Forma-1

Egy év alatt lett megalázott pilótából a Forma-1 legelszántabb harcosa

Pierre Gasly négy idősebb testvér mellett edződött meg gyerekként, és már akkor megtanulta, ha valamit el akar érni, akkor harcolnia kell. Ígéretesen induló pályafutása, úgy tűnt, hogy megreked, amikor a Red Bull tavaly nyáron lefokozta, de ő nem zuhant össze, hanem fejben nagyon összekapta magát, és a fiókcsapatnál előbb egy második helyet szállított, majd Monzában hős lett. Még Macron elnök is felhívta.

Vajon mennyi ideig lehet fenntartani a közönség érdeklődését egy olyan versenysorozattal kapcsolatban, ahol a rajongók évek óta tudják, hogy csak három csapatnak lehet reális esélye a győzelemre?

Ez a kérdés foglalkoztatta az elmúlt években a Forma-1 világát, amely kísértetiesen hasonlít a spanyol focibajnokságra, ahol az aktuális idény előtt csak az a kérdés,

hogy a Barcelona, a Real Madrid, netán az Atlético Madrid ül-e fel a trónra.

Ha már focis hasonlatot hoztunk, akkor az idei szezonban a Bundesliga és a Serie A egyhangúságát mentette át a Forma-1, a németeknél a Bayern München nyolc, az olaszoknál a Juventus kilenc bajnokságot nyert zsinórban, míg a Forma-1-ben a monzai futam előtti hét versenyből hatot a Mercedes söpört be.

Ezt a tömény monotóniát törte meg a kaotikus Olasz Nagydíj, amelyen a mezőnyt eddig uralma alá hajtó Lewis Hamilton büntetést kapott egy rosszul időzített bokszkiállás miatt, a címvédőt eddig egyedüliként megverni képes Max Verstappen motorhiba miatt esett ki, és a hazai pályán szereplő Ferrarik sem fejezték be a futamot, igaz, látva az olasz istálló idei szenvedését, ez már talán nem is meglepő.

Az adódó esélyre Pierre Gasly, az Alpha Tauri francia pilótája csapott le, aki pályafutása első győzelmét aratta a Forma-1-ben, alig több mint egy évvel azután, hogy a Red Bull jelezte, nem találja őt elég jónak Verstappen mellé, és visszaküldte az akkor még Toro Rosso néven futó második csapatába.

Megcsinálta! Fotó: MIGUEL MEDINA / POOL / AFP

Érdemes visszamenni az időben a tavalyi szakításhoz: az addigi tizenkét 2019-es versenyen Gaslynak a Brit Nagydíjon elért negyedik helye volt a legjobb eredménye, és 63 pontot kapart össze, miközben csapattársa, Verstappen két győzelemnél, összesen öt dobogós helyezésnél és 181 pontnál tartott, a Hungaroringen ráadásul még le is körözte a franciát. Vagyis annyira nem volt indokolatlan a Red Bull döntése.

A sokat kritizált Gaslyt a nyári szünetben lecserélték Alexander Albonra, és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt üzente a lefokozott francia pilótának, hogy használja ki a pihenőt, szedje össze magában az idény tanulságait, és használja fel azokat a szezon második felében.

A Toro Rossóban korábban 26 versenyt már teljesítő Gasly egy belgiumi kilencedik hellyel nyitotta második korszakát a csapatnál, de a Brazil Nagydíj volt az, ami után mindenki róla beszélt. Az idény utolsó előtti futamán a két Ferrari egymást ejtette ki, Hamilton nekiment Albonnak, Gasly pedig jól lavírozott a káoszban, és a végén, ha centikkel is, de maga mögött tudta tartani a Mercedes brit klasszisát (akit az Albon-féle incidens miatt a leintés után megbüntettek), ezzel második lett.

A Forma-1-es közvetítések egyik legjobb része, amikor a meccs végén bejátsszák a csapat és a versenyző párbeszédét, nos, Gasly nem bonyolította túl pályafutása első F1-dobogója után a kommunikációt.

Oooo waaaaaaaa! Ooo waaaaaaaa! Wooow waaaaah waaaaaa! Waaaaaaaaaaaaaaaaaaah! Yaaaaaaaaaaaaaaaaaah! Waaaaaaaaaaaaaaaaaaah! Hihetetlen! Istenem, istenem! Ez életem legjobb napja

– hangzott az örömittas Gasly artikulálatlan üvöltése a rádióban.

A verseny után mindenkinek köszönetet mondott, a Toro Rossónak és a Hondának külön is, amiért folyamatosan jobb teljesítményre sarkallták, miközben ő is azon dolgozott, hogy a legtöbbet hozza ki az autóból.

Az ember sokat álmodik arról, milyen lenne a Forma-1-ben versenyezni és ott a dobogóra állni. Aztán amikor megtörténik, akkor hirtelen elöntenek az érzelmek, ezért is volt, hogy csak üvölteni tudtam a rádióban. Hirtelen az agyamon és az egész testemen végigfutott az érzés, úristen, második lettem. Pontosan ezekért a pillanatokért szeretem az autósportot, ez egyszerűen hihetetlen

– nyilatkozta Gasly a brazíliai második helye után.

95 pontjával összetettben a hetedik helyen zárt, de úgy is mondhatjuk, hogy a középmezőnyben második lett a mclarenes Carlos Sainz mögött, aki jövőre már a Ferrariban foglalja el Sebastian Vettel ülését.

Horner szerint Gasly tavaly őszi feltámadásának két oka volt, egyrészt lekerült róla a nyomás, ami a Red Bullnál komoly terhet rakott a vállára, és a helyett, hogy elkedvtelenedett volna attól, hogy visszaküldték a fiókcsapatba, inkább felszívta magát, és megragadta a lehetőséget.

Mielőtt rátérnénk a mostani idényére és a meseszerű monzai győzelemre, ismerkedjünk meg közelebbről a 24 éves francia pilótával.

Ahogy a Forma-1-esek általában Gasly is gokarttal kezdte, tízévesen 65 pontjával a 15. helyen végzett abban a francia bajnokságban, ahol rajta kívül ott szerepelt egy másik mai F1-versenyző, Esteban Ocon (102 pontjával 8. lett), valamint az az Anthoine Hubert (67 pont, 13. hely), aki tavaly a spái F2-es futamon szenvedett halálos balesetet.

Egy évvel később már a hetedik lett ugyanebben a sorozatban (Ocon magasan nyerte az összetettet, Hubert 10. lett), 2008-ban pedig a kadétbajnokságban csupán hárman voltak jobbak nála – köztük az előbb említett két versenyzőtárs.

2010-ben aztán már a nemzetközi mezőnyben is megmutatta magát, a 11–15 évesek számára kiírt KF3 kategóriában, ahol abban az évben Alexander Albonnak, egy évvel később Charles Leclerc-nek hívták a világbajnokot. Albon 2010-ben az Eb-t is megnyerte Gaslyt megelőzve, Verstappen az 5., Hubert a 28. lett.

Gasly innentől fokozatosan lépkedett fölfelé, 2011-ben a gokartot F4-es versenyautóra cserélte, és tizennégy futamon gyűjtött négy győzelmével, valamint 104 pontjával a harmadik lett; 2012-ben a Formula Renault 2.0 Eurocup nevű sorozatban lett tizedik, hogy aztán 2013-ban, 17 évesen a legfiatalabb győztese legyen a kategóriának.

2014-ben későbbi főnöke, Christian Horner csapata, az Arden Motorsport színeiben második helyen végzett a Formula Renault 3.5 sorozatban, majd még ugyanebben az évben kipróbálhatta magát a GP2-ben, ahol hat verseny jutott neki.

A 2015-ös évben már 21 versenyen indult a GP2-ben, három edzéselsőséget gyűjtött, és négyszer ért fel a dobogóra, ami a nyolcadik helyhez volt elég összetettben. Az őt megelőzők közül az első három helyezett, Stoffel Vaandorne, Alexander Rossi és Szergej Szirotkin is megfordult a Forma-1-ben, de egyikük sem hagyott maradandó nyomot maga után.

Gaslyra első GP2-s éve után lecsapott a Red Bull, amely tesztpilótaként alkalmazta, igaz, ez nem volt meglepő, mert már 2013 óta tagja volt az istálló tehetséggondozó programjának.

A fő terepe ekkor még továbbra is a GP2 maradt, amelyet 2016-ban meg is nyert, nyolc ponttal megelőzve Antonio Giovinazzit, aki jelenleg a Forma-1-es Alfa Romeo-csapat tagja.

Bár 2017-ben Gasly a második helyen végzett a japán Super Formula-sorozatban, ez az év mégsem emiatt marad emlékezetes számára, hanem azért, mert szeptember végén Danyiil Kvjatot váltva a Toro Rosso színeiben debütálhatott álmai színpadán, a Forma-1-ben. Amikor megkapta a csapattól a jó hírt, elsőként a szüleit hívta, hogy lerója nekik a háláját, amiért segítettek neki eljutni idáig.

Mindent megtettek értem, és volt, hogy emiatt nehéz időszakot élt át a családunk

– árulta el Gasly.

Aki kezdésnek 14. lett Malajziában, legjobb 2017-es eredményét pedig Interlagosban érte el, a Brazil Nagydíjon a 12. helyen intették le.

„Mindig a tökéletességre törekszem, és mindenekelőtt arra koncentrálok, hogy folyamatosan fejlődni tudjak. Ahhoz, hogy idáig eljussak, a tehetség nem volt elég, keményen is kellett dolgozni. A GP2-ben sok tehetséges versenyző között lettem a legjobb, és úgy érzem, az döntött a javamra, hogy plusz energiát fektettem abba, hogy még jobbá tegyem az autót, és minden apró részletre maximálisan odafigyeltem. A győzelem iránti szenvedély mellett az hajt, hogy a legjobb legyek, és ez most kifizetődött” – mondta Gasly a debütálása alkalmával.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen utat kell végigjárnia egy-egy tehetségnek, hogy elérje a céljait. Gasly 13 évesen hagyta el a szülői házat, hogy aztán beutazza a világot a versenyek miatt. Más fiúk ebben a korban többnyire arra koncentrálnak, hogy milyen szöveggel lehetnek sikeresek a lányoknál, ő azonban inkább az általa választott útra szavazott.

Nem jártam bulizni hétvégén, meghatározott étrend alapján étkeztem, minden nap edzettem, és nagyon komolyan vettem. Ennek ellenére nem érzem úgy, hogy áldozatot kellett hoznom, mert azt csináltam, amit szerettem, és ennek révén jutottam el oda, ahova mindig is vágytam

A 2018-as év volt az első teljes idény, amit a Forma-1-ben töltött, és a második futamon, Bahreinben csodát művelt a Toro Rossóval, amit a negyedik helyen vitt célba.

„Minden képzeletet felülmúl ez a negyedik helyezés, még nem igazán fogtam fel. Óriási köszönet a csapatnak, egész hétvégén fantasztikus volt az autó, és most megvolt az esélyünk, szerencsére élni tudtunk vele” – ünnepelt Gasly a bahreini verseny után.

A 2018-as évben még négyszer tudott pontszerző helyen zárni az ekkor már Honda motorral versenyző Toro Rossóval, a második legjobb eredményét a Hungaroringen produkálta, ahol hatodik lett. A teljesítménye meggyőzte a Red Bullt, hogy szintet léphet, és amikor 2018 nyarán kiderült, hogy Daniel Ricciardo a Renault-hoz távozik, a megüresedő helyet Gasly kapta meg.

Ahogy azt a cikk elején is taglaltuk, a Red Bull címkével ellátott kabát ekkor még túl nagy volt Gaslynak, és Helmut Marko, a csapat tanácsadója szerint a francia pilóta csak magát hibáztathatja azért, hogy a földbe állt.

„Csak egyetlen cél lebegett a szeme előtt, miután a Red Bullhoz jött, az, hogy jobb legyen Verstappennél. Ha már az elején elfogadta volna, hogy Max gyorsabb nála, és megpróbált volna fokozatosan közelebb kerülni hozzá, akkor máshogy alakulhatott volna a történet. E helyett Gasly stílust váltott, majd folyton változtatott valamin, megpróbált még keményebben támadni, ennek pedig bukás lett a vége” – hangzott Marko karcos értékelése.

A tanácsadó azt is elismerte, meglepte, hogy Gasly milyen feltámadást produkált a Toro Rossóval, és Kvjattal ellentétben, aki teljesen összezuhant, amikor a Red Bull dobta, szinte kivirágzott.

Ez most az a Pierre, aki régen mindenkit lenyűgözött. Úgy érzem, még nagy dolgokra lehet képes

– nyilatkozta Marko idén januárban, és talán ő maga sem gondolta, hogy Gasly ekkorát gurít majd az Alpha Taurira átkeresztelt autóval.

Gasly egyébként nem tartja fairnek, hogy a Red Bull idény közben lefokozta, de próbálta ebben a helyzetben is kihozni a maximumot, és úgy fogta fel, itt az idő, hogy megmutassa, mennyire erős mentálisan.

„A kihívások révén mindig többet tanul az ember, és gyorsabban fel tudja építeni magát. Ahogy sok sikeres ember elmondta már, ahhoz, hogy elérd a céljaid, át kell esni néhány kudarcon is. A nehézségekkel szembesülve az ember személyisége is sokat fejlődik. Szívesen kitörölném az életemből a Red Bull tavalyi döntését, de ez a valóság, úgyhogy el kellett fogadnom. Előre tekintek, megyek tovább, és igyekszem a legtöbbet kihozni a lehetőségeimből” – fogadkozott Gasly augusztus végén, még a Belga Nagydíj előtt.

A mostani szezonban az Olasz Nagydíj előtt az idénynyitó osztrák futamon és a Silverstone-ban elért hetedik hely volt a legjobb eredménye, és Monzába úgy érkezett, hogy 18 pontjával az összetett 12. helyén állt, miközben csapattársa, Kvjat mindössze két pontot gereblyézett össze.

Hamilton hibája kellett az év versenyéhez, megint megbukott a Ferrari
Az autósport kegyetlenségéről írtak az angolok az Olasz Nagydíj után, és mindenki Pierre Gaslyt ünnepli, valamint a Ferrarit szapulja.

És aztán jött az őrült Olasz Nagydíj, ahol lehet, hogy hibázott Hamilton, de pár év múlva már mindenki csak arra fog emlékezni, hogy ez volt az a verseny, ahol Gasly egészen valószínűtlen sikert aratott.

Érdemes meghallgatni a francia Canal Plus kommentátorát, aki euforikus hangulatba került, miután 24 évvel Olivier Panis monacói sikere után újra egy honfitársa győzött a Forma-1-ben.

https://twitter.com/TheBishF1/status/1302917280859410432

„Te jó ég, hát mit csináltunk?! Megnyertük ezt a kibaszott versenyt. Srácok, megcsináltuk újra, úristen!” – hangzottak a könnyeivel küszködő Gasly első szavai a Forma-1 történetének 109. futamgyőzteseként.

Gasly még a dobogón is a történtek hatása alatt volt, leült a pódiumra, hitetlenkedve rázta a fejét, talán akkor futott át az agyán, hogy egy év alatt honnan hova jutott.

Az Instagram-oldalán később azt írta, kifogyott a szavakból, idő kell neki, hogy feldolgozza, ami történt, de minden tökéletesen alakult, csak a szurkolókat hiányolta a pályáról. A Honda 28 év után tudott ismét nyerni Monzában, legutóbb ez Ayrton Sennának sikerült a McLarennel.

„Az elmúlt 18 hónapban sok mindenen mentem keresztül. Tavaly összejött az első dobogó, és azt mondtam magamban, hűha, tényleg az Alpha Taurival sikerült? Aztán itt az első győzelem, és tényleg nehéz mit mondani. Nagyon-nagyon hálás vagyok a csapatnak azért, amit értem tett. Őrület ez az egész, annyira boldog vagyok” – osztotta meg az érzéseit Gasly, akit a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron is felhívott, hogy gratuláljon neki.

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel után ő lett a második pilótája az 1985-ben még Minardi néven induló Toro Rossónak, aki Forma-1-es futamot nyert.

Hogy a mezőny többi tagja sokra tartja őt, azt mutatja, hogy a gyerekkori barát és rivális, Leclerc alaposan megölelgette, Hamilton hosszasan méltatta, honfitársa, Romain Grosjean pedig a csapatrádióban kurjongatott lelkesen, miután tudatták vele a végeredményt.

Közben a szakértők azt találgatják, lesz-e újabb csere a Red Bullnál, Verstappen ugyanis Albont is tönkreveri, miközben Gasly épp most bizonyított újra egy gyengébb autóval.

„Gyerekként négy idősebb testvérrel nőttem fel. Szembesültem néhány nehézséggel, ami miatt megerősödött a karakterem, és megtanultam, hogy mindenért küzdenem kell, amit el akarok érni. Már tudom, hogyan lehet a negatív energiákat átalakítani pozitívvá. Mélyen legbelül megsebzett az, ami tavaly történt, mert meg akartam mutatni, hogy gyors vagyok, és hogy tudom, képes vagyok jó eredményeket szállítani, és ahogy a pályafutásom korábbi szakaszában, úgy a Forma-1-ben is a győzelmekért akarok harcolni. Nagyon keményen dolgoztam a csapattal, és tudtam, minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy megmutassam, milyen potenciál rejlik bennem. Csak magamra figyeltem, nem néztem a többieket, csak azt, hogy versenyről versenyre haladva min tudok javítani, és hogyan tudok még többet kihozni magamból”.

Profi szavak az újdonsült győztestől, aki azért a monológ végére odabiggyesztette, készen áll arra, hogy visszatérjen a Red Bullhoz, de nem az ő dolga bejelentkezni a csapatnál. Gasly hozzáállását és a mentális erejét látva elég meglepő lenne, ha Horner és a Red Bull nem adná meg neki a második esélyt.

Kiemelt kép: JENNIFER LORENZINI / POOL / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik