Szórakozás

Húsz éve dőlt el, hogy Beyoncé világsztár lesz

1998 volt talán az emberiség történelmében az egyik legfontosabb év, hiszen annak köszönhetjük Britney Spearst, Dawsont, meg a haverjait, a Mátyás király tér lakóit, de mind közül a legfontosabb, hogy Beyoncé ebben az évben indult el a világsztársághoz vezető  – amúgy számára nagyon egyszerű – úton. De vajon milyen árat kellett ezért fizetnie? Ennek jártunk most utána. 

Beyoncé apja szerint lánya nem lenne ilyen híres, ha sötétebb lenne a bőrszíne
Szerinte sok fekete férfi is a világosabb bőrrel rendelkező nőket kedveli.

A huszadik század majdnem legvégén még bőven éltük a fiú- és lánybandák aranykorát, amelyek között ott volt az r&b és hiphop stílust keverő Destiny’s Child is, akik első stúdióalbumukat pont húsz éve adták ki. Az együttes eredeti tagjai között volt LaTavia RobersonLeToya Luckett, Kelly Rowland és maga Beyoncé Knowles is.

Első kislemezük végül a No, No, No című dalból készült, ami listavezető pozíciót ért el a  Billboard “Hot R&B/Hip-Hop” listáján, valamint több mint 1 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban.

Az első album ugyan sikeres volt, de nem kiemelkedően. Tizenöt évesek voltunk, nem voltunk eléggé felnőttek hozzá

nyilatkozta még 2006-ban Beyoncé.

Világhírnevüket végül Say My Name című számuknak köszönhették, ami az 1999-ben kiadott The Writing’s on the Wall című albumukon jelent meg. A kezdeti sikerek és két bezsebelt Grammy sem volt azonban elég ahhoz, hogy az együttes belső konfliktusai elcsendesedjenek. Roberson és Luckett ugyanis egy idő után úgy döntöttek, hogy saját menedzsert keresnek, mivel azt érezték, hogy az együttes eredeti menedzsere – aki amúgy mellesleg nem más volt, mint Matthew Knowles, Beyoncé édesapja – szándékosan a háttérben tartja őket. Bár a mai napig nem lehet tudni, hogy saját döntésük volt-e, de a két énekes végül kivált a Destiny’s Childból. A pletykák szerint a Knowles-család döntött úgy, hogy inkább két új énekessel, Michelle Williamsszel és Farah Franklinnel folytatják a munkát, amit az is alátámaszt, hogy 2000-ben a két, akkor már csak egykori Destiny’s Child tag perbe fogta Matthew Knowlest.

A botrányok ezután sem ültek el, hiszen Franklin alig fél évvel a csatlakozás után ki is szállt a csapatból egészségügyi problémákra, illetve összeférhetetlenségre hivatkozva. A Destiny’s Child innentől kezdve trióként működött tovább.

Beyoncét és édesapját ettől kezdve, és még ma is sokszor éri az a támadás, hogy csak felhasználták az együttes többi tagjait annak érdekében, hogy később szólóénekesként is sikeres legyen.

Michelle Williams, Kelly Rowland és Beyoncé Knowles a BET Awards-on, 2005. június 28-án (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Az ikonikussá vált hármas felállás (Rowland, Williams és Knowles) összesen kétszer oszlott fel. Először 2002-ben, majd 2006-ban végleg. Egy ideig úgy tűnt, hogy szólóban egyedül Rowland lesz sikeres, hiszen ő volt hármuk közül az első – rögtön 2002-ben -, akinek egyénileg is sikerült bezsebelnie egy Grammy-díjat Dilemma című számával.

Williams ugyan próbálkozott a szólókarrierrel, de már az együttesben is ő volt az, aki kicsit kilógott a sorból. Rendszeresen hibázott a koncertek alatt, amikről több paródiavideó is készült, ezek közül pedig talán a leghíresebb, amikor elesett egy koncert közben, Rowland pedig ahelyett, hogy segített volna neki, szimplán csak átlépte.

Williams amúgy utólag bevallotta, hogy nagyon rossz hatással volt rá, hogy az együttes tagja lett. Depressziós volt és öngyilkos gondolatok gyötörték. Az énekesnő egy interjúban azt is elmesélte, hogy ugyan bevallotta Beyoncé apjának, hogy lelki problémákkal küzd, de a menedzser gyakorlatilag számon kérte őt, és értetlenkedett, hogy miért érzi rosszul magát, mikor épp aláírtak egy több millió dolláros szerződést, és indultak a következő turnéra.

Ha 25 évesen meg kellett volna neveznem, hogy mit érzek, azt mondtam volna, hogy depressziós vagyok, de egészen addig, amíg harminc éves is elmúltam, nem tudtam, mi történik velem. Akkor azt gondoltam, rendben, talán csak fáradt vagyok. Azt hiszem csak azt akarta, hogy hálás legyek, és az is voltam, de közben szomorú is

– nyilatkozta 2017 októberében az énekesnő.

Öngyilkos gondolatok gyötörték a Destiny's Child énekesnőjét
Michelle Williamsnek karrierje csúcsán, huszonévesen kellett megküzdenie a depresszióval, miközben a fél világ őket ünnepelte.

Az egyetlen igazán sikeres énekes végül Beyoncé lett, aki amúgy tisztában van vele, hogy mostani sikereit leginkább a Destiny’s Childban eltöltött időnek köszönheti, tudja, hogy a lányegyüttes indította el azon az úton, amin ma is sorra veszi az akadályokat.

A szakma nem igazán gondolta úgy, hogy mi sztárok vagyunk. Alábecsültek minket, így gyakorlatilag hagyták, hogy mi írjuk a saját dalainkat, és mi csináljuk a saját videóinkat. Végül ez volt a legjobb dolog az egészben, mert ekkor lettem sztár

nyilatkozta 2016-ban az Elle magazinnak adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogy Beyoncé tényleg csak ugródeszkának használta-e egykori társait, valószínűleg már sosem kapunk választ, egy viszont biztos: Beyoncé Knowles minden idők egyik legsikeresebb énekesnője lett, aki több százmillió rajongót tudhat magáénak, sikert sikerre halmoz, és úgy tűnik, hogy egy jó ideig még megállíthatatlan.

(Kiemelt kép: Kevin Winter/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik