Szórakozás

Oscar-gála percről percre

Elérkezett a filmvilág legnagyobb ünnepe, az Oscar-díj-átadó, amit élőben közvetítünk a Hír24 percről percre frissülő tudósításában.

Eljött a 84. Oscar-díj-átadó ideje, a Hír24 pedig megmutatja a lényeget. Nincsenek hosszú, lekevert köszönőbeszédek, erőltetett poénok vagy reklámszünetek hatpercenként. Csak a lényeges történések. Tudósításunk percről percre frissül!

A sztárok folyamatosan érkeznek a vörös szőnyegre. Egyelőre nem volt sem esés, sem villantás, sem botrány. A lényeg, vagyis maga a show pontban 2:30-kor veszi kezdetét Billy Crystal kezdőszámával.

Megérkezett Sacha Baron Cohen legújabb alteregójának, Aladeen tábornoknak öltözve. Természetesen továbbra is azt játssza, hogy el lett tiltva a gálától, és csak gerillaakció a jelenléte. Pedig nagyon is része a show-nak…

Mióta Cohen szétszórta elhunyt diktátorkollégája, Kim Dzsongil hamvait, nem történt semmi érdekfeszítő a limuzinparkoló és a Kodak Színház bejárata között. Bár az kiderült, hogy a legtöbben Valentinóban vannak. Mert az jó. Még bő félóra a kezdésig.

A Hollywood Boulevard 6801-nél a helyzet változatlan: a Nap süt, a szél lágyan lengedezik, az egy négyzetméterre eső hírességek száma pedig sehol sem nagyobb az egész univerzumban. Még kb. negyed óra.

Már mindenki megtalálta a helyét, a vezérlőben már remeg a rendező keze a playen, hogy elindítsa a 84. Oscar főcímét.

APA, KEZDŐDIK!

Billy Crystal szokásos filmes montázsa előtt Morgan Freeman mondott beszédet. A fiatal nézők bevonzásáért Justin Biebert is bevetette Billy. Egy fekete pont neki…

A színpadon a házigazda is, egy rövid, visszafogott üdvözletet követően a szintén Crystal-tradíciónak számító musicalbetét. Természetesen az év filmjeiről és a jelenlévő sztárokról.

A nyitányt követően Tom Hanks lépett a pódiumra és kihirdette a Legjobb operatőr kategória nyertesét. És az első Oscart kapja… Robert Richardson, A leleményes Hugóért.

A látványtervezők között szintén a Hugóé a diadal. Dante Ferretti a szakma talán legkiválóbbja ezen a téren, így megérdemelt a sikere.

Martin Scorsese gyerekfilmje alaposan bekezdett. Eddig kettőből kettő.

Cameron Diaz és Jennifer Lopez érkezett. Majd rettenetes átéléssel Mark Bridgest szólították nyetesként a mikrofonhoz, mint a Legjobb kosztümtervezőt. A némafilmesnek is van már egy.

A díjátadók maradtak, a főszereplők viszont újak. Mark Coulier és J. Roy Helland a Legjobb sminkesek A Vasladyért.

Sandra Bullock adja át az est első komolyabb díját. A Legjobb idegen nyelvű film a Nader és Simin – Egy elválás története. Várható volt. Vagyis inkább úgy helyes, hogy esélye nem volt a többi alkotásnak Asghar Farhadi műve mellett.

Puzsér Róbert kedvence, Christian Bale a színpadon, és ugyan nem batmanes, de szigorú hangon Octavia Spencert hívja ki maga mellé. A segítségnek is összejött az első szobor a Legjobb női mellékszereplővel. Sőt az első sírós köszönőbeszéd is megvolt.

Újabb kisfilm Crystal tollából, Crystal és poén nélkül. Nem ez lesz a legemlékezetesebb show az Oscar-történelemben, ellenben elég gyorsan haladunk.

A vágók közül Angus Wallt, valamint Kirk Baxtert tette nagyon boldoggá Tinya Fey és Bradley Cooper. A győztes párosnak megéri David Fincherrel dolgozni, első díjukat tavaly A közösségi hálóért kapták, most pedig A tetovált lányért.

A hangvágásban és a hangkeverésben ismét A leleményes Hugo nyert, már négynél tart.

A Cirque du Soleil társulata szórakoztatta a nagyérdeműt, nem is akárhogyan. Fantasztikusak ezek az emberek, még egy ilyen kis színpadon is.

Gwyneth Paltrow és Robert Downey Jr. – egy kis tebowingot követően – a színpadon. Az első vicces átadók. A dokumentumfilmesek közül az Undefeatedet elkövető Daniel Lindsay, T.J. Martin és Rich Middlemas örült a leginkább. Az első káromkodással és zenés lekeveréssel fűszerezve. Harvey Weinstein pedig megint Oscarig promózott egy kis alkotást.

Chris Rock némi humorizálás után a Rangót nevezte meg a Legjobb animációs filmnek. Gore Verbinskit kitüntette az Akadémia… erre se sokan fogadtak volna pár éve.

A lenyűgöző Emma Stone és Ben Stiller szólott, A leleményes Hugo vizuális trükkjei pedig a legjobbak idén. Már öt Scorsese zsánerváltásának.

Albert Brooks jelölése híján, Christopher Plummer lett a befutó a férfi mellékszereplők között a Kezdőkért. Ezzel ő a legidősebb Oscar-nyertes a maga nyolcvankét évével. A díjat Melissa Leo adta át.

Miután az Akadémia elnöke verbálisan letérdelt az est lebonyolítói előtt, Penélope Cruzra és Owen Wilsonra irányulnak a reflektorok. Majd az akcentusuktól, valamint a többszörösen eltört orruktól nehezen érthető angolságukkal magukhoz hívják Ludovic Bourcét. Ezzel A némafilmesé a Legjobb zene. Uggie és embertársai már két szobrot hoztak össze.

A Muppets, Man or Muppet című dala maga mögé utasította egyetlen vetélytársát. Ezzel kedvenc bábjaink sem mennek haza üres kézzel.

Az est leginkább eltalált ruhakölteményében Angelina Jolie vonzza a tekinteteket, miközben az adaptált forgatókönyvek közül az Utódoké az első számú. Az eredeti szkriptek között az Éjfélkor Párizsban a nyertes. Alexander Payne, valamint Woody Allen is nagyon megérdemelte. Utóbbi persze megint nem jött el, hogy megköszönje.

A Koszorúslányok már biztosan Oscar nélkül marad. A világgal sok minden nincsen rendben, de van még Isten az égben.

Milla Jovovich tisztelgett egy kicsit a korábban kiosztott technikai díjak nyertesei előtt. Aztán a Koszorúslányok lányai három kategóriát is lezavartak. A Legjobb rövidfilm a The Shore, a Legjobb rövid dokumentumfilm a Saving Face, a Legjobb animációs rövidfilm a The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore lett.

A négy legfőbb kategória van már csak hátra. A rendezők között Michael Douglas jelölte ki a legnagyobb királyt. Aki nem más, mint Terrence Malick – sajnos csak álmainkban. A valóságban Michel Hazanavicius mondhatta el köszönőbeszédét. A némafilmes már háromnál tart.

Meryl Streep szavai vezették fel az életműdíjasok kisfilmjét, majd maguk a kitüntetettek – James Earl Jones és Dick Smith is kiléptek a függöny mögül. Oprah Winfrey társaságában, aki humanitárius tevékenységéért vehetett át egy aranyszobrot.

In Memoriam montázs. Rengeteg óriási embert veszítettünk el tavaly február óta.

A világ legmagasabb IQ-jával rendelkező színésznő, Natalie Portman elárulta, hogy Jean Dujardin lett a legjobb az urak között. A gála legkiegyenlítettebb kategóriájában sem született meglepetés, és A némafilmes sztárja kapott szobrocskát. De Ryan Gosling és Michael Fassbender akkor is nagyon hiányoztak a nomináltak közül.

Colin Firth ismertette a Legjobb színésznő címért versengők nevét, majd Meryl Streepét még egyszer elismételte. Ezzel a történelem legtehetségesebb színjátszó művésznője 17/3-ra javította a jelölés–díj arányát. Ez azt is jelenti, hogy A Vaslady duplázott.

Az utolsó Oscar-díjat Tom Cruise-tól vehette át Thomas Langmann, szóval a papírforma bejött, és A némafilmest választották az év filmjének az Akadémia tagjai. A Hollywood első fénykorát megidéző alkotás jogosan tett szert öt elsőségre, de a Drive – Gázt! és a Shame – A szégyentelen azért jóval többek emlékezetében él majd óriási filmélményként. Annak ellenére, hogy még jelölve sem lettek.

Ezzel véget ért a Hír24 Oscar Live Blogja. Köszönjük a kattintásokat, remélhetőleg akadt, aki jól szórakozott rajta. Ha már a legunalmasabbra sikeredett Oscar-gálán nem lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik