Forma-1

Szenzáció a Forma-1-ben: Gasly nyerte az olasz káoszfutamot

Óriási meglepetésre Pierre Gasly nyerte a Forma-1 Olasz Nagydíját. Az élről induló Lewis Hamilton egy büntetés miatt csak hetedik lett, a két Ferrari és Max Verstappen is kiesett és piros zászlóval félbe is kellett szakítani a futamot.

A 2013-as Ausztrál Nagydíj óta most először fordul elő, hogy nem a Mercedes, a Ferrari vagy a Red Bull versenyzője nyert. Akkor Kimi Räikkönen volt az első a Lotusszal.

Hamilton remekül kapta el a rajtot, magabiztos előnyt dolgozott ki, ám Sebastian Vettel fékprobléma miatti kiállása után Kevin Magnussen alatt állt meg a Haas, biztonsági autós szakasz következett és bezárt a boxutca, Hamilton és Antonio Giovinazzi azonban ennek ellenére állt ki, így egy tíz másodperces stop-and-go büntetés kaptak mindketten.

A 25. körben Charles Leclerc törte össze a Ferrarit, az olasz csapat 2005 után először nullázott a hazai futamán, ráadásul piros zászlóval félbeszakították a futamot, amíg rendbe rakták a pálya széli gumifalat. Hamilton ekkor felment a versenybírókhoz, vélhetően a büntetése miatt, de az ítéletet nem lehetett megváltoztatni.

Az újraindításnál Gasly a harmadik helyen autózott (a tizedik pozícióból rajtolt), de Lance Stroll hibázott előtte, majd Hamilton állt ki letölteni a büntetését, így az Alpha Tauri francia versenyzője állt az élre – közben technikai probléma miatt Verstappen is kiállt. Gasly Carlos Sainzzal csatázott nagyot, végül meg tudta őrizni az első helyet.

Ez volt karrierje első futamgyőzelme, eddig mindössze egyszer állt dobogón – tavaly második lett Brazíliában.

Sainz lett a második, Stroll ért célba harmadikként, ez pedig így minden idők harmadik legfiatalabb dobogós hármasa lett. Lando Norris, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Hamilton, Esteban Ocon, Danyiil Kvjat és Sergio Pérez szerzett még pontot.

Olasz Nagydíj, végeredmény

1. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:23:18.323 perc
2. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren) 0.415 másodperc hátrány
3. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 3.358 mp h.
4. Lando Norris (brit, McLaren) 6.000 mp h.
5. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 7.108 mp h.
6. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 8.391 mp h.
7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 17.245 mp h.
8. Esteban Ocon (francia, Renault) 18.691 mp h.
9. Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri) 22.208 mp h.
10. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 23.224 mp h.

 

leggyorsabb kör: Hamilton, 1:22.746 perc

pole pozíció: Hamilton

Kiemelt kép: JENNIFER LORENZINI / POOL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik