Sport téli olimpia 2018

Bővítik a videóbíró használatát a hokimeccseken a téli olimpián

jégkorong (Array)
jégkorong (Array)

Kísérleti jelleggel bevezetik a februárban kezdődő téli olimpián, hogy a hokicsapatok edzői úgynevezett challenge-dzsel éljenek. Ez annyit tesz, hogyha a vezetőedző úgy érzi, hogy rossz ítélet született, megállítják a játékot és visszanézik videón a bírók az esetet.

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) kedden közzétett beszámolója részletesen kitér a challenge lehetőségeiről Pjongcsangban. Csak a vezetőedző kérheti, méghozzá kizárólag élő szóban a jégen lévő bírók egyikétől. Ilyenkor a játékvezető azonnal szól rádión, hogy videózás lesz és amikor megáll a játék visszanézik az esetet.

A jégen hozott ítélet azonban elsőbbséget élvez, vagyis csak akkor változtatnak a játékvezetők a döntésen, ha bizonyossá válik, hogy rossz ítélet született. Amennyiben nem perdöntő a felvétel, a jégen hozott döntés marad érvényben.

Két helyzetben lehet majd élni a videós ellenőrzéssel:

  • Ha úgy született gól, hogy a játékvezetők nem vették észre a lest
  • Ha a gól abból született, hogy akadályozták a kapust

Az első esetnél egyértelmű a helyzet: ha tényleg les volt, visszaállítják az órát és átírják az eredményt. Amennyiben tévesen kérték ki a videóbíró segítségét, valakinek le kell ülnie egy kétperces büntetést a csapatból.

A második esetben akkor lehet challenge-et kérni, ha a csapatnak még van időkérése, valamint csak és kizárólag közvetlenül a találat után. Amennyiben tévesen kérték ki a videóbíró segítségét, az adott csapattól elveszik az időkérés lehetőségét büntetésképp.

Az IIHF továbbá hozzáteszi, hogy a harmadik harmad utolsó percében mindkét esetet fokozott videós ellenőrzés követi majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik