Szórakozás

Házi őrizetben maradnak a halálra éheztetett kisfiú szülei

agardi-anya(1)(960x640)(1).jpg (fényevők, )
agardi-anya(1)(960x640)(1).jpg (fényevők, )

A gyermek háziorvosa és egy természetgyógyász is felelős lehet a tragédiáért.

Újabb két hónappal meghosszabbították a halálra éheztetett másfél éves agárdi gyermek szüleinek házi őrizetét.

A szülők egymásba karolva, talpig feketében érkeztek meg tegnap a bíróságra, ahol a kisfiú természetgyógyászának házi őrizetét is megtoldották további 60 nappal. E. Ildikó Rebeka és F. Balázs szerint kézrátétellel és csodacseppekkel kúrálta a négy és fél kilós Benjamint – írja a Blikk.

A Blikk úgy tudja, a legfrissebb orvos szakértői vélemény szerint a háziorvos is hibázott. Többször is látta a csont és bőr, vízfejűségben szenvedő kisfiút, mégsem tett semmit, és hivatalos bejelentést sem tett róla.

Fotó: Koppán Viktor

Dr. Belák Péter háziorvos a Blikknek elmondta, hogy kollégájának észre kellett volna vennie az égbekiáltó jeleket: “Hiába ad az orvos beutalót, hiába látja el tanácsokkal a szülőt, van, hogy süket fülekre talál. Ilyen esetben viszont jelezheti a tisztiorvosi szolgálatnak, hogy a család elutasította.”

A másfél éves Benjamin azért halt meg, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. Az április 14-én kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Félévesen még hat kiló volt, halálakor már csak négy és fél.

A vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő házaspár orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat később közleményben arról tájékoztatott, hogy a területi védőnő eleget tett a gyermekjóléti szolgálattal szembeni jelzési kötelezettségének, a vizsgálat pedig nem tárt fel olyan körülményt, amellyel a védőnő a tragédiát megelőzhette volna.

A vállalkozóként működő gyermekorvos a kisfiút 9 hónapos koráig ellátta, a védőoltásokat beadta neki. Az orvos ezután kétszer – telefonon – beszélt a gyermek nagyapjával, ezután a család nem kereste őt. A kapcsolat megszakadását a gyermekorvos ugyan aggályosnak tartotta, de a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési kötelezettségének nem tett eleget. Mulasztása sértette a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz, végső soron az élethez való jogát, állapította meg az alapjogi biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik