek el követni. Sokkal kíváncsibbak. Az én oldalam mindössze két hete privát, ezalatt kétezer új követőm lett.

Mindenki örül, amikor kiteszed a képét?
Olyan képeket választok, melyeken látszik, hogy az illető szereti a nagy nyilvánosságot. Bárki, ha ír nekem, hogy nem akar kint lenni, azt azonnal eltávolítom, de ilyen csak kétszer-háromszor fordult elő. Nem közszereplők. Mivel jobbára nyílt Instagram-oldalakról osztok vissza, ritkán van gond. És egyre gyakrabban kapok privátba képeket, kérve, hogy helyezzem el az oldalon.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Hogyan szűröd ki azokat, akik csak egy vadidegen autó mellett pózolnak?
Nem szűröm, ezt nem az én dolgom megítélni, de abban biztos vagyok, hogy zömmel valóban vagyonos fiatalok találhatóak az oldalon. Ötezer embert követek ebből a célcsoportból, napi egy-két órát pörgetem a profiljaikat, abból válogatok. Hashtagakkel nem foglalkozom, mivel itthon maximum tíz jól működő hashtag létezik, és az főleg a Apple-termékeket használó közösségeket szólít meg.

Gondoltál arra, hogy a másik oldalt is megmutasd? Elindíthatnád a poorkidsavaslakotelep Instagram-profilt.

Az nem én leszek. Nem tudnám őszintén csinálni. A szegénység is érdekes, de nem az én feladatom megmutatni.

Hirdetnek az oldaladon?

Főszponzorom egy társkeresőoldal. A többi megkeresésre általában nemet mondok. Fogfehérítőt nem szeretnék reklámozni, viszont már tett ajánlatot egy Lamborghini-kölcsönző cég, az jobban illett az oldalhoz.

A Matolcsy-család aprajanagyja feltűnik nálad?

Az oldalnak semmi köze a politikához, és ez így is marad. Aki vágyik arra, hogy kint legyen, azt kirakjuk, aki nem, azt nem.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Meglehet, egy idő múlva táskereső lesz a vállalkozásodból.

Kaptam sok üzentet, hogy „a haverom úgy csajozott be, hogy kint volt az oldalatokon”. Én ennek örülök.

A képen visszaköszönő arcok hány százaléka került a szülei jogán a szórásba?

Szeretném hinni, hogy vannak páran, akik egyénileg érik el húszévesen, amit mutatnak, de valljuk be, ez ritka. Az idősebbek között természetesen található igazi self-made ember.

Mi a korlimit?

Dzsuzsák Balázs már volt kint. Ő nem gyerek, de olyan színvonalon él, ami jó az oldalon. Az átlag huszonöt év.

Véges a gazdag gyerekek száma. Mi lesz, ha elfogynak?

Akkor majd több képet rakok ki azokról, akik eddig szerepeltek.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A gazdagok miért szeretik hirdetni a gazdagságukat?

Nem mind szereti. Például a top száz magyarból nagyon kevésnek van Instagram-oldala. Mondjuk egy Ferrarival hülyeség lenne titkolózni. Olyan is sok van, aki hirtelen gazdagodott meg és így próbál új közösséget találni magának. A közlésvágy mindenkiben ott lapul. Van, aki egy összerakott Ikea-bútort posztol, más meg egy 50 milliós autót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik