Szórakozás

Miért együnk görögdinnyét?

dinnye (dinnye)
dinnye (dinnye)

A görögdinnye főszezonja most kezdődik, lédús, zamatos magyar dinnyék sorakoznak a piacokon.

A görögdinnye szezonja júliustól kezdődik és szeptemberig tart. Idén ez egy kicsit csúszott az elhúzódó tél miatt, amiért a szüret is később kezdődött. Míg sok más gyümölcsnek kedvez a csapadékos, hűvös időjárás, addig a görögdinnyének nem. A termelők április 20-ig nem is tudták kiültetni a palántákat a folyamatos esőzés miatt, ezért fóliaalagúttal érték el a kánikulai hőséget. Mindent egybevetve átlagos vagy annál valamivel kisebb termés lehet idén- mondta Antal Gyula kampánymenedzser az elelmiszer.hu-nak.

El is kezdődött a magyar dinnye promóciója, Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy addig folyik a magyar görögdinnye népszerűsítése, amíg a magyar kínálat a piacon lesz. Szükség is van rá, hiszen tíz éve a görögdinnye termelőterülete idehaza elérte a 10 ezer hektárt, addig ma már kevesebb, mint 5 ezer hektáron dolgoznak. Ennek csaknem fele Békés megyében, Medgyesegyházán és környékén található.

A terv az, hogy ez a terület 6-8 ezer hektárrá duzzadjon, és Magyarország lássa el görögdinnyével Európát abban az időszakban, amikor a déli országokból származó gyümölcs elfogy a piacról-adta hírül az MTI.

A görögdinnye főszezonja tehát most kezdődik, ezért érdemes odafigyelni néhány dologra. Az érett dinnyét, ha megkopogtatjuk,akkor mély hangja van. A kiválasztásnál figyelni kell arra, hogy sima és mindenhol szép zöld legyen. Segítség lehet a kacs, ami ha elszáradt, akkor a gyümölcs biztosan megérett.

A görögdinnye nagyon egészséges: 90 százalékban víz, ezért rendkívül intenzív méregtelenítő hatása van. Emellett pedig elősegíti a fogyást, hiszen a gyümölcs nem kényszerít koplalásra, kalóriaszegény, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat.

A benne lévő lipokin pedig segít a rákmegelőzésben. Talán nem is gondolnánk, de az édes gyümölcs még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik, szintén likopintartalmának köszönhetően– írja a femina.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik