Szórakozás

Exkluzív interjú a Spartacus sztárjával

A Spartacus Crixusát alakító Manu Bennettről simán gondolhatnánk, hogy még interjú közben is karddal hadonászik, de az övcsatján kívül egy gramm fém sem csüngött rajta, amikor belépett abba a Los Angeles-i hotelszobába, ahol a sorozat második évadjáról, a Bosszúról kérdeztük. Az említett évadot április 17-től, keddenként vetíti az HBO.

Spartacus ellenségeként kezdi, majd a szövetségeseként folytatja. Nehéz szerep az öné…

Azonosulni sem volt könnyű vele, de a forgatókönyvírók ügyesen hozták össze a sztorinkat – ráadásul nekem a saját életemből is van egy hasonló példám. Általános iskolában egy osztálytársammal rémesen gyűlöltük egymást, állandóan összeverekedtünk a játszótéren. 15 éves voltam, amikor anyámmal autóbalesetet szenvedtünk (sajnos ő meghalt), én pedig 5 napot feküdtem kómában. Az ébredéskor ez a srác ott ült az ágyam mellett, és attól a pillanattól kezdve nagyon jó barátok voltunk. Nemcsak a baleset játszott ebben szerepet, hanem hogy neki is elhunyt az édesanyja. Spartacus és Crixus kapcsolatában valami hasonlót láttam: zsigerből utálták egymást, de a közösen átélt tragédiák összekovácsolták őket, és elválaszthatatlan szövetségesek lettek.

Crixus nem fiktív szereplő, valóban részt vett a Spartacus féle rabszolgafelkelésben. A sorozatbéli karakter mennyire hű a történelmihez?

Erre van egy kitekert válaszom. A sorozat inkább személy-, mint történelmi központú, ám a karaktereket a történelem írta, amihez hűek az eljátszott szerepek. A második évad jobban követi a történelmi eseményeket, hiszen kitörünk a ludusból (gladiátoriskola – szerk.), és elkezdődik az igazi felkelés. Nyilvánvaló, hogy ettől a ponttól még hitelesebbnek kell lenni, mint előtte. Crixus szerepe egyébként viszonylag szabad, róla ugyanis nem sokat írnak a történelemkönyvek. Némelyik történész úgy emlegeti, mint „Spartacus első emberét”, vagy a „Spartacus-féle felkelés egyik kapitányát”. Önállóan ritkán említik, csak keveset lehet tudni a jellemvonásairól, de ezeket persze megpróbáltuk hűen visszaadni. A neve egyébként azt jelenti, hogy „a férfi göndör hajjal”. Az egyik rendező viszont úgy döntött, hogy lenyírják a hajamat, mint egy tengerészgyalogosnak, mert jobban illik hozzám. Nem tévedett.

Lucy Lawless-szel állítólag nehezen hangolódtak össze. (Lawlesst a hazai nézők Xena főszereplőjeként ismerhetik, itt ő játssza Lucretiát, Crixus gazdájának a feleségét. Lucretia intim viszonyba gabalyodik Crixusszal – a szerk.)

Sosem könnyű felvenni egy erotikus jelenetet, és míg ő lezseren kezelte a helyzetet, én egy fokkal nehezebben. A szerepem szerint is zavart vagyok, hiszen az úrnőm parancsait kell teljesítenem, de gyengédnek kell tűnnöm, miközben gyűlölöm őt.


Fotó: Northfoto

Andy Whitfield, az első évad Spartacusa tragikusan elhunyt rákban. Milyen érzés most együtt dolgozni az utódjával, Liam McIntyre-rel?

Veszélyben volt a sorozat, egyáltalán nem volt biztos a folytatás, mivel úgy tűnt, hogy a producerek nem találják meg Andy utódját. Hosszasan keresték, hónapokig válogattak, mire Liam szembejött. Liamnek nehéz dolga volt, de jól megoldotta a feladatot. Nem akarta Andyt majmolni, inkább a saját módszereivel végezte el a ránehezedett feladatot. Egyébként ritka simulékony ember, hamar befogadta a stáb. A szerep miatt talán annyi szerencséje volt, hogy az első évadban rabszolgák vagyunk, és Spartacus is sokszor szervilis módon viselkedik. A Bosszúban viszont már szabad ember, és egy hadseregnek dirigál, amihez mérten a személyisége is változik, azaz vezetőként egy másik arcot kell mutatnia. Felesleges lenne összehasonlítani Andyt és Liamet, hiszen a szerepüket már megírta a történelem. Először Kirk Douglas játszotta el Spartacust, utána Andy Whitfield, most pedig Liam folytatja a sort. Spartacus története fennmaradt több mint kétezer évig, és ha kétszer eljátszották jól, akkor el kell játszani harmadszor is. Ennyi a recept, semmi több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik