Foci

Emberi sorsok múlhatnak az idei El Clásicón

A futballvilág egyik, ha nem a legjobban várt összecsapása a Real Madrid és az FC Barcelona csörtéje. Az El Clásico rendszerint nem csak erőfitogtatásra és a szurkolók kiszolgálása miatt volt fontos, hanem a bajnoki cím sorsában is kulcsfontosságú volt. Az elmúlt évekre ez különösen igaz volt. 2018-ra egészen új tétje lett a párharcnak.

Már hetek óta megy a huzavona a Real Madrid csapata körül: menjen-e, vagy maradjon Julen Lopetegui? A sajtó képviselői szorgosan dobálják be a neveket a kalapba, egyelőre José Mourinho és Antonio Conte a leggyakrabban emlegetett kiszemelt. Ha hinni lehet az El Confidencial munkatársának, a Királyiak vezetőedzője csak Florentino Perez elnök egyik bizalmasának köszönhetően érte meg egyáltalán a vasárnap 16,15-kor kezdődő Barcelona elleni rangadót.

Már az El Clásico előtt kirúgták volna a Real Madrid edzőjét
A spanyol szakember nagyon vékony jégen van a BL-címvédőnél.

Tekintsünk el a pletykáktól és a ténytől, hogy egy vagyonba kerülne kipenderíteni Lopeteguit és vizsgáljuk tárgyilagosan a helyzetet. A Real Madridot nyáron két csapás is érte: Cristiano Ronaldo a Juventusba igazolt, valamint Zinédine Zidane összerúgta a port Perezzel és távozott. Az egymás után három Bajnokok Ligáját nyerő csapatról mindenki azt feltételezte, hogy átvészeli majd a történteket, ám a blancók látványosan befuccsoltak; kilenc forduló után csak hetedikek a La Ligában, innen futnak neki az El Clásicónak.

Se vezér, se pontosság

Nem csak az elsőszámú gólvágóját és vezetőedzőjét veszítette el a klub, hanem két legfontosabb személyiségét. Zidane remekül tartotta egyben a csapatot mentálisan, a legendás játékosmúltja mellé olyan karizmát hozott az öltözőbe, amitől mindenki beállt mögé. Még Ronaldo is összecsapta a bokáját és szót fogadott, pedig az ő egójába már beletört néhány szakember bicskája. Ez a varázs nyomtalanul eltűnt, ahogyan a portugál sztár is, aki fel tudta rázni a brigádot, ha arra volt szükség.

A pályán egy vezéregyéniség maradt Sergio Ramos személyében, ám belső védőként ő nem tudja a támadójátékot is irányítani.

Katasztrofális statisztikát halmozott fel a Real Madrid. Különösen az öt mérkőzésen át tartó nyeretlenségi széria volt megalázó a Királyiaknak: egyetlen rúgott góllal és egy döntetlennel világossá vált, valami nem megy.

Történelmi mélyponton a Real, újabb ciki vereség a bajnokságban
A madridi focicsapat otthon kapott ki 2-1-re a Levantétől egy olyan mérkőzésen, melyen az egyik főszerepet a videóbíró játszotta.

A keddi, Viktoria Plzen elleni 2-1-s karcsú győzelem maga volt a megváltás. A BL-forduló előtt az Opta kiszámolta, 0,8%-os a csapat hatékonysága.

A lövések számával egyébként nincs baj, sokkal inkább a pontossággal. Az emlegetett nyeretlen széria mérkőzéseiből ragyogóan látszik mindez:

  • a Sevilla elleni vereség (0-3) során 21 lövésből 3 talált kaput.
  • Az Atlético Madrid elleni 0-0 során 15 lövésből 5 talált kaput.
  • A CSZKA Moszkva elleni vereség (0-1) során 26 lövésből 3 talált kaput.
  • Az Alaves elleni vereség (0-1) a kivétel, itt 13/6-os a mérleg.
  • A Levante elleni verség (0-1) alatt 34 lövésből 12 találta el a kaput.

Ez egyszersmind azt jelenti, hogy minden ötödik lövés találta el egyáltalán az ellenfél kapuját ebben a periódusban, miközben átlagosan 21 lövést adott le a Real Madrid. A Plzen elleni 19/7-es mutató már jobb, de ez sem túl lehengerlő.

Fotó: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

A helyzetek elbírálását méri egy úgynevezett Exptected Goals (xG) számítás is. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy nem a helyzetek mennyisége, hanem a minősége kerül középpontba. Minden helyzet mellé rendelnek egy számot 0 és 1 között, a végén pedig összeadva kiderül, kinek mennyi találatra lett volna esélye. Ezt a módszert azért érdemes megemlíteni, mert bár  a rendszer korántsem tökéletes, elég érzékletes képet ad. A Sevilla elleni zakónál például 2,29-1,55 volt ez a szám a hazai csapat javára, vagyis a Real Madrid xG alapján legalább egy gólt lőhetett volna.

Huszonegy lövésből egy gól viszont önmagában is rém gyenge mutató és rávilágít a madridiak legnagyobb gondjára, jelesül a helyzetkihasználásra.

Mindebből jól kivehető, hogy a blancóknak nem jól kidolgozott lehetőségeik vannak, inkább zsákszámra lődözik a labdákat, míg a kevés, szépen kijátszott sansszal nem élnek.

Kié a lélektani előny?

Unásig ismert közhely az; “egy derbin bármi megtörténhet”. Ugyanakkor nem alaptalan. Az El Clásicóra mindenki felpörög, ilyenkor nem számítanak a helyezések, pontok és esélyek. Ez a csata, amit meg kell nyerni. A Realnak pedig jócskán akad muníciója. A rengeteget kritizált Karim Benzema például a Plzen ellen komoly mérföldkőhöz ért a Bajnokok Ligájában.

A Real-drukkerek céltáblája felért Messiék mellé
Benzema nagyon hosszú góltalansági sorozatot tört meg, és két legyet ütött egy csapásra.

A francia csatár fent említett xG mutatója 2,84, ami mellett a négy gól nem is lenne rossz, csakhogy havonta egy gól édeskevés bármelyik ligában, akármelyik támadótól.

Ami mégis a madridiak mellett szólhat, az nem a statisztika, vagy számmisztika, hanem a pszichológia.

El Clásico örökmérleg

Tétmérkőzések: 235
Felkészülési mérkőzések: 34
Barcelona győzelem: 111
Real Madrid győzelem: 99
Döntetlenek: 59

La Liga-mérkőzések: 174
Real Madrid győzelem: 72
Barcelona győzelem: 69
Döntetlenek: 33

Óriási lelki tehertől szabadult meg a csapat azzal, hogy 31 nap után újra nyerni tudott a Plzen ellen. Szeptember 19-e óta először tudott újra egynél több gólt lőni a Real. A végre újfent betaláló Benzema is felszabadulhat. A nyomás egyértelműen a Barcelona játékosain van, akiknek Lionel Messi nélkül kell boldogulniuk. Az egyetlen ember, akinek igazán izgulnia kell majd, az Lopetegui, bár ha valóban már az El Clásico előtt szó volt a menesztéséről, nem valószínű, hogy a katalánok elleni siker megmentheti.

Mindamellett, hogy lélektanilag most jobb passzban lehet a Real, nem teheti meg, hogy „minden mindegy” alapon esik neki a derbinek. A két csapat között mindössze 4 pont a különbség, köszönhetően a Barca botladozásának is. Ez azt jelenti, hogy egyetlen győzelemmel egy ponttal felzárkózhatnak a fővárosiak az örök rivális mögé. Vereség esetén viszont héttel leszakadnak. A spanyol bajnokság még az egyharmadánál sem tart, de veszítenivalója már most van a madridiaknak; a Real története során csak egyszer tudott bajnokságot nyerni ennyire kevés ponttal az első 9 fordulót követően.

Kulcsszereplők

A már emlegetett Benzema egész jól áll az ősi rivális elleni gólok tekintetében. Eddig 9-szer talált be a katalánoknak, ennél többször csak a Malagát és a Granadát szomorította (10-10) pályafutása során. Lopetegui 4-3-3-as rendszerében Gareth Bale is fontos szerepet kaphat. A walesi támadó egyik legnagyobb fegyvere, hogy a jobb szélről középre mozogva tör kapura, ezzel a mögé felfutó hátvéddel nőhet a csapat támadó játékosainak száma.

A fővárosiak esetében még egy nagy kérdés akad: megsérült Marcelo.

A Real Madrid legutóbbi két mérkőzésén egyaránt betaláló brazil balhátvéd létére a támadásépítések kulcsfigurája. Jóllehet sokan bírálják, amiért hajlamos a védekezést háttérbe szorítani, de elévülhetetlen érdemei vannak az elmúlt évek eredményeiben a 30 éves futballistának. Az ő kiesése rendkívül nagy gondot okozna a vendégeknek.

Igazságtalan lenne nem beszélni a Barcelonáról is. A katalánok sem tündököltek az elmúlt hónapban, ám Ernesto Valverde csapata kevésbé látványos mélyrepülésben volt és jóval több pontot szorgoskodott össze. A Barca jelenleg vezeti a La Ligát, hazai pályán pedig rendkívül fontos lenne egy győzelem. Ezért is nagy érvágás, hogy éppen most dőlt ki Messi, miután eltört a karja az elmúlt fordulóban.

A Barca helyretette az éllovast, de elvesztette Messit a csúcsrangadó előtt
Az orsócsont tört el a Barca-sztár jobb karjában.

Minden bizonnyal így a góllövés a szintén 4-3-3-ban pályára küldött csapat támadó trióra marad. Ousmane Dembele gyorsasága és „kétlábúsága” sokat érhet, különösen Marcelo kiválásával. Philippe Coutinho rúgótechnikája miatt pedig valószínűleg külön figyelmet kap majd, hogy ne legyen helye és ideje a lövésekre. Nem lenne meglepő, ha ezt a szerepkört az ellenfél játékát megfojtani igyekvő Casemiro kapná majd.

Az Inter ellen Rafinha és Jordi Alba is kimagasló teljesítményt nyújtott, előbbi támadásban, utóbbi elöl és hátul is remekelt. Mi több, Alba már három gólpassznál és egy találatnál tart a BL-ben, ami a legjobb mutató védőtől a sorozatban eddig.

Emellett a Barcelona kapusa fantasztikus hónapon van túl. André ter Stegen a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is remekel. A kimagasló kapusteljesítmény pedig óriási pluszt adhat egy ilyen mérkőzésen. Nem biztos, hogy Keylor Navas, vagy Thibaut Courtois ugyanerre képes lehet a túloldalon.

Hol nézhetem a meccset?

A legtöbb háztartásban gondot okoz, hogy a Spíler 2 közvetíti Magyarországon az El Clásicót. Íme öt megbízható stream, ahol az előugró hirdetéseket átvészelve, tökéletes minőségben láthatóak a spanyol bajnokság összecsapásai.

A két edző közül egyértelműen Lopeteguinak van félni valója, de Ernesto Valverde mérlege sem annyira veretes, hogy megnyugodjon. Persze nem egy meccs alapján dől el a katalánok edzőjének sorsa sem, de egy elbukott El Clásico után, Messi nélkül könnyen lejtmenetbe kerülhet a Barca. Ezzel szemben a madridiak új erőre kaphatnak a sikertől. Joggal mondhatjuk tehát, az El Clásicónak rég volt ekkora jelentősége, mint ma.

Nyitókép: David Ramos/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik