Nemcsak a rádió stúdiójában, hanem a konyhában is otthonosan mozog Rákóczi Feri. A műsorvezetőt fiatal korában egyáltalán nem érdekelte a gasztronómia, segített persze a konyhában, ha szükség volt rá, mostanra viszont már nem is tudja elképzelni, hogy ne főzzön.
„Olyan 20 éves lehettem, mikor először készítettem el egy ételt. A haverokkal bandáztunk és kitaláltuk, hogy vörösboros marhalábszárpörköltet kellene főzni, viszont senki nem tudta, hogyan kell. Hazamentem anyukámhoz és megkértem, hogy tanítsa meg, mondja el, hogy mi kell hozzá. A főzés olyan jól sikerült, hogy mi is eláztunk a végére, ráadásul a végeredmény nagyon ízlett mindenkinek. Ez adta meg az első lökést” – mesélte Feri, aki azt is elárulta, hogy melyik ízvilág áll hozzá a legközelebb. „Az olasz és a távol-keleti ételeket készítem el legszívesebben. Az olasz konyha azért nagyon jó, mert a szezonális és a helyi termékekkel is remekül gazdálkodnak. Ezt meg kellene tanulnunk nekünk is tőlük, mivel így sokkal gazdaságosabban lehet elkészíteni az ételeket ” – tette hozzá a rádiós.
Feri szerint nagyon fontos, hogy egy férfi is részt vegyen a házimunkában, ezért náluk az első perctől kezdve ő a családi konyha felelőse, ahol arra is ügyel, hogy mindig változatos étel kerüljön az asztalra. Úgy látszik, ezzel kisfiának, Somának is példát mutat, a kisfiú ugyanis már most imád főzőcskézni.
(Fotó: RedLemon)
„Nagyon jónak tartom, ha egy férfi besegít bármiben, én például a főzéssel tudok terhet levenni a feleségem válláról. Otthon ezért én vagyok a szakácsnő, szóval napi szinten én főzök. Mivel minden nap készítek valamit, változatosan étkezünk, van hogy nem olasz vagy távol-keleti, hanem magyaros ételt főzök, például krumplipaprikást. Külön program, mikor a gyerekeket felültetem a konyhapultra. Érdekes, hogy Soma jobban szereti a főzést, mint Panna. Szerintem azért van így, mert azt látják tőlünk, hogy a férfi főz. Legjobban sütit szeret készíteni, ilyenkor kétszer annyi alapanyagot csinálunk, mert az egyik része úgyis a földön köt ki, a többit meg ők nassolják el sütés közben. Szerencsére szinte mindent megesznek, így egy valódi sáskahadra főzök otthon” – mondta nevetve a Class FM reggeli műsorának házigazdája, aki kollégáit is hetente elkényezteti házilag készült ételeivel.
„Minden pénteken megosztom egy- egy kedvenc receptemet az egyik közösségi oldalon, és már a Class FM hallgatói is hétről-hétre várják a hétvégi ajánlatomat. Általában ezt készítem el a kollégáknak is, vagy pedig egy-egy disznóvágás eredményét osztom meg velük. De ha találkozom egy jó sajttal vagy füstölt sonkával, akkor azokból is viszek nekik néhány szeletet kóstolónak” – árulta el Rákóczi Feri, aki imád új ételeket kipróbálni, és még este 9-kor sem rest fakanalat ragadni, ha egy jó ételről van szó.
Ferinek arra is van ideje, hogy a leghallgatottabb reggeli műsor mellett főzőkurzust vezessen és a tervek szerint a jövőben több helyen is oktatja majd a konyhaművészetet. Úgy véli, a mindennapos főzés során ráadásul könnyebben odafigyelhetünk arra, hogy mit eszünk, így egészségünkért is sokat tehetünk.
„Ez a gasztrovonal annyira működik már, hogy van is egy kurzusom egy főzősuliban, sőt, hamarosan lehet, hogy két iskolában is hirdethetem az igét. Mikor megkérdezik, hogyan érek rá minden nap főzni, akkor vissza szoktam kérdezni, hogy mennyit tévézik egy nap az illető. Ha csak egy órával kevesebbet tenné, máris jutna ideje arra, hogy finom ételeket készítsen. A főzés egyrészt nagyon jó buli, másrészt nagy büszkeség, amikor látod, hogy a családodnak vagy a barátaidnak ízlik az étel, amit az asztalra tettél, harmadrészt pedig még egészséges is. Ha lesz egy főzőműsor vagy egy könyv, annak örülni fogok, de azzal is nagyon elégedett vagyok, ahol most tartok.”