Szórakozás

Agárdi gyermekhalál: előzetesben maradnak a szülők

Két hónappal, július 19-ig meghosszabbították a halálra éheztetett agárdi gyermek szüleinek előzetes letartóztatását - közölte a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

Kató Miklós tájékoztatása szerint május 13-án indítványozták az előzetes letartóztatás meghosszabbítását és ennek a bíróság helyt adott. A Székesfehérvári Járásbíróság április 19-én helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba a gyermek anyját és apját. Különböző időpontban tartott meghallgatásukon a főügyészség indítványozta a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított szülők előzetes letartóztatását. Ezt a járásbíróság mindkettejük esetében indokoltnak találta a szökés és elrejtőzés veszélye miatt.

Gieszné Boda Orsolya, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője az MTI megkeresésére akkor hozzátette, hogy a bíró döntésében szerepet játszott az elkövetett cselekmény súlyos minősítése is, mivel a büntetése életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet.

Kató Miklós hangsúlyozta, hogy a gyermek szüleit gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. A gyanú szerint a kisgyerek halálához krónikus alultápláltság vezetett. A halál oka a keringés összeomlása volt, amit fehérjehiányos állapot és kiszáradás okozott.

A főügyészségi szóvivő elmondta még, hogy a nyomozás során a gyermek gondozásával, ellátásával kapcsolatban minden körülményt vizsgálnak, és további felelősséget is megállapíthatnak, ha a bizonyítékok ezt alátámasztják.

A másfél éves gyermek azért halt Agárdon, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. Az április 14-én kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Félévesen még hat kiló volt, halálakor már csak négy és fél. A vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő szülők orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat később közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a területi védőnő eleget tett a gyermekjóléti szolgálattal szembeni jelzési kötelezettségének, a vizsgálat pedig nem tárt fel olyan körülményt, amellyel a védőnő a tragédiát megelőzhette volna. A közlemény hangsúlyozta, hogy a védőnői ellátás írásos elutasítása esetén a népegészségügyi szakigazgatási szervek számára a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy hatósági eljárásban kötelezzék a szülőt vagy a szülőket az ellátás igénybevételére.

A szakfelügyeleti vizsgálatot a Fejér megyei tiszti főorvos indította, a vizsgálat arra terjedt ki, hogy a területi védőnő a jogszabályban és szakmai szabályokban megfogalmazott kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik