Szórakozás

A barátaim biztattak, maradjak vele, örülök, hogy nem hallgattam rájuk

Meddig engedhetjük, hogy a barátok beleszóljanak az életünkbe? Hol kell meghúznunk a határt? Mikor van az, hogy tudjuk, jól tettük, hogy nem hallgattunk rájuk, és a saját boldogságunkat helyeztük előtérbe? Erről kaptunk egy olvasói levelet, ami tanulságos, és természetesen a legnépszerűbb témáról, a megcsalásról szól. Ha te is jártál már hasonló cipőben, ha máshogy döntöttél, ha a szakításon gondolkodsz, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

Két évvel ezelőtt megismerkedtem egy férfival egy társkeresőn. Hamar találkoztunk, és szinte azonnal tudtuk mindketten, megtaláltuk egymásban, amit kerestünk. Éjszakába nyúló beszélgetések, randevúk, egymásnak esések és végül az összeköltözés. Minden idillien alakult, csakhogy egyre többet járt el a barátaival. A hétköznap estékből alig maradt időnk egymásra, a randik elmaradtak, és én hülye nem vettem észre az intő jeleket. Másfél éves kapcsolatunk alatt szinte végig, egy teljes éven át megcsalt. Ezt egy barátnőm barátnőjétől tudtam meg, eleinte nem is hallgattam rájuk, de ahogy elkezdtem figyelni a pasimat, kezdett összeállni a kép. Rákérdeztem nála, kivel telefonál annyit esténként, miért viszi magával a vécére is a telefonját. Jöttek üzenetek éjjel, hétvégeken, ünnepnapokon, gyanús volt. Hebegett-habogott amikor nekiszegeztem a kérdést, aztán bedobtam a csaj nevét, mondtam neki, hogy tudom, ki ő, hallottam ezt-azt, és érdekelne, hogy van-e alapja a pletykáknak. Az arcáról és a szemeiről tudtam, hogy van alapja, hiába mondott mást egy darabig, sokáig nem tudta tagadni.

A levelet Johanna nevű olvasónktól kaptuk, akinek nem ez a neve, de az ő névtelenségét is természetesen megőrizzük.

„Kiderült, hogy volt egy nő korábban az életében, akivel addig járogattak össze, amíg egyedülállóak voltak mindketten. Csakhogy ezt akkor sem hagyták abba, amikor mi összejöttünk. Összetörtem a megcsalástól, és tanácstalan voltam, mit is tegyek. Fűt-fát ígért, hogy alapítsunk családot, házasodjunk össze, mindent meg akart tenni. A barátnőim akkor azt javasolták, maradjak vele, mert ha ezt megtette egyszer, a bűntudata miatt már többször valószínűleg nem teszi majd meg, és biztos sokkal jobb férj és családapa lesz, mivel kedvemre ugráltathatom majd, azaz azt tesz amit én mondok neki. De én ezt nem akartam. Nem akartam, hogy valaki csak azért ébredjen fel mellettem, mert bizonyítani akarja magának, ő jó ember. A szerelmemet, a társamat szeretném megtalálni, és boldog szeretnék lenni. Ez is motivált, amikor úgy döntöttem, nem kérek az ígéreteiből. Elköltöztem, végül szépen váltunk el egymástól a történtek ellenére, higgadtan, nyugodtan megbeszéltük az egészet, és örülök, hogy úgy döntöttem, nem hallgatok a barátaimra. Inkább kivárom azt a pasit, akivel tényleg jó párkapcsolatunk lehet, és nem csak azért lesz családunk, mert így akarja törleszteni a bűntudatát.”

Mit lehet tenni?

A barátságok fontosak az ember életében, jó hatással és rossz hatással is lehetnek a párkapcsolatra, attól függően, kit mi motivál arra, hogy beleszóljon másvalaki életébe. A jó szándék, hogy elmondták, ők úgy tudják, hogy a férfi félrejárkál dicséretes, azonban a véleményük, hogy a megcsalás után ott kellett volna maradnia az olvasónak, már kevésbé az. Az őszinteség kétélű fegyver, vigyázni kell vele, pont annyira rombol, mint amennyire épít. A barátok meg tudják mérgezni a kapcsolatot, de építhetik is azt, hiszen tükrei lehetnek annak, amit a két ember megél egymással. Tanácsokkal segítik egymást, számíthatnak egymásra, de nem mindegy, hogy manipulatív vagy jó szándék áll a háttérben.

A barátok nehezen, de leginkább sehogy sem tudják a saját maguk életét kivonni egy adott párkapcsolati problémából, és ez az, ami miatt gondok lehetnek. Például ha egy adott baráti társaságban csak egy férfinek van családja, és az összes többi barát még egyedülálló, keresgélnek, élik az életüket, nehezen összeegyeztethető a családos ember életével az övéik. Döntéshelyzetek sokasága adódhat, ami konfliktusokat teremthet. Ugyanez fordítva is igaz, ha mindenkinek van társa és családja, és csak egyetlen egy valaki keresgél még, jóval nehezebb helyzetben lesz úgy, hogy nincs a párkeresésben társa, akivel megbeszélhet mindent.

A barátokat tehát helyükön kell kezelni, egy véleményként érdemes meghallgatni amit mondanak, de a döntés joga ténylegesen csak a mi kezünkben van.

Olvasónk jól döntött, hogy nem hallgatott a barátokra, és maradt benne egy olyan párkapcsolatban, amiről tudta, számára hosszú távon nem hozná meg a várva várt boldogságot. Onnan tudjuk, hogy jól döntünk, ha megkönnyebbülést érzünk a kimondottaktól. A nyugodt, kiegyensúlyozott szakítás megkönnyíti a gyász folyamatát, alkalmat teremt arra, hogy higgadtan átgondoljuk, hogyan kerültünk ebbe az élethelyzetbe, mi az, amit a jövőbeni kapcsolatokban elkerülhetünk és mi az, amibe változtathatnánk a viselkedésünkön.

A megcsalás utáni élethelyzet nehéz egy pár számára, újra fel kell építeni a bizalmat, fel kell fedezni egymásban azt az embert, akibe beleszerettünk. Ez egy ilyen rövid kapcsolat alatt, mint amiről olvasónk ír, szinte lehetetlen, másfél év, amiben mindössze pár hónap telt el őszintén és csak kettesben, kevés idő ehhez. Több tízéves házasságokban is nehéz hónapok és sok-sok sírás árán sikerülhet visszatérni a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik