Szórakozás

Vágót támadja a magántanár! Kinek van igaza? Döntsék el!

Súlyos vita alakult ki az ÁtVágó tegnap esti műsora után. Az adásban játszó 31 éves magántanár milliós kérdést bukott el egy rossz válasszal. Ám azt állítja, az ő válasza volt jó, nem pedig Vágó Istváné.

Boros Márton két műsoron át is játszott az ÁtVágóban, tegnap azonban véget ért számára a játék, s a milliós nyeremény helyett 280 ezer forinttal távozott. Az eredetileg vegyész végzettséggel rendelkező férfi azonban a műsor felvétele után hosszas, napokig tartó vitába bonyolódott a műsor házigazdájával, szerinte ugyanis a kérdést félreértelmezte a játékvezető.

Az állítás szerint a legkeményebb és a leglágyabb ásványnak egyaránt szén az anyaga. A játékosnak pedig azt kellett megmondani, hogy az állítás igaz, vagy hamis. Márton igaznak vélte az állítást, holott a válasz – Vágó szerint – hamis.

Vajon melyiküknek van igaza? Alább Boros Márton és Vágó István teljes levelezése. Kíváncsiak vagyunk a nézők véleményére is. Írjanak az ÁtVágó Facebook oldalára, amely az alábbi linken érhető el:

http://www.facebook.com/AtVago

Kedves Vágó István!

Kételkedem abban, hogy tényleg rossz választ adtam az utolsó kérdésre. Az állítás az volt, hogy a legkeményebb és a legpuhább ásvány is szénből áll. (lehet, hogy nem ez volt a pontos megfogalmazás) Pár perc gondolkodás után azt válaszoltam, hogy igaz, de a szerkesztők és Vágó úr szerint hamis. A legkeményebb egyértelműen a gyémánt, ezzel nincs gond, Vágó úr sem vitatta. Viszont szerinte a legpuhább a zsírkő, nem pedig a grafit, így elég komoly összeget vesztettem. A zsírkő (avagy talkum) valóban a Mohs-féle keménységi skála 10
anyagából a legpuhább, melynek keménységét Mohs 1-nek nevezte el. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy ennél puhább nem létezik, mindössze azt, hogy a 10 általa választott anyag közt nincs puhább. A grafit keménységéről igencsak megoszlanak a szakirodalombeli adatok. Biztos vagyok benne, hogy a szerkesztők alaposan utánanéztek, és nem vitatom, bőven találhattak olyan forrásokat, melyek szerint igazuk is > van. Még talán azt is mondhatjuk, hogy ez a források többsége. Én azonban egészen rövid kutatómunkával találtam több olyat is, melyek szerint a grafit keménysége 1-nél kisebb, tehát puhább a zsírkőnél. Elismerem, ez azt nem bizonyítja, hogy nem létezik semmiféle, még a grafitnál is puhább ásvány, de mivel a válaszomat arra hivatkozva nem fogadták el, hogy a zsírkő a legpuhább, igencsak sántít a dolog. Mellékelek pár, szerintem mérvadó forrást, melyek alátámasztják az általam adott választ. Márpedig ha egy állításra ennyire ellentmondó információkkal szolgálnak a különböző források, akkor az szerintem akármilyen jó és érdekes feladvány is, egy ilyen komoly téttel bíró játékban nem szabadna feltenni.
Egy link a netről:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-can-graphite-and-diam
(merem állítani, hogy a SciAm egy viszonylag megbízható tudományos folyóirat) itt a következő mondatot figyeljék: “graphite can be used as a lubricant or in pencils because the layers cleave readily. It is soft and slippery, and its hardness is less than one on the Mohs scale.” valamint két könyvből scannelek be egy-egy lapot, az egyik könyv az SH Atlasz sorozat Kémia kötete, a másik pedig Greenwood-Earnshaw háromkötetes összefoglaló szervetlen kémiai munkájának (Az elemek kémiája) első kötete. A könyveket szívesen be is viszem megmutatni. Röviden a lényeg: nem mondom, hogy biztosan igazam volt, és jár az 1  400 000 Ft, de ugyanígy nem jelenthetjük ki, hogy biztosan tévedtem, és a 280 000 a jogos nyereményem. Amennyiben egyetértenek a reklamációmmal, kétféle megoldást tartok elképzelhetőnek, de nyitott vagyok más ötletekre is: – az igazán korrekt az volna, hogy újravesszük a jelenetet onnantól, hogy lecseréltem a kérdést, és kértem a kedvenc témakört, ekkor kapok a vitatott helyett egy másik kérdést a tudomány/technika világából, de tudom, hogy ez igen komoly macerát jelentene, be kellene mindent újra állítani, stb., ezért alternatívaként a másik ötletem – hagyjuk, ne változtassunk semmit, lemehet nyugodtan így az adás, (az ismerőseimnek legfeljebb majd elmesélem, hogy nem mondtam ám hülyeséget :D), de 840 000 Ft-ot kérek (ez volt a kérdés előtt meglevő nyereményem, melyből 560 000-et kockáztattam), így se nem nyertem, se nem vesztettem ezen a kérdésen.

Köszönettel
Boros Márton

***

Kedves Márton!

Eljutott hozzám a levele, melyben helyreigazítást kér a “A legkeményebb és a leglágyabb ásványnak egyaránt szén az anyaga” állítás műsorban elhangzott megítélésével kapcsolatban. 

Nos, az Ön által mellékelt dokumentumok mindössze annyit állítanak, hogy a grafit nagyon lágy, de egyikben se látom annak bizonyítékát, hogy az volna a leglágyabb. Ezzel szemben figyelmébe ajánlom az alábbi forrásokat, melyekben viszont expressis verbis az áll, hogy a talkum az:
http://www.allaboutgemstones.com/mohs_hardness_scale.html (Talc is the world’s softest mineral and the lowest mineral on the Mohs scale)
http://www.minsocam.org/msa/collectors_corner/article/mohs.htm (Talc (1), the softest mineral on the Mohs scale )
http://skywalker.cochise.edu/wellerr/students/Mohs/project.htm –  (Talc is the world’s softest mineral and the lowest mineral on the Mohs scale)
és még számos más szájt. Sőt, itt is megelőzi a talkum a grafitot: http://en.wikipedia.org/wiki/Mohs_scale_of_mineral_hardness

1

talc

1.5

galliumstrontiumindiumtinbariumthalliumleadgraphite


igaz, még vannak előtte anyagok (substances), melyek azonban ásványnak nem tekinthetők. 
Az a megítélése, miszerint “a válaszomat arra hivatkozva nem fogadták el, hogy a zsírkő a legpuhább”, nem áll, mivel az “igaz–hamis” minősítést igénylő állítás nem az volt, hogy a zsírkő a leglágyabb ásvány, hanem hogy a szén az, így nem látom indokoltnak, hogy az adásban elhangzottakra, mint tévesre visszatérjünk.
Mindazonáltal gratulálok a fentiek ellenére igazán meggyőző teljesítményéhez, és úgy érzem, az Ön segítségével kellemes, szórakoztatóan nézhető adást készítettünk, amiért utólag is köszönetemet fejezem ki.

Üdvözlettel
Vágó István

***

Tisztelt Vágó úr!

Az, hogy a grafitra 1 alatti keménységeket írnak egyes helyeken, valóban nem jelenti azt, hogy nincs még nála is puhább. De Ön konkrétan arra hivatkozott, hogy a zsírkő a legpuhább, márpedig ha a grafit keménysége esetleg tényleg 1 alatt van, akkor ez nem igaz. Az Ön által adott három hivatkozás közül kettő valóban kijelenti, hogy a zsírkő a legpuhább ásvány, de ezt hadd ne tekintsem két külön forrásnak, amikor a Cochise pont a másikra, az allaboutgemstones-ra hivatkozik. A harmadik pedig, mely a Mohs-skáláról szól, mindössze annyit mond, hogy a skála legpuhább ásványa a zsírkő, szó sincs arról, hogy minden ásvány közül a legpuhább.
Való igaz az is, hogy a wikin 1-nél magasabb érték szerepel. De az is, hogy az én forrásaimban pedig 1-nél alacsonyabb. Biztos Ön abban, hogy a wiki hitelesebb ezeknél? Én nem tartozom azok közé, akik sznob módon elutasítják a wiki információit, de ha egy komoly szakkönyvvel kell összehasonlítani, akkor azért minimum kétesélyesnek érzem.
Az is tény, hogy a neten több helyen írnak 1-nél magasabb értéket, mint 1-nél alacsonyabbat. Sőt az is tény, hogy ahol 1-nél alacsonyabbat írnak, ott nem teszik hozzá, hogy ezzel a grafit lesz a legpuhább ásvány. 
De én nem is azt kértem, hogy fogadják el helyesnek a válaszomat, csak azt, hogy lássák be, az adatok alapján nem dönthetjük el, hogy helyes volt-e.

Üdvözlettel
Boros Márton

***

Tisztelt Boros úr!

Az állítás a műsorban ez volt: “A legkeményebb és a leglágyabb ásványnak egyaránt szén az anyaga”. Ön ezt az állítást igaznak minősítette, holott az állítás nem igaz.
A műsor Ön által is ismert szabályai szerint ezzel a játéka véget ért. 
Az pedig, hogy a műsorvezető mire hivatkozott a beszélgetés során, irreleváns (különösen azt figyelembe véve, hogy a műsor címe átVágó, ráadásul a zsírkő csak az Ön döntése után került szóba).
Üdvözlettel
Vágó István

***

Tisztelt Vágó úr!

Amennyiben tud olyan ásványt, mely BIZTOSAN puhább a grafitnál, Önnek van igaza. Ha azonban nem tud, akkor nekem (abban, hogy a kérdés rossz, mert nincs rá biztos válasz). Márpedig a zsírkő, amire Ön hivatkozott, 3 forrásom szerint nem puhább. Kérem, mutassa meg azt az ásványt, amelyről 100 % biztonsággal ki tudja ezt jelenteni, és egy szavam sem lesz többé a kérdéssel kapcsolatban.


Üdvözlettel
Boros Márton

***

Ez így nem fog menni, Márton. Az eddig Önnek elküldött összes forrásom szerint a zsírkő a legpuhább. Az Ön által küldöttek között egyikben se szerepel, hogy a grafit volna az.
Ezért aztán fordítsuk meg a polgári perrendtartás szabályai szerint: mivel Ön szólalt fel “A legkeményebb és a leglágyabb ásványnak egyaránt szén az anyaga” állítás hamissága ellen, én várnék Öntől olyan perdöntő forrást, mely szerint a grafit a leglágyabb. És máris nyert.
Azt pedig végképp nem értem, miért ragaszkodik visszatérően “a zsírkő, amire Ön hivatkozott” fordulathoz. A játékban az a feladat, hogy egy állításról állapítsa meg, hamis vagy igaz. Ön ezt a lépést megtette, szerintünk rosszul (a “zsírkő” már csak ezt követően került szóba, de kerülhetett volna korábban, akár pl. fagylaltként is, mert a játék szelleme szerint én azt mondok, amit akarok, Ön meg azt hisz ebből el, amit akar. Ettől átVágó a játék neve). Ha továbbra is azon a véleményen van, hogy hibásan döntöttünk, mi várjuk ennek a bizonyítását, azaz hogy a grafit a leglágyabb. 
(Megvallom, a külvilág számára is érdekesnek tartom a levélváltásainkat. Hozzájárulna ennek a publikussá tételéhez?)

VI

***

„Hivatalosan a talk (zsírkő). Ehhez persze hozzátartozik, hogy a különböző szakmák mást és mást tekintenek keménységnek: a karcoláson alapuló Mohs-skála földtani sajátosság (van még csiszolási, nyomási és fúrási keménység stb). Ráadásul vannak olyan ásványok, amiknek a keménysége kristálylaponként változó — mivel vegytiszta ásványok nincsenek, a
keménység függ persze az adalék-, illetve szennyező anyagoktól, illetve a kristályrács hibáinak jellegétől és gyakoriságától stb. is.
Hivatalosan a grafit keménysége is 1; fentiekből adódóan vannak olyan
grafitok, amelyek keményebbek némely talkoknál és vannak olyan talkok,
amik keményebbek némely grafitoknál.”


Akármire is jutunk végül, megtisztelő a vitánkról alkotott véleménye, nincs kifogásom a nyilvánosságra hozás ellen.

Üdvözlettel

Boros Márton

***

Vitánk kereszttüzében nem a zsírkő áll, hanem a grafit. Ismét felhívom a figyelmét az ominózus állításra: “A legkeményebb és a leglágyabb ásványnak egyaránt szén az anyaga”. 

Igaza van, mindössze három (négy) linket hoztam igazam bizonyítására – a sok százezerből. Ha gondolja, még tallózhat, és ha így néz utána a guglin, választhat kedvére (nagyjából 730 000 találat csak az angol nyelvűek között): https://www.google.hu/search?q=softest+mineral+&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a

Nehezményezi, hogy “nem mondanak helyette semmit arról, hogy mi a legpuhább ásvány”. Talán azért nem, mert nem tartozik az állítás diszkussziójához. Egyetlen dolgot kellett cáfolni: hogy a szén volna az. Azt pedig a milliónyi link talán megnyugtatóan megteszi. 

VI

***

Én nem is állítom, hogy a forrásaim szerint biztosan igazam van, csak azt, hogy a források alapján nem dönthető el. Ezért fel sem vetettem, hogy járna az 1,4 millió.
A zsírkövet azért emlegetem, mert a végén (a tippelés után) emlékeim szerint abban maradtunk, hogy AZÉRT rossz a válaszom, mert a zsírkő a legpuhább, nem a grafit. Ezt az én forrásaim az 1 alatti keménységi értékekkel cáfolják akkor is, ha nem mondanak helyette semmit arról, hogy mi a legpuhább ásvány. Azt sem tartom kizártnak, hogy nem is létezik erre vonatkozó biztos információ. Ha pedig egy kérdésről nem létezik minden kétségen felül álló információ, azt nem szabadna egy komoly téttel bíró kvízjátékban feltenni. Sőt még tét nélkül sem, Józsiék sem szokták díjazni, ha valaki ilyen kérdést hoz.

Az pedig, hogy sokan azt írják, hogy a zsírkő a legpuhább, simán lehet akár egy, a Mohs-skála által inspirált közkeletű tévhit. Mohs nem mondta, hogy amit ő a legalsó viszonyítási pontnak vett, az MINDEN ásvány legpuhábbika, mindössze a 10 közül a legpuhább. Viszont sokan azt hiszik, hogy a skála mindkét vége abszolút rekord, és ez az információ terjed.

Az Ön három forrása közül pedig csak kettő mondta legpuhábbnak a zsírkövet, a harmadik ugyanúgy nem jelentett ki ilyet, mint az én forrásaim a grafitról. A kettő közül pedig az egyik a másiktól vette át szó szerint az állítást, ráadásul jelezték is, hogy onnan van. Tehát összesen a 3 közül 1 forrás van, ami ezt önállóan kijelenti.

Azt hiszem, sok újat már egyikünk sem tud mondani, ezért csak röviden
összefoglalom a véleményemet.
Van az a sok helyen olvasható állítás, miszerint a zsírkő a leglágyabb
ásvány. Ha azonban megnézzük az ellentmondó forrásokat, nagyon gyanús, hogy ez az információ óriási
elterjedtsége ellenére is csak egy, a Mohs-skála által inspirált
közkeletű tévhit. A források eltérő adatai 
arra utalnak, hogy senki sem tudja eldönteni, melyik a leglágyabb
ásvány. Az bizonyos, hogy sem “a zsírkő”, sem “a grafit”. Azért teszem
őket idézőjelbe, mert egyszerűen nem beszélhetünk egyik anyagról sem
általánosságban. Pont olyan, mint amikor “a cigányok”-ról, “a
zsidók”-ról stb. van szó. Feltehető, hogy valahol van egy konkrét
kődarab, mely büszkén viselhetné a leglágyabb ásvány címét, de ezt a
kődarabot soha nem fogjuk egzaktul azonosítani még akkor sem, ha csak
egyféle keménységdefiníció alapján nézzük, de több is
létezik. És akármennyire is szeretné(k) Ön(ök), nem jelenthetjük ki
biztosan, hogy ez a kődarab nem grafit lesz.

Üdvözlettel

Boros Márton


Ajánlott videó

Olvasói sztorik