Foci

Kondás Elemér: Az átigazolás nem tartozott a feladatkörömbe

Interjú a Kisvárda menesztett edzőjével, akit lehetetlen helyzetbe hoztak: ismeretlen és általa kéretlen labdarúgókból kellett két hét alatt ütőképes csapatot gyúrnia.

Kondás Elemér első szezonjában történelmet írt a Kisvárdával, miután feljutott az NB II-ből az élvonalba. Nyáron azonban egyedi filozófia mentén tucatnyi játékos távozott és tíz külföldi labdarúgó is érkezett. Az újonc kezdésnek 4-0-ra kikapott előbb a Viditől, majd a Honvédtól is. Ezt követően a klubvezetés arra a következtetésre jutott, hogy a Kisvárdának más habitusú, személyiségű és más munkamódszerrel dolgozó szakvezetőre van szüksége.

Már nem Kondás Elemér a Kisvárda vezetőedzője
Megvan az első edzőváltás az NB I-ben.

A csapat azóta sem javult. A Kisvárda négy forduló után nulla ponttal és 0-11-es gólaránnyal sereghajtó az OTP Bank Ligában. Hogy a fejekben valami nagyon nincs rendben jelzi, a játékvezetők három büntetővel, és három piros lappal sújtották a Várdát. A menesztett edző, Kondás Elemért az elmúlt hónapok történéseiről mesélt.

Amikor utoljára beszéltünk, még a kisvárdai szakítás papírmunkáit intézte. Lezárult már ez a folyamat?

Igen, sikerült pillanatok alatt megegyeznünk és lezártuk a közös munkát. Ebben most ennyi volt. Mindenki halad a maga útján, ilyen az edzők élete.

Május 20-án még hős volt. Arról cikkeztek mindenhol, hogy a Kisvárda Kondás Elemér vezérletével története során először szerepelhet az NB I-ben. 70 nappal később, két fordulót követően most mégis arról beszélgetünk, hogy távozott. Mi okozta a pálfordulást?

Új játékosok érkeztek,

kicserélődött a csapat fele.

Ilyen rövid idő alatt nem megy zökkenőmentesen az átállás.

NB I-et megjárt játékosok is szerepeltek abban a csapatban, amellyel feljutottak. Indokolt volt ez a nagytakarítás? 

Elképzelhető, hogy túl sok volt ez a változás. Egy új csapatnak sok idő kell, hogy pályán kívül és belül is összeszokjon. Kommunikációs problémák is adódtak, elvégre öt országból érkeztek az új játékosaink.

A Kisvárda nyári igazolásai Kondás Elemér irányítása alatt

Felipe brazil
Anderson Pico brazil
Sassá brazil
Theodorosz Beriosz görög
Mihai Minca román
Vuk Mitosevic szerb
Anton Sinder ukrán
Pavlo Lukjancsuk ukrán
Roman Karaszjuk ukrán
Temur Partsvania ukrán/grúz

Brazil, ukrán, görög, román és szerb játékos is érkezett. Banális kérdés, de milyen nyelven zajlottak egyáltalán az edzések?

Általában angolul beszéltünk, de az egyik kollégám járt Görögországban, így az egyik új játékosunk anyanyelvén el tudtuk mondani, mi lesz a feladata. Akik nem beszélnek angolul, azoknak pedig lefordították a társaik az instrukciókat.

Volt olyan játékos, akinek ön kérte a szerződtetését?

Nem, ez nem tartozott a feladatkörömbe. Az átigazolásokat a sportigazgató (Révész Attila – a szerk.) vállalta magára, mert szerette volna saját kezében tartani ezt a feladatot.

Ő ismerte azokat a régiókat, ahonnan az új játékosok érkeztek, többek között ő utazott ki Brazíliába is megnézni a kiszemelteket, továbbá ő ismerte a klub anyagi helyzetét és hogy kire mennyit tud költeni a Kisvárda.

Meglehetősen nehéz sorsolása volt a csapatnak, az elmúlt két év bajnokával kellett kezdenie, majd jött az Újpest és a Fradi. Mi volt a szezon előtt a célkitűzés?

Egy újonc csapatnak mindig az elsődleges célja, hogy bentmaradjon. Voltak játékosaink, akik szerepeltek már az NB I-ben, de régebben. Meg kell szokni az első osztály légkörét, az új játékosoknak szintén. Úgy gondolom a feljutó csapatnak kezdetben nem lehet más célja, a következő évektől kezdhet csak építkezni.

Akkor önnel szemben is ez volt az elvárás?

Nem volt megfogalmazva. A szurkolói ankéton az hangzott el, hogy a bentmaradás a célunk, de olyan is

volt, aki azt mondta, legalább a nyolcadik helyre várja a csapatot.

Lenne, amit máshogy csinálna, ha újrakezdhetné?

Természetesen. Utólag mindig változtatna az ember. Ez most így alakult, az élet megy tovább. Lezártam ezt a fejezetet az életemben és keresem az új feladatot. Remélem nem fogok sokáig pihenni…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik