Pályán kívül

Bombameglepetésekből idén sem volt hiány

brazil válogatott (brazil válogatott)
brazil válogatott (brazil válogatott)

A 2014-es sportév számos meglepetést, nem várt fordulatot hozott, a magyar labdarúgó-válogatott feltámadásától egészen a brazilok megalázó vereségéig.

1. Dárdai Pál csodát tett

A közvéleményt leginkább a futball-válogatott körüli változások foglalkoztatták ebben az évben, így mi is a Pintér, majd Dárdai-csapattal kezdünk. Tavaly decemberben a Győri ETO mestere, Pintér Attila vette át a nemzeti csapat irányítását, de vele csúnyán befürödtünk, hiszen több tucat játékost is kipróbált az összetartások és barátságos meccsek során, az első tétmeccsén, az északírek elleni Eb-selejtezőn mégis leégtünk egy 2-1-es hazai vereséggel.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A találkozó után az MLSZ szerződést bontott Pintérrel, majd váratlanul előhúzták a kalapból Dárdai Pált, mint megmentőt, és egyelőre úgy tűnik, igazuk lesz.

Az eddig csak utánpótlásban tevékenykedő, korábbi válogatott labdarúgó ugyanis úgy felrázta a játékosokat, olyan löketet adott az önbizalmuknak, hogy hiába teli gatyával léptünk pályára Bukarestben, mégis elhoztunk a nagy riválistól egy pontot, majd Feröert és Finnországot is legyőzve begyűjtöttük az a hét egységet, amit Dárdai jósolt.

2. A vízilabda-válogatott összeroppant az Eb-döntőn

A nyári margitszigeti kontinenstorna fináléjában a férfi csapat azzal a Szerbiával találkozott, melyet a csoportkörben 8-6-ra legyőzött. Akkor parádés eredményként könyveltük el azt az eredményt, hiszen sikerült legyőzni az egyik legfőbb riválist, bár később rá kellett jönnünk, hogy ez semmit sem ért.

 Fotó: MTI

A döntőben ugyanis újra összetalálkozott a két válogatott, ám a szerbek itt már nem ismertek kegyelmet. A mérkőzés elejétől domináltak, szinte minden összejött nekik, az első negyedben meg is léptek 3-1-re. A folytatásban teljesen szétszedtek minket, elvesztettük a fonalat, így lett hirtelen 1-6, majd 3-8 az állás.

A harmadik etap végén viszont megcsillant egy kis reménysugár, Varga Dénes révén 6-9-re zárkóztunk, ám az utolsó játékrészt újra megnyomták a szerbek, végül 12-7-re lenyomtak minket.

3. Seattle-i bravúr a Super Bowlon

Az amerikaifutball-bajnokság nagydöntőjében meglepő eredmény született, ugyanis az egész szezonban remeklő, és egyértelműen bajnoksesélyes Denver Broncos csúnyán alulmaradt a Seattle Seahawks-szal szemben.

A seattle-i együttes ráadásul évek óta nem szerepelt olyan jól, mint a 2013-as szezonban, így 13 győzelemmel és 3 vereséggel jutottak rájátszásba, ahol előbb a New Orleanst, majd a San Franciscót ejtették ki.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A döntőben aztán már a rajtnál állva hagyták a rekordot rekordra halmozó, Peyton Manning által vezetett Denvert: az első két negyed után már 22-0 állt az eredményjelzőn. Persze ez ledolgozható hátrány lett volna a Broncosnak, de annyira ötlettelenül és fásultan játszott a bajnokaspiráns, hogy itt már eldőlt a találkozó.

A folytatásban 36-0-ra is ment már a Seahawks, végül 43-8-cal bajnokok lettek. A Super Bowl-érában ez volt a harmadik legnagyobb különbségű siker.

4. Németország kiütö a házigazda brazilokat

A labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében olyan történt a brazilokkal, mint még soha. A Kolumbia elleni negyeddöntőtől kell kezdenünk a történetet, hiszen azon a meccsen Neymart hátba térdelték, ami miatt eltört egy csigolyája, Thiago Silva pedig újabb sárgát zsebelt be, ami egy meccses eltiltást jelentett.

A brazil válogatott így két alapemberét nélkülözte a Németország elleni összecsapáson, bár a házigazdák fogadkoztak, megoldják Neymar és Thiago Silva pótlását. 

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Luiz Felipe Scolari mégsem tudta beváltani az ígéretét, és ez már a kezdés után látszott, hiszen pont a játékszervezés és a védekezés volt a sárga-zöldek leggyengébb pontja. A németek ezt ki is használták, és 29 perc után már 5-0-ra vezettek, vagyis a hazaiak lehúzhatták volna a redőnyt, hiszen nemhogy öt, még egyetlen gól sem volt a játékukban.

Végül a Nationalelf 7-1-es, megalázó csapást mért a brazilokra, majd a fináléban az argentinokat is legyőzve világbajnokok lettek.

A 7-1-es sikerrel a legnagyobb különbségű eredmény született a világbajnokságok történetében az elődöntőket és a döntőket is beleszámítva, Németország pedig az első csapat lett, amely hét gólt szerzett vb-elődöntőben. Ami a brazilokat illeti, tétmeccsen és hazai pályán sosem kaptak hét gólt. ötöt is legutóbb 1934-ben. A Selecao legnagyobb arányú veresége pedig hatgólos volt, még 1920-ból.

5. A Mercedes egyeduralma a Forma-1-ben

Az idei szezon előtt komoly szabályváltoztatásokat eszközöltek a száguldó cirkuszban, hiszen visszatértek a turbómotorok, először és utoljára osztottak dupla pontot a szezonzárón, és az eddig használható hat erőforrás helyett idén már csak öt állt a pilóták rendelkezésére.

Az új motorok fejlesztésében minden gyártó kitett magáért, és a szezon előtt egyértelműen azt remélhettük, hogy véget ér a Red Bull fölénye, kiegyenlítődnek az esélyek, és Sebastian Vettelnek nehéz dolga lesz, ha meg akarja védeni a címét.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Ez többé kevésbé be is jött, hiszen sem vettel, sem a Red Bull nem tudott beleszólni a vb-cím sorsába, ám ami az esélyegyenlőséget illeti, a Mercedes elrontotta a bulit.

A német istálló ugyanis olyan elképesztő fölénnyel uralta az idényt, amire senki sem számított, így nem is csoda, hogy Nico Rosberg és Lewis Hamilton csatájáról szólt 2014. Jól jellemzi a Mercedes erejét, hogy idén a két pilótájukon kívül csak Daniel Ricciardo tudott futamot nyerni (hármat), míg az időmérőkön egy kivételével mindig Rosberg és Hamilton szerezte meg a pole pozíciót. Azt az egyet Ausztriában Felipe Massa húzta be, végül a futamon Rosberget intették le először.

Ami pedig a vb-pontversenyt illeti: csak három pilóta tudott 200 pont fölött zárni, ez a Hamilton, Rosberg, Ricciardo trió, de csak a két mercedes érte el a 300-at.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik