Szórakozás

Drótkötélen jár be a faluba Krisztina néni – videó

Házilag barkácsolt drótkötélpálya köti a civilizációhoz egy kárpátaljai ruszin falu lakóinak egy részét. Egy idős nő nap mint nap kézzel húzza át magát az őrjöngő folyó fölött.

A Huszt közelében lévő Alsóbisztrán élő Krisztina néni immár közel fél évszázada azon a sodronyból, csigából és deszkákból tákolt lélekvesztőn kel át minden nap a sebes Talabor folyó fölött, amelyet röviddel az esküvőjüket követően barkácsolt a férje. Az idős asszony mind a mai napig kézi erővel húzza át az ülésül szolgáló, csigán függő tekenőt, hogy azon ülve eljusson a túlparton lévő boltba.

Egyáltalán nem félek! – jelenti ki a riporterek kérdésére Krisztina mama. – Ez a kötélvasút még egyszer sem hagyott cserben az elmúlt negyvenhét évben. Mielőtt férjhez ment volna, a tűzről pattant menyecske kikötötte, hogy csak akkor mond igent, ha leendő ura megoldja: ne kelljen a falu egyetlen hídján keresztül, majd’ öt kilométeres kerülő úton elgyalogolnia a templomhoz. Másutt pallókkal, hidakkal próbálkoztak az ottlakók, ám az áradások során azokat rendre elsodorta a folyó. Az akár 200 kilós terhelést is elbíró barkácslanovka azonban azóta is rendületlenül üzemel.

A nem mindennapi közlekedési eszköz újabban idegenforgalmi látványossággá lett. A közelben elhaladó turistabuszok mind gyakrabban fékeznek le itt, hogy az atomkorban nevelkedett utazók kellő tisztelettel adózhassanak a helyi lakosok hajmeresztő átkelései előtt. Sőt az extrémebb benyomások híveit egy kis útiköltség ellenében meg is kocsikáztatja Krisztina mami, ily módon is kiegészítve kicsinyke nyugdíját.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!