Élő Foci

Őrült végjáték után ikszeltünk az észtekkel

Néhány nappal a Görögország elleni balszerencsés vereség után (0-1), máris újra bizonyíthat a magyar válogatott, ezúttal Észtország ellen. A mieink eddig a finnekkel egyszer, a görögökkel pedig kétszer meccseltek, így a Nemzetek Ligájában először találkoztunk az észtekkel.

Marco Rossi szövetségi kapitány négy helyen is változtatott a kezdőcsapatán, többek között Baráth Botond is bekerült az együttesbe, aki ezen a találkozón debütálhatott. Meglehetősen álmosan kezdett a magyar válogatott, ahhoz képest hogy védekező mentalitású észtekről beszélt mindenki, az első öt percben szinte beszorultunk.

A felébredésre nyolc percet kellett várni, ám az 54 százalékos labdabirtoklás nem párosult helyzetekkel. Hamar rá is fáztunk a kényelmes focizásra, a 20. percben Henrik Ojamaa indította Henri Aniert a bal oldalon, aki egyből középre tette a labdát, a berobbanó Siim Luts pár lépésről a magyar kapuba lőtt.

Pár perccel később már egyenlítettünk is egy rossz indításnál Szalai Ádám megzavarta védőjét, így a labda eljutott Nagy Dominikig, aki némi szerencsével a bal alsóba lőtt.

Ezután nem sok izgalom volt, a hazaiak kapuscseréjét leszámítva, Mikhel Aksulu Nagy Ádámmal ütközött szerencsétlenül. A helyére beálló Sergei Lepmetsszel sem jártunk viszont jól, mert az első játékrész hosszabbításában lábbal védte Nagy Dominik helyzetét, így maradt az 1-1 félidőre.

Fordulás után újfent belealudtunk a meccsbe, csakhogy ezúttal a magyar csapat szerzett vezetést, Szalai került remek helyzetbe egy szöglet után, amit kíméletlenül kihasznált.

Egy darabig csak csordogált a meccs, majd a 70. percben hihetetlenül felpörögtek az események. Ekkor ugyanis Artur Pikk beadása úgy pattant meg Pátkai Mátén, hogy védhetetlenül a kapunkba hullott.

Tíz perccel később mindkét oldalon gól esett, előbb Kádár Tamás és Gulácsi Péter rossz kommunikációját használta ki Anier, majd egy percre rá egy rövidre érkező szögletet fejelt be Szalai, így a hajrára őrült rohanás kezdődött 3-3-nál.

Mindkét csapat ment a szíve után, de talán az észtek voltak fáradtabbak, újabb gólra viszont nem futotta az erőnkből – pedig Eppel Márton előtt a 94. percben is adódott lehetőség.

A vége így gyenge játékkal, egy nagyon izgalmas mérkőzésen 3-3 lett.

Nemzetek Ligája, 4. forduló

Észtország – Magyarország 3-3 (1-1)
2018.10.15., Tallinn. A. Le Coq Aréna, 20.45. j.v.: Halis Özkahya (török)
Észtország: Aksalu (Lepmets 43.) – Teniste, Baranov, Mets, Tamm, Pikk – Luts, Antonov, Vassiljev, Ojamaa – Anier
Szövetségi kapitány: Martin Reim
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics (Bese 80.), Orbán, Kádár, Baráth – Nagy Á. – Nagy D. (Eppel 75.), Kleinheisler (Pátkai 68.), Kovács I., Sallai – Szalai.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
gól: Luts 20., Pátkai 70. (öngól), Anier 80. ill. Nagy D. 23., Szalai 54., 81.
sárga lap: Anier 23., Luts 72., Baranov 83., ill. Nagy D. 75.

Nyitókép: mlsz.hu

Őrült végjáték után ikszeltünk az észtekkel

Meglehetősen álmosan kezdett a magyar válogatott, ahhoz képest hogy védekező mentalitású észtekről beszélt mindenki, az első öt percben szinte beszorultunk. A felébredésre nyolc percet kellett várni, ám az 54 százalékos labdabirtoklás nem párosult helyzetekkel.

Hamar rá is fáztunk a kényelmes focizásra, a 20. percben Henrik Ojamaa indította Henri Aniert a bal oldalon, aki egyből középre tette a labdát, a berobbanó Siim Luts pár lépésről a magyar kapuba lőtt. Pár perccel később már egyenlítettünk is egy rossz indításnál Szalai Ádám megzavarta védőjét, így a labda eljutott Nagy Dominikig, aki némi szerencsével a bal alsóba lőtt.

Ezután nem sok izgalom volt, a hazaiak kapuscseréjét leszámítva, Mikhel Aksulu Nagy Ádámmal ütközött szerencsétlenül. A helyére beálló Sergei Lepmetsszel sem jártunk viszont jól, mert az első játékrész hosszabbításában lábbal védte Nagy Dominik helyzetét, így maradt az 1-1 félidőre.

Fordulás után újfent belealudtunk a meccsbe, csakhogy ezúttal a magyar csapat szerzett vezetést, Szalai került remek helyzetbe egy szöglet után, amit kíméletlenül kihasznált. Egy darabig csak csordogált a meccs, majd a 70. percben hihetetlenül felpörögtek az események. Ekkor ugyanis Artur Pikk beadása úgy pattant meg Pátkai Mátén, hogy védhetetlenül a kapunkba hullott.

Tíz perccel később mindkét oldalon gól esett, előbb Kádár és Gulácsi rossz kommunikációját használta ki Henri Anier, majd egy percre rá egy rövidre érkező szögletet fejelt be Szalai, így a hajrára őrült rohanás kezdődött 3-3-nál. Mindkét csapat ment a szíve után, de talán az észtek voltak fáradtabbak, újabb gólra viszont nem futotta az erőnkből – pedig Eppel Márton előtt a 94. percben is adódott lehetőség.

A vége így gyenge játékkal, egy nagyon izgalmas mérkőzésen 3-3 lett.

Őrült ez a meccs!

Helyzete(cské)k mindkét oldalon, nagyon ott van a levegőben még egy találat. Már csak a szívük viszi előre a játékosokat mindkét csapatnál.

Megint jött a válasz azonnal!

Nem volt ez egy bonyolult figura, Kovács István szögletét a rövid oldalon az ötösön Szalai Ádám emelkedett legmagasabbra és bár beleért a kapus, menteni nem tudott, 3-3!

Gyermekded gólt kaptunk újra

Egy hosszú indítás megpattant egy magyaron, Kádár Tamás és Gulácsi Péter egymásra várt, Henri Anier meg köszönte szépen, a magyar kapus lábai között begurította az újabb észt gólt. 3-2.

Újra cserél Marco Rossi

A sokat melózó Nagy Dominik helyére Eppel Márton érkezett, a cél egyértelmű: lőni kell még egy gólt!

Micsoda pech, megint egyenlő az állás!

Artur Pikk bal oldalról érkező beadása pont úgy pattant meg a csereként beálló Pátkai Mátén, hogy az Gulácsi Péter feje fölött pont a magyar kapuba hullik. Hihetetlen pech, most megint menni kell előre a vezetésért.

Megnyugodtunk a vezetéstől, talán túlzottan is

Szalai góljával előnybe kerültünk és pár percig tartó passzolgatás után rendre pocsék átadásokkal operál a magyar csapat. Lehetnének jó támadások, az ötletek nem rosszak, de a passzhatékonyságunk tragikus a gól óta. Legalább az észtek sem tudnak mit kezdeni a sok ajándékba kapott labdával.

Szalai góljával vezetünk!

Kovács István szögletét kiütötte ugyan a kapus, de Sallai Roland rögtön visszafejelte előre a labdát, amit Szalai Ádám mellre vett az ötösön, átemelte saját feje fölött, majd a kapuba bombázott. Vezetünk 2-1-re!

Jobban kezdtek megint az észtek

Néhány nehéz pillanatot túléltünk, Gulácsinak egyszer kellett egy gyenge fejest a léc alól kiütnie, majd egy beadás után Luts, Tamm és Baráth fejelt össze csúnyán, dőltek mindhárman, mint a tekebábuk – a játékvezető meg is állította a játékot. Baráth Botond járt a legjobban, a két észt teljes erővel koccant egymásnak. Tamm folytatni tudta, Lutsot egyelőre nagyban vizsgálják az orvosok, miközben Lovrencsics kapott jó labdát, ám lövését védte Lepmets.

Szívrohammal kezdtük a második félidőt

A szurkolók biztosan! Előbb a magyar, majd az észt csapat tett hátra meggondolatlanul egy labdát és bár gól nem esett, mindkét válogatottnál nagy volt a pánik.

