Szórakozás

Szexjelenetet forgatni inkább kínos, mint szexi

Ha azt gondolod, az A-listás színészek szégyellősségből, esetleg valami erkölcsi aggály miatt ódzkodnak a meztelen jelenetek forgatásától, alighanem tévedsz. Persze, az is benne van a pakliban, hogy a színész jobb szeretné, ha az arcáról, semmint a genitáliáinak formájáról ismernék – egyéb esetben pornósnak állt volna – ám a valóságnak az is a része, hogy a szexjelenetek egyszerűen nem túl kellemes részei a filmes munkának. Eleve egy szál ádámkosztümben, kollégák között – bár többnyire ezek a jelenetek szűk körben, csak a rendező, annak asszisztense és az operatőr van jelen – egy random színésztársadhoz dörgölőzni, akit adott esetben nem is biztos, hogy különösebben kedvelsz, nemhogy nem szexis, de erősen közelít a kínszenvedéshez, amin igyekszik mindenki olyan hamar túlesni, mint magyar oligarcha a vagyonnyilatkozaton. Pedig nem ússzák meg egykönnyen: a Cracked például úgy becsüli, hogy egy tizenöt másodperces szexjelenethez legalább hat órát dolgozik a stáb. Mindennek túlélését tárgyi eszközök segítik, melyek szintén távol esnek a szexistől, nézzük, mik ezek.

Fanszőrparóka

Nincs kimondottan magyar szó az angol merkinre, így bevezetném a fanszőrparóka kifejezést, ami, nos, pontosan az, aminek hangzik. Az eszközt eredetileg egy jóval kínosabb szükség hívta életre: a 15. században tomboló lapostetű-járvány miatt megkopaszodott nők – mert ekkor, ugye, még nem volt divatban a szőrtelenítés – viselték ezeket a parókákat. No meg az örömlányok, hogy elfedjék a nemi bajok jeleit… Mára azonban a filmesek eszköze lett, bizonyos rendezők megkövetelik a merkin használatát, állítólag ilyet viselt például Kate Winslet A felolvasóban.

Szeméremtasakok

Ismét milyen szép az angol nyelv, a szeméremtasakokat az angol filmes lingóban nemes egyszerűséggek cock socknak nevezik, ami sokkal murisabban hangzik, mint a farokzokni. Pedig erről van szó, egy zokniszerű tasakról, amibe a férfi színészek csomagolják a szerszámot, hogy mégse csupasz kukaccal kelljen szaladgálni a díszletben. Azt tudjuk például, hogy Jason Momoa egy rózsaszín, bolyhos darabot viselt Khal Drogóként a Trónok harca forgatásán, mint Emilia Clarke elmondta, azért, mert Momoa férfiassága egyébként

túlságosan mesés

lett volna, hogy a stáb elviselje a látványt. Anna Paquin a True Blood kapcsán azt is elmesélte, hogy mindezt többnyire egy helyre kis masnival kötik meg. Bájos lehet.

Testszínű fehérneműk

Ez sem nagy meglepetés: a legtöbb ágyjelenet úgy néz ki, hogy a színészeken van egy testszínű alsó, többnyire tanga, amelynek a két oldalát levágják, innentől pedig csak kameraálláson, és esetleg némi utómunkán múlik, hogy meztelennek tűnjenek. Szintén Anna Paquin mesélt arról, hogy ő is így vette fel a True Blood szexjeleneteit, márpedig abból volt pár.

Mellbimbótapasz

A mellbimbótapaszt még anno a ’20-as években kezdték el alkalmazni a kabarék táncosnői – tulajdonképpen még ma is tudnánk ilyen outfitben nyomuló női DJ-t mondani, nemde? Ám – bár a hosszútávfutók mesélhetnének a mellbimbó leragasztásának fontosságáról – elsősorban ez az eszköz is a filmforgatásokon tűnik fel olyankor, amikor azt a hatást akarják kelteni, hogy a színésznőnek a teljes melle meztelen. És forgatási poénfaktornak sem utolsó: a Playboynak adott interjúja alapján Kate Mara például a Kártyavár forgatásán olyan tapaszokat viselt, amelyeken Kevin Spacey feje virított.

Fitball

A legtöbb irodában dolgozik legalább egy kolléga, aki ilyen nagyméretű ülőlabdán csücsülve szeret dolgozni, az eszköz eredetileg viszont az edzőtermek kelléke, igen hasznos dolog, a többféle méretű labdákkal változatos gyakorlatokat lehet végrehajtani – és, mint kiderült, arra is alkalmas, hogy szexjelenetekben lovaglópózt imitáljanak a segítségével. Egy interjúban számolt be róla John Turturo, hogy  2005-ös Románc és cigaretta forgatásán Kate Winsletet instruálta egy kisebb méretű labda használatára, így vették fel a jelenetet, amelyben épp Winslet volt felül – egy ideig. A legendárium szerint ugyanis a színésznő a felvétel vége felé lepottyant a labdáról, és egy kellékesen landolt.

Mű-altestek

Igen, a testdublőr jelenséget is ismerjük, ám sok jelenetben nemhogy nem a stáblistán szereplő színész, de nem is hús-vér ember szerepel, hanem valamilyen nemiszerv-protézis. Ezek a színészek testére szerelt protézisek szilikonból készülnek, és nem kell túl nagy fantázia elképzelni, hogy is nézhetnek ki. Elsősorban olyan filmekben használnak ilyeneket, ahol nagyon bevállalós, direkt képekben látszanak a nemi szervek, mint például az Adéle élete, vagy A nimfomániás.

Intimbetét

Nyugalom, nem a klasszikus funkcióra gondolunk, azok a bizonyos napok mindenkinek igazán a magánügyei. Nem, az intimbetét egyéb esetekben is jól jön a forgatásokon. Például az HBO bevállalós sorozata, a Csajok egy alkalommal az anilingus nemes műveletét vezette fel – akinek nem világos a szó jelentése, annak egy inkognitóablakos Google-keresést tudok javasolni – Allison Williams főszereplésével. Williams az Entertainment Weeklynek mondta el, hogy a jelenethez nem csupán a már említett testszínű, fifikás vágású fehérnemű volt rajta, de egy intimbetétet is a hátsójára ragasztottak, hogy színésztársa arcának afféle párnául szolgáljon. Nagy buli lehetett.

Rózsavizes-glicerines permet

Talán bele sem gondoltál, milyen sok múlik egy ágyjelenet felvételénél az olyan apró részleteken, mint például a színészek testén a verejték. Amit fűtött stúdió ide, kínos helyzet oda, nem tudnak parancsszóra beindítani a színészek, így két felvétel között ezzel a csillogó hatást keltő hidratáló spray-jel fújják be a szereplőket.

Via Mashable

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik