Szórakozás

Agárdi gyermekhalál: előzetesben maradnak a szülők

Buthy Lilla

2013. 05. 23. 08:34

Két hónappal, július 19-ig meghosszabbították a halálra éheztetett agárdi gyermek szüleinek előzetes letartóztatását - közölte a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

Kató Miklós tájékoztatása szerint május 13-án indítványozták az előzetes letartóztatás meghosszabbítását és ennek a bíróság helyt adott. A Székesfehérvári Járásbíróság április 19-én helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba a gyermek anyját és apját. Különböző időpontban tartott meghallgatásukon a főügyészség indítványozta a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított szülők előzetes letartóztatását. Ezt a járásbíróság mindkettejük esetében indokoltnak találta a szökés és elrejtőzés veszélye miatt.

Gieszné Boda Orsolya, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője az MTI megkeresésére akkor hozzátette, hogy a bíró döntésében szerepet játszott az elkövetett cselekmény súlyos minősítése is, mivel a büntetése életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet.

Kató Miklós hangsúlyozta, hogy a gyermek szüleit gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. A gyanú szerint a kisgyerek halálához krónikus alultápláltság vezetett. A halál oka a keringés összeomlása volt, amit fehérjehiányos állapot és kiszáradás okozott.

A főügyészségi szóvivő elmondta még, hogy a nyomozás során a gyermek gondozásával, ellátásával kapcsolatban minden körülményt vizsgálnak, és további felelősséget is megállapíthatnak, ha a bizonyítékok ezt alátámasztják.

A másfél éves gyermek azért halt Agárdon, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. Az április 14-én kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Félévesen még hat kiló volt, halálakor már csak négy és fél. A vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő szülők orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat később közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a területi védőnő eleget tett a gyermekjóléti szolgálattal szembeni jelzési kötelezettségének, a vizsgálat pedig nem tárt fel olyan körülményt, amellyel a védőnő a tragédiát megelőzhette volna. A közlemény hangsúlyozta, hogy a védőnői ellátás írásos elutasítása esetén a népegészségügyi szakigazgatási szervek számára a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy hatósági eljárásban kötelezzék a szülőt vagy a szülőket az ellátás igénybevételére.

A szakfelügyeleti vizsgálatot a Fejér megyei tiszti főorvos indította, a vizsgálat arra terjedt ki, hogy a területi védőnő a jogszabályban és szakmai szabályokban megfogalmazott kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett-e.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.