Ez lehet Nagy Dominik nagy meccse

A Legia Varsó támadója mindössze negyedik válogatott meccsén játszik, de egyrészt először rúgott gólt, másrészt eddigi három meccsén rendre veszített a magyar csapat. Az egyik rossz széria véget ért már, a második félidőben tehet érte, hogy a másik is.

Véget ért a félidő

Négy percet húzott rá a török játékvezető az első játékrészre, ez majdnem elég is volt Nagy Dominiknek, hogy előnybe hozza a magyar csapatot. Az utolsó percekben már egyértelműen mi irányítottunk, de a második félidőben több kell majd vélhetően ahhoz, hogy nyerjünk is.

Majdnem duplázott Nagy Dominik

Kapott egy egészen kiváló indítást középen a Legia támadója, megpróbálta okosan elgurítani a bal alsó sarokba három védő szorításában, Lepmets viszont lábbal hárított. Lehet, hogy jobban jártunk volna, ha marad Aksalu?

Megint földön Aksalu

Úgy fest mégsem jó az a jobb oldali comb, Sergei Lepmetz áll be a helyére.

Most az észt kapust kell ápolni

Az elmúlt néhány percben nem volt min izgulni, aztán Nagy Dominik indítása megpattant egy védőn, így lett veszélyes, Nagy Ádám elől viszont épphogy menteni tudott becsúszva Joonas Tamm. A lendületből érkező magyar középpályás Mikhel Aksalunak ütközött, aki percekig ápolásra szorult. A hálóőr végül folytatni tudta a játékot, de picit húzza a jobb lábát.

Íme a találatok

Félórányi játék után 1-1 az állás. Az első gól a 20. percben esett:

Majd pár percre rá jött Nagy Dominik első gólja a válogatottban:

Itt is a magyar válasz, egyenlítettünk!

Óriási mázlink volt, egy pontatlan passzba talán még bele is ér Szalai Ádám, de akár így volt, akár nem, ez megzavarta mögötte a védőt, így továbbcsorgott a labda. Nagy Dominik lecsapott a lehetőségre és bevetődve a bal alsóba lőtt. 1-1!

Hát ez nem hiányzott, vezetnek az észtek

Játszi könnyedséggel kapott indítást Henri Anier a bal szélen, rögtön a védők mögé passzolt középre és Kádár Tamást simán megelőzve, néhány méterre a magyar kaputól Siim Luts meglőtte Észtország első gólját a Nemzetek Ligájában.

Majdnem gólpasszt adtunk Vassiljevnek

Kleinheisler egy rosszul visszatett labdával gyakorlatilag indította az észtek csapatkapitányát, aki rögtön lőtt is, de Willi Orbán jól helyezkedett, ezért nem tudott igazán közel kerülni a kapuhoz. A nem eléggé pontos, jobb alsó irányába leadott lövést úgy fogta Gulácsi, hogy ki sem pattant róla a labda.

Egyelőre nem megy a szűrés

A középpálya közepén nem sikerül egyelőre megállítani az észtek támadásépítéseit, a hazaiak egészen finom cselekkel is ki tudták billenteni Kovácsot, Kleinheislert és Nagy Ádámot is. Nagy helyzetre viszont nem futotta egyik csapatnak sem, úgyhogy nagy baj nincs, negyedórányi játék után még mindig 0-0.

Szó nincs behúzódó észt válogatottról

Azt olvastuk a mérkőzés előtt, hogy 5-4-1-s felállással kezd majd a hazai csapat és főleg a védekezésre koncentrál majd, ebből a taktikai hadrend volt igaz. Egyelőre úgy tűnik, hogy nincs a helyzet magaslatán a csapatunk, amelyből leginkább Szalai Ádám és Kovács István támad le, a többiek viszont nem követik őket, így kettészakad a csapat. Szerencsénkre nem tudta kiaknázni eddig az ebben rejlő lehetőségeket Észtország. Most kezdünk végre rendesen építkezni, de erre 8 percet kellett várni.

Gulácsi fogja a könyökét

Szabadrúgást kapott Észtország, rögbi-meccseket megszégyenítő tolongás alakult ki a tizenhatosunkon belül, de Vassiljev inkább kapura lőtt. Gulácsi Péter nagy vetődéssel védett, de nekiesett a kapufának és a könyökét fájlalta. A játékvezető viszont fújt már, mi jöhettünk szabadrúgással.

Olvasói sztorik