Foci

Kondás Elemér egyedülálló rekordot állított fel

Hétfő este mindössze két forduló után távozott a Kisvárda vezetőedzője. A szokatlanul korai búcsú hátterében a gyenge szereplés állhat: 68 éve nem kezdett két, egyaránt négy gól különbséggel elvesztett meccsel NB I-es csapat. A rekordsebességű távozás okán megnéztük, az elmúlt tíz évben ki állt fel leghamarabb aktuális csapata kispadjáról.

Kondás Elemérnek valami furcsa viszonya lehet a második fordulókhoz. Két évvel ezelőtt ugyanis majdnem napra pontosan, szintén a második forduló után állt fel a Debrecen kispadjáról. Akkor két szinten is harcban állt a Loki; az Európa Ligában a San Marinó-i La Fiorita ellen 7-0-s összesítéssel továbbjutott, majd a fehérorosz Torpedo Zsodino 3-1-es összesítéssel ütötte el csapatát a továbbjutástól. Ezalatt az NB I-ben a Paks ellen 1-1-et játszott, a Vasastól viszont 3-1-re kikapott. Egyáltalán nem vészes kezdés ellenére Kondás úgy döntött, ideje átadnia a stafétát.

Több évtizede vagyok a klub alkalmazásában, az elmúlt öt és fél évben vezetőedzőként próbáltam mindent megtenni a DVSC sikerének érdekében. Köszönöm az eddigi bizalmat, és sok sikert kívánok a csapatnak a továbbiakban

– idézte a vezetőedzőt a klub honlapja.

Holott a szakember nem dolgozott eredménytelenül a Lokinál: 2010-ben a klub alkalmazottjaként szerzett pro licencet, 2011-ben vette át a cseh Zdeněk Ščasnýtól a csapatot. Öt év alatt két bajnoki címet – a 2011/12 (veretlenül) és 2013/14 –, és két Magyar Kupát nyert (2012, 2013).

A kisvárdai kitérő nem sikerült neki ilyen jól. Ugyan története során először élvonalba vezette a kis város nagy álmokat szövő csapatát, ám a klubvezetés valamilyen furcsa okból nagy bevásárlást tartott a nyáron, 11 idegenlégióst mutattak be a bajnoki rajt előtt. Velük kellett volna Kondás csodát tegyen, nem sikerült neki.

Egyetlen beszédes képben a magyar utánpótlásképzés helyzete
Szinte hihetetlen futballeseményen van túl Várda, olyanon, amelyből a bemutatott játékosok egy kukkot sem értettek.

Így az 54 éves szakember lett az egyetlen edző, aki az elmúlt tíz évben kétszer is – 2016, 2018 – elsőként, a bajnoki rajtot követő második forduló után távozott NB I-es kispadról. 

Mellette még egy duplázó akad: Mészöly Gézát 2011-ben az Újpest éléről, majd 2017-ben a Haladás éléről menesztették elsőként a magyar élvonalbeli edzők közül.

paks(430x286).png (paks, kis károly)
Kis Károly Pakson

És nem is Kondás a leggyorsabb!

Egészen egyedülálló módon 2012-ben Kis Károly az első forduló után mondott le a Paks vezetőedzői posztjáról. A váratlan döntés hátterében az állt, hogy a Pakssal ezüstérmet nyerő edző nem kapott szükséges erősítést megítélése szerint, ellenben Böde Dánielt elhappolta a Fradi, ezért aztán a Pécs elleni 3-2-s hazai vereség után azonnal lemondott a tréner.

Tudom, furcsa a mai magyar futball világában, hogy valaki magától fejezi be a munkát, de úgy érzem, hogy ez helyes lépés volt. Két évvel ezelőtt azt nyilatkoztam, hogy az Atomvárosnak atomerős csapata lesz. Ekkor sokan megmosolyogtak, de az élet engem igazolt. Szerettem volna, ha ilyen eredmények után hasonló célokért küzdhettünk volna. A jelenlegi helyzetben ennek aligha van realitása.

– adott magyarázatot döntésére a momentán épp a Vasast irányító Kis.

Negyven naposak

Érdemes megemlíteni gyorsaság szempontjából Mátyus Jánost is. A válogatott egykori hátvédjét 2014 július 26-án nevezték ki a Lombard Pápa élére, azonban hat bajnoki után úgy döntött, hogy neki elég is volt ennyi. Mindössze 40 napot töltött vezetőedzőként Pápán, ezalatt két győzelem, két döntetlen és két vereség jött neki össze.

Az életben mindent csak száz százalékos odaadással tudok csinálni: focizni a haverokkal a Balcsin, sakkozni a kisfiammal vagy éppen edzősködni. Itt pedig a korábban említett problémák miatt valami megpattant bennem. Vegetálhattam volna, húzhatnám az időt hetekig, akár hónapokig, hogy kapjam a fizetésemet, de én nem az az edző vagyok

– idézte a csakfoci.hu a távozó Mátyust, aki azt nehezményezte, hogy késve fizeti a klub játékosait, ráadásul nem tudott erősíteni.

bernard casoni (Array)
Bernard Casoni a Videoton kispadján

Egyetlen nappal ugyan, de sikerült ennél is kevesebb időt töltenie Bernard Casoninak a Vidi élén. A francia edzőt viszonylag hirtelen kellett kinevezni, mivel a csapatot irányító Joan Carrillo viszonya úgy elmérgesedett a klub sportigazgatójával, hogy június harmadikán felmondott. Érkezett hát a francia, akivel a walesi The New Saints ellen kínkeservesen jutott túl a Videoton az EL-ben, majd a Lech Poznan már a végállomást jelentette a következő körben. Ezalatt az NB I-ben a Diősgyőr legyőzése mellett négyszer kikapott a francia edzővel a Vidi, nem csoda, hogy ajtót mutattak neki.

A július 10-én kinevezett Casonit augusztus 19-én már ki is rúgták, vagyis szintén 40 napot töltött a klub alkalmazásában.  

Ennél valamivel több időt tölthetett Szombathelyen Pacsi Bálint, aki a Haladás élén az elmúlt szezonban 72 napig volt vezetőedző. A csapattól augusztus 29-én elküldött Mészöly Géza posztját vette át a szakember, de öt vereség mellett egy győzelmet és két döntetlent ért el Pacsival a Hali, ezért november 8-án menesztették is.

Leggyorsabban távozó edzők az elmúlt tíz évből

2018 Kondás Elemér Kisvárda 2. forduló után Július 30. 2 vereség
2017 Mészöly Géza Haladás 7. forduló után Augusztus 29. 2 győzelem, 5 vereség
2016 Kondás Elemér Debrecen 2. forduló után Július 25. 1 döntetlen 1 vereség
2015 Bernard Casoni Videoton 5. forduló után Augustus 19. 1 győzelem 4 vereség
2014 Mátyus János Pápa 6. forduló után Szeptember 4. 2 győzelem 2 döntetlen 2 vereség
2013 Kozma István Újpest 11. forduló után Október 23. 2 győzelem 4 döntetlen 5 vereség
2012 Kis Károly Paks 1. forduló után Augusztus 1. 1 vereség
2011 Mészöly Géza Újpest 4. forduló után Augusztus 10. 4 vereség
2010 Urbányi István Kecskemét 8. forduló után Szeptember 27. 2 győzelem 6 vereség
2009 Csertői Aurél Haladás 7. forduló után Szeptember 15. 1 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség
2008 Disztl László FC Fehérvár 4. forduló után Augusztus 18. 1 győzelem 3 vereség

Legrövidebb időt csapatoknál töltő edzők az elmúlt tíz évből:

Év Edző Csapat Érkezett: Távozott Időtartam Eredmények
2015 Bernard Casoni Videoton Július 10. Augusztus 19. 39 nap 1 győzelem, 4 vereség
2014 Mátyus János Pápa Július 26. Szeptember 04. 40 nap 2 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség
2017 Pacsi Bálint Haladás Augusztus 29. November 8. 72 nap 1gy 2d 5v

Táblázatunkban csak a magyar bajnokságban elért eredmények szerepelnek.

Nyitóképünkön Kondás Elemér látható, még a Kisvárda edzőjeként. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik