Forma-1

Hamilton nyolcadszor győzött a Magyar Nagydíjon, Verstappen helyrehozta a nagy hibáját

Lewis Hamilton nyolcadszor győzött a Forma-1-es Magyar Nagydíjon, és pályafutása 86. sikerét aratta.

Már a 35. Magyar Nagydíj rajtja előtt is akadt izgalom a Hungaroringen, mivel Max Verstappen a rajtrácsra tartva kicsúszott, és a balesetben megsérült a Red Bull bal első futóműve. A szerelők azonban kiváló munkát végeztek, pedig az idő nagyon szorította őket, így Verstappen a hetedik helyről vághatott neki a futamnak.

Verstappen már a rajt előtt összetörte a Red Bullt
Óriási versenyfutás kezdődött a baleset után az idővel, hogy el tudjon indulni.

Az időjárás is izgalmat okozott, a két Haas a bokszból indult, mivel a csapat a slick gumikra váltott, és ez a döntés bejött neki. A rajtnál az edzéselső Lewis Hamilton simán eljött, csapattársa, Valtteri Bottas viszont kiugrott, és ez annyira kizökkentette, hogy többen is elmentek mellett, és a hatodik helyig esett vissza.

A második-harmadik körben az élmezőnyből szinte mindenki bement a bokszba kerékcserére, a mezőny végéről rajtoló, de mindenkinél gyorsabban slick gumikra váltó Haas-pilóták közül viszont Kevin Magnussen a harmadik, Romain Grosjean a negyedik helyen autózott.

Hamilton az elején zavartalanul száguldhatott, Lance Stroll meglepetésre tudta tartani az időmérőn megszerzett harmadik helyét, a két Haas pedig egy ideig remek tempót ment, aztán Magnussen egy kör alatt két pozíciót is vesztett, de így is ötödik volt.

A 18. körben a pályafutása 50. F1-futamán induló Pierre Gasly alatt elfüstölt az Alpha Tauri, így ő lett az első, aki befejezte a versenyt.

A 30. körben Hamilton, Verstappen, Stroll, Bottas, Magnussen, Alexander Albon, Grosjean, Sebastian Vettel, Sergio Pérez és Daniel Ricciardo alkotta az első tízet, vagyis a pontszerzők mezőnyét. A kerékcserék miatt nagyon visszaeső Charles Leclerc beszorult a mclarenes Lando Norris mögé, majd egyszer óriásit mentett, amikor megcsúszott egy előzési kísérlet közben, végül csak sikerült túljutnia Norrison.

A hosszú ideje várt eső a 35. körben megérkezett, de csak szemerkélt, így jelentős változást nem hozott a versenyben. Bottas kerékcsere után megelőzte Strollt, ezzel feljött a harmadik helyre, és elkezdte üldözni Verstappent.

Bottas fokozatosan dolgozta le a hátrányát, és a 44. körben már két másodpercre volt a második helyen autózó Verstappentől.

Mivel Bottas nem tudott előzési pozícióba kerülni, a Mercedesnél végül ügy döntöttek, behívják kerékcserére a finnt, aki kemény gumikat kapott, hogy az utolsó 20 körben hátha így meg tudja csípni Verstappent.

Leclerc a tizedik helyig fel tudott kapaszkodni, de leendő csapattársa, Carlos Sainz Jr. nagyon szorongatta, miközben Bottas az új gumikon ismét közelített Verstappenhez. Sainz a 61. percben jutott túl Leclerc-en, miközben elöl Hamilton sorra körözte le a többieket, az ötödik Vettelnek is adott egy kört.

Öt körrel a vége előtt Bottas öt másodpercre volt a második Verstappentől, Hamilton pedig még kiment egy kerékcserére, lágy gumikat kapott az utolsó négy körre, hátha meg tudja futni a pluszpontot érő leggyorsabb kört. Az ötödik helyért vívott csatában Albon felőrölte Vettelt, a thai-brit pilóta a tizenharmadik helyről nyomult fel egészen az ötödikig.

Hamilton rajt-cél győzelme a nyolcadik sikere volt Magyarországon, és a taktikázása is bejött, mert övé lett a leggyorsabb kör. Verstappen végül maga mögött tartotta Bottast, amire nem sokan fogadtak volna, amikor a szerelők a rajt előtt még az autóját próbálták versenyképessé tenni. A pontszerzők között zárt még Stroll, Albon, Vettel, Pérez, Ricciardo, Magnussen és Sainz.

Hamilton a győzelmével beállította Michael Schumacher rekordját, korábban csak a német klasszis tudott egy versenyt nyolcszor is megnyerni, ő a franciaországi Magny Cours-ban végzett az élen ennyiszer.

A futam után a Renault óvást adott be a Racing Point autója miatt, Magnussent pedig megbüntették a rajt előtti bokszkiállás miatt, így egy helyet visszacsúszott.

Büntetés miatt módosult a Magyar Nagydíj végeredménye
Ami a futam közben jó ötletnek tűnt, az utólag büntetést ért.

Módosított végeredmény, Magyar Nagydíj, Hungaroring (70 kör, 306,63 km):

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:36:12.473 óra
2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 8.702 másodperc hátrány
3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 9.452 mp h.
4. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 57.579 mp h.
5. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) 1:18.316 mp h.
6. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1 kör h.
7. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 1 kör h.
8. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 1 kör h.
9. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren) 1 kör h.
10. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1 kör h.
11. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1 kör h.
12. Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri) 1 kör h.
13. Lando Norris (brit, McLaren) 1 kör h.
14. Esteban Ocon (francia, Renault) 1 kör h.
15. Romain Grosjean (francia, Haas) 1 kör h.
16. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 1 kör h.
17. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1 kör h.
18. George Russell (brit, Williams) 1 kör h.
19. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 5 kör h.
kiesett: Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri), 17. kör, motorprobléma miatt
pole pozíció: Hamilton
leggyorsabb kör: Hamilton, 1:16.627 perc, 70. kör

 

A vb-pontversenyek állása 3 futam után:
versenyzők:
1. Hamilton 63 pont
2. Bottas 58
3. Verstappen 33
4. Norris 26
5. Albon 22
6. Pérez 22
7. Leclerc 18
8. Stroll 18
9. Sainz 14
10. Vettel 9
11. Ricciardo 8
12. Gasly 6
13. Ocon 4
14. Giovinazzi 2
15. Kvjat 1
16. Magnussen 1
17. Räikkönen 0
18. Latifi 0
19. Grosjean 0
20. Russell 0

 

csapatok:
1. Mercedes 121 pont
2. Red Bull 55
3. McLaren 40
4. Racing Point 40
5. Ferrari 27
6. Renault 12
7. Alpha Tauri 7
8. Alfa Romeo 2
9. Haas 1
10. Williams 0

Kiemelt kép: Joe Klamar / POOL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik