Forma-1

Fernando Alonso visszakapta heroikus versenyzéssel elért pontjait

Rodrigo Arangua / AFP
Rodrigo Arangua / AFP

Magyar idő szerint pénteken reggel a Forma-1-ben szereplő Alpine bejelentette:

a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) helyt adott a csapat óvásának, és visszaállította Fernando Alonso Austinban elért hetedik helyét.

A spanyol klasszisnak Lance Stroll ellen volt egy balesete, az autója eleje a levegőbe emelkedett. Már az is csoda, hogy be tudta fejezni a versenyt, ráadásul a hat pontot érő hetedik helyen élt be a célba.

Kapcsolódó
Hatalmas balesete után parádézott Alonso, mégis elvették tőle utólag a pontokat
Módosult az Egyesült Államok Nagydíjának végeredménye.

Csakhogy a Haas később panaszt tett, ugyanis Alonso autójáról menet közben leesett a jobb oldali visszapillantó tükör, amit a rivális csapatnák veszélyesnek ítéltek meg. Ezért az FIA utólag 30 másodperces büntetést adott a spanyolnak, aki így visszaesett a 15. helyre.

Ezt a döntést támadta meg az Alpine, a francia csapat azzal érvelt, hogy a felügyelők nem jelezték a futam leintését követően, hogy veszélyes lett volna az autó, a Haas pedig a panaszával eleve 24 perccel kicsúszott a határidőből. A friss megbeszélésen bizonyossá vált, hogy a Haasnak lehetősége lett volna időben, írásban beadnia a tiltakozását, az FIA így az Alpine-nak adott végül igazat és Alonso visszakapta a hetedik helyét.

A végeredmény visszaállítása miatt egyébként Alonso csapattársa, Esteban Ocon veszített egy pontot, ugyanis ő tizenegyedik lett, de a spanyol büntetése miatt előrelépett volna egy helyet. Így a francia versenyzőnek 78, csapattársának 71 pontja van a hétvégi, Mexikói Nagydíj előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